Skadliga luftföroreningar kommer inte enbart från industrier och bilar – de kommer även från syntetiska skönhetsprodukter, tvättmedel och rengöringsprodukter. Det visar en ny studie gjord av ett forskarteam i Colorado, USA. 