Om du googlar saker att göra i Göteborg är sannolikheten hög att Haga kommer upp på tipslistan. Här kryllar det av mysiga caféer och unika små butiker. Tvåla & Tvaga är just en sådan unik liten butik som verkligen är värd ett besök!

Tvåla & Tvaga är en underbar liten pärla som jag tipsar alla mina vänner att besöka. Som namnet avslöjar är det en tvålbutik vilket kanske låter lite mjeh. Men don’t judge a book by it’s cover. Oavsett om du är tvålfantast eller inte så är det en upplevelse att besöka butiken. Huset är byggt i slutet av 1800-talet och så fort du kliver in i butiken möts du av de ljuvligaste av dofter. Inredningen samt alla prylar och pinaler gör att jag inbillar mig att jag besöker en liten butik i 1800-talets Haga. Två ord jag förknippar med butiken är trevlig och mysig. 

Göra i Haga

Lokalt producerad ekologisk tvål

Förutom att erbjuda ett otroligt brett sortiment av tvål i alla dess former tillverkar även Tvåla & Tvaga sina egna tvålar. Under eget varumärke erbjuder dom nio olika tvålar som alla är handgjorda i deras egen “fabrik” i Kronhusbodarna. Råvarorna är ekologiska och slutresultatet magiskt. Hittills har jag hunnit testa fyra olika tvålar från deras egna varumärke och valde även en av dessa (Haga-tvålen) som ge-bort-present till alla bröllopsgäster när jag gifte mig för några år sedan. Och jag som varit inbiten flytande tvål-användare har numera konverterat till fast tvål samt blivit mer kräsen när det gäller flytande tvål nu när jag vet skillnaden. Det här med tvål är verkligen så sjukt nischat. Lite som med vinexpertis. Antingen kan man det eller inte, men när man kan det så blir det lite, lite roligare. 


Göra i Haga

För övrigt så älskar jag Tvåla &Tvagas stilrena förpackningar. Jag kan lätt se vilka användningsområden tvålen har samt vilken löddermängd tvålen har. Smart!  ↓ ↓ ↓

Göra i Haga

Göra i Haga

Stötta din lokala butik

Personligen är jag trött på allt snack om “butiksdöden” och har istället förstått värdet på såna här små guldkorn i staden. För det är faktiskt ingen självklarhet att dessa små och framförallt nischade butiker kommer finnas kvar för alltid, särskilt inte i “dessa tider” med Corona. Så även om det är lättare och mer bekvämt att handla samma tvål som man alltid gjort när man är på ICA, så uppmuntrar jag dig att våga testa en tvål från deras sortiment. Visst kan jag klicka hem tvålarna på webben, vilket jag gör också ibland. Men inget slår ett besök i butiken. Att botanisera bland alla tvålar och lukta sig fram till sin kommande tvål. Det är grejen det! 

Bra ge bort-present och souvenir

Att köpa en riktigt bra tvål som ge bort-present är toppen! För det första är det en förbrukningsvara och ingen onödig pryl som kommer samla damm. För det andra så ligger tvålarna bra i pris. För det tredje är Tvåla & Tvagas egna tvålar handgjorda lokalt i Göteborg. Kan ju inte bli bättre? 

Göra i Haga

Sist men inte minst måste jag verkligen tipsa om deras Instagram. Jag vet, jag vet. Jag låter köpt men detta är verkligen ett genuint tips från min sida. Jag kollar alltid på deras stories (det är där det händer) och hur många företag kan man säga så om? De är så himla sköna och har verkligen hittat sin jargong med ett lingo som jag omedvetet dragits med i. Detta är ju en marknadsförares våta dröm. Senast jag var i butiken råkade jag bl.a. kläcka ur mig att den senaste tvålen jag knäckte upp var Fabulös. Ja, det här med att knäcka upp tvålar är ju inget jag själv hittat på utan hör till deras egna lingo. Samma sak med Tvålskål. Hur trevligt?! Återigen får jag associationer till vinexpertis och känner mig lite sådär fin och kunnig som köper “fin” tvål. Men nej, flödet är inte färgkoordinerat eller följer ramarna för sån där typisk företagskonto på instagram. Men det är ju det som gör kontot så himla härligt! Det är verkligen personligt, genuint och ett kul konto att följa. Så hett tips om du vill blanda ut din redan perfekta feed med något varmt och personligt!

Göra i Haga
Har du någon unik liten butik där du bor som du vill tipsa om?
Själv är jag på jakt efter unik keramik och gärna i Göteborg. Tipsa mig gärna om du känner till en butik eller ateljé jag kan besöka!