Har ni sett The Social Dilemma på Netflix? Jag såg den i veckan och är fullständigt mind blown. Dokumentären visar hur sociala medier påverkar oss, eller rättare styr hela vårt liv, våra beslut, vårt undermedvetna. Det är helt, helt sinnesjukt!

Men nu råkar det ju vara så att jag 1. Älskar sociala medier 2. Jobbar med sociala medier så jag kommer inte sluta med sociala medier i första taget. Men den fick mig verkligen att reflektera över mitt beroende, för ja… det är lika bra att erkänna det högt. Jag är beroende av sociala medier.  

Sociala Medier – nya tidens drog?

There are only two industries that call their customers ‘users’: Illegal drugs and softwares. 
– the social dilemma

Det citatet säger allt. Sociala Medier är byggt för att skapa beroende. Snälla, snälla se dokumentären. Om ni inte fattar vad jag pratar om i det här inlägget så kommer ni garanterat fatta vad jag menar efter att ni sett den 😅

Jag har iallafall bestämt mig för att sluta låta sociala medier kontrollera mig och istället ta kontrollen över mina sociala medier. Förmodligen lättare sagt än gjort 🙃

Jag ska vara 100% ärlig, jag har länge övervägt att stänga ned bloggen då jag upplevde att “alla hänger ändå bara på instagram”. Fast efter att jag såg dokumentären har kugghjulen satts i rullning och jag har istället beslutat mig för att det är här på bloggen som jag kommer att hänga framöver.

Instagram konsumerade mig

För dig som följer mig på instagram så vet du att jag är aktiv på instagram stories och på instagram i allmänhet, även om jag inte uppdaterar flödet dagligen. Det har lätt varit min favoritapp. Det är där jag spenderar min tid eftersom att det är så himla lätt konsumera. Men lättja är också en dödssynd och det är så löjligt enkelt att fastna. Jag märker själv hur jag kan sitta och döscrolla i timmar, för att sedan inte förstå varför jag känner mig så deppig eller nere.

Jag, och säkert många med mig, fastnar i de klassiska tankebanorna att andra har det så mycket bättre/finare än jag. Men påsistone brottats med tankar som “är JAG en sån som ger andra dåligt samvete… Men jag som gillar “ett fint flöde”, vad säger det om mig?” Eller denna;  “jag borde skriva något vettigt om x och y – för det gör ju alla andra inom min nisch”. 

Men jag hade svårare och svårare att formulera mig och jag kunde inte höra vad jag tyckte, kände eller tänkte längre. Det var för mycket intryck, åsikter och andras projiceringar. Sociala medier konsumerade mig, mina tankar och åsikter istället för att jag konsumerade sociala medier. Detta har jag tyvärr känt i många, många år och skrivit om här och här

Instagram made me buy it

Nu i efterhand (efter att jag såg the social dilemma) så blir det så tydligt hur jag översköljts med åsikter. När jag uppdaterade om hållbart mode så matades jag med hållbara konton, det var pekpinnar och åsikter hit och dit. Det var viktigt att ha något att säga och något att tycka. Sedan ska detta basuneras ut. När jag sedan började fota mer outfitbilder och rörde mig mer inom secondhand-världen/”hållbart” mode så uppstod helt nya behov som jag aldrig, aldrig haft tidigare. Jag ville plötsligt äga en Karla Bag från Marimekko, bära plisserade kjolar och göra en egen slipover. Och ta outfitbilder i en lägenhet som har William Morristapeter. När jag enbart fokuserade på skönhet så kände jag ett starkt sug för att konsumera smink i alla dess former, fast jag för det mesta går osminkad eller bär minimalt med smink i vardagen. 

Kjaer Weis

Vem orkar jaga algoritmen? Inte jag.

