Glad 1a advent på er ♥

Här kommer mina tips om en hållbar Jul!

♥ En hållbar adventskalender! Gör en kalender själv med uppdrag i luckorna, det kan vara allt från att gå på museum, baka lussebullar, sortera ut i julpyntet och en massa annat som funkar till hållbarhet.
♥ Lampor, i princip alla sätter upp ljusstakar samt julstjärnor i sina fönster vilket rä supermysigt och vackert. Det som är inte särskilt hållbart är att dem står tända dygnet runt. Hemma hos oss har vi ingat av det utan har mer valt att satsa på julstjärna med ljus i, dels slipper vi sladdar och dels är det ingen el som går åt. Det ser mycket vackrare ut och släcks varje gång vi inte är hemma eller sover. Ett annat tips är att vi har lampor i fönstrena med vanliga glödlampor i, nu har vi bytt ut dem till lampor formade som stjärnor och detta är en mer minimalistisk lösning för att slippa alla otympliga ljusstakar osv.
♥ Julgran! Köp en obesprutad julgran, en julgran som har vuxit upp med gräs i grenarna och kanske dubbla stammar. Vi har en kravmärkt gård utanför Staffanstorp där en själv kan få hugga ner granen och leka i granskogen. Sen finns där även Smålands Gran som levererar granen direkt hem!
♥ Då kommer vil till julgrans pyntet! S E C O N D H A N D säger jag bara, in där och kolla på vackra vintage julkulor, köpt inget nytt! Något vi kör med här hemma är ätbart pynt så som polkagris käppar, hemmabakade pepparkakor osv. Ut i skogen och plocka kottar som ni sen sätter ett snörre i och hänger upp.
♥ Dekorationer! Som tidigare sagt gå till en secondhand butik eller hållbara butiker, hittar ni något som faller er i smaken men färgerna är inte riktig där måla då om! Gå till affären och köp ett gäng apelsiner och ha som dekoration. Dekorera med naturens skafferi, granris, kottar, vackra kvistar med vackra bär på osv.
♥ Adventsljusstaken! Vi har inte den klassiska varianten där en köper en 4 delad ljushållare, dels tar den plats och även att ljusen brinner upp så fort. Plocka istället fram ett vackert fat, köp 4 st hållbara blockljus och gå sen ut och plocka lite granris (använd från granen). Lägg ner riset runt ljusen och dekorera med lite julgranskulor eller annat som ni har liggandes i jullådan (eller kanske lite kottar).
♥ Bakning! Den här månaden så bakas det något så otroligt mycket hemma hos folk, mitt tips kommer vara baka mer veganskt. Det är så lätt att byta ut ingred till veganska alternativ, häromdagen gjorde jag lussebullar och utgick från ett ”vanligt recept”. Jag bytte ut smöret till veganskt smör och mjölken till oatly ikaffe havremjölk. Enligt min sambo blev dem hur goda som helst. Försök även att baka så lokalproducerat som möjligt och gör inte en massa onödigt godis.
♥ Vi fortsätter med bakningstråden! Pepparkakshus är det säkert många av er som gjort/gör, men hur många äter upp det? Nu har det kommit en annan variant där folk bakar med CHOKLAD! Inte särskilt närproducerat men jag antar att ingen har slängt sina chokladhus=inget matsvinn. Köpt ekologisk choklad och utan palmolja (kan rekommendera malmö chokladfabrik).
♥ Maten, oändlighet med mat och alla dessa rätter som måste finnas på bordet. Jag försöker få in mer veganskt på julbordet och hoppas på att så små frön hos familjerna! Mina favoriter är bla svill, bakad rotselleri (likadant som julskinkan), veganska köttbullar finns det gott om goa recept på, grönkålsallad osv.
♥ Tänd en massa ljus för maxad julstämning (glöm inte och släcka)!
♥ Investera i ekologiska julblommor och sätt dem i vackra vaser eller krukor.
♥ Köp inte en massa onödiga julklappar, spela julklappspelet istället! Bestäm er för en summa pengar och ha ett tema på klapparna, vi kör alltid ätbart för att undvika prylar som ligger och skräpar sen. Vrid upp spelet ett snäpp och ha som regel bara hållbara klappar eller kanske zerowaste, packa in i tidningspapper samt rep?
♥ Spela massor med spel, umgås med varandra och slava inte för mycket i köket! Julen är till för att nära&kära ska umgås.
♥ Matrester från julen! Frys in, gör pyttipanna, gör en gryta eller soppa. Ta med julgodiset till nyårsfesten och kanske gör om det till ”nytt” godis med nyårsinspiration.
♥ Kika in på pinterest för en massa mer vacker inspiration!
Har ni fler hållbara tips? Fyll på i kommentarsfältet♥