Så jag har beslutat mig för att avvänja mig från instagram, som ju är min akilleshäl, och återta kontrollen över mina sociala kanaler. Jag kommer inte stänga mitt instagramkonto men jag kommer definitivt försöka vara mindre närvarande. Pissdåligt för algoritmen men ärligt talat. Jag är SÅ trött på att algoritmen ska styra mitt liv. Det här ständiga jagande efter att knäcka koden, nå ut, interagera. Och känslan av att vara dålig eller osynlig för att mina poster inte syns på grund av ALGORITMEN. 

Vill du få upp mina inlägg (när jag väl publicerar) så kan du spara mina tidigare inlägg (då hintar du till algoritmen att du vill se mina grejer), eller så kan du gå all in med att aktivera notifikationer på min profil. Då får du en liten notis när jag har uppdaterat. Eller så gör du ingenting utan går in här på bloggen då och då. För detta ska nämligen bli min primära kanal och plattform!

 

Bloggen ska bli min huvudkanal igen

Bloggen är verkligen den perfekta plattformen för mig. Jag kan fortfarande dela med mig av mitt liv och mina tankar utan att slukas upp i vad alla andra gör när jag scrollar på instagram. Istället loggar jag in på bloggen, delar med mig av vad det nu är jag vill dela med mig av, och loggar ut. Hör ni? LOGGAR UT. No more döscrollande.

Förhoppningsvis väljer du att interagera med mig här i kommentarsfältet. Färre kommer säkert ta del av mitt innehåll eftersom att det inte är lika lättkonsumerat som instagram, men de som faktiskt tar del av innehållet har aktivt valt att konsumera inlägget. Blogginlägget har inte bara randomly dykt upp i deras flöden.  

bloggen is not dead

Instagram, highway to depression?

Det finns så många fördelar med bloggen, inläggen lever längre och är mer lättillgängliga tack vare kategorier etc, etc. Nackdelen är väl att det känns som att folk inte läser bloggar längre. Eller tänker jag fel? Det är ju inte lika lättkonsumerat som instagram. Jag läser knappt bloggar längre, har typ 2 jag läser för det känns som att de flesta la ned bloggandet för att fokusera på instagram. Men kan vi inte bara återuppliva bloggandet igen?

Nackdelen med instagram, förutom att det är en energitjuv och en highway to depression, är att det en otroligt skör plattform. Särskilt för en liten innehållsskapare som jag. Ändras algoritmen lite så känns det som att jag måste börja om. Förutom att matas med alla andras liv och vardag (frivilligt/ofrivilligt) så är det också deprimerande att lägga tid och energi på att skapa innehåll som sedan ingen ser. Det tycker åtminstone jag är otroligt deppigt och det tar definitivt död på min skaparlust. Bloggen är därför en mer stabil plattform över tid men det kommer såklart krävas lite av dig som läsare att faktiskt hitta hit. Att göra ett aktivt val att klicka in dig här. Jag hoppas verkligen du ska tycka det är värt det. 

I fem dagar har jag successivt minskat mina skärmtid på sociala medier. Jag kan med handen på hjärtat säga att jag känner mig så harmonisk och tillfreds med livet. Jag har inte haft många negativa tankar om mig själv (ganska bra på det annars), och jag har börjat höra vad jag tänker! När jag inte har tagit hand om Melker har jag istället pusslat, läst en bok, lagat mat och lyssnat på podcasts. Vanligtvis hade jag dödat tid med att scrolla…

 

Jag behöver inte veta vad alla andra gör eller tycker exakt hela tiden,
och alla behöver verkligen inte veta vad jag gör hela tiden. 

 

Känns det flummigt? Har lite svårt att få ned mina tankar i text känner jag, jag hoppas å andra sidan att du fattar vad jag menar. Så om du undrar varför jag lyser med min frånvaro på instagram så vet du varför!

Förhoppningsvis kikar du in här för att du vill ta del av mitt innehåll, läsa om mina åsikter och funderingar, samt interagera med mig i kommentarsfältet. Du styr när du vill kika in istället för att mitt innehåll tränger sig på. Det är så jag kommer agera i fortsättningen. Jag ska styra sociala medier, sociala medier ska inte få styra mig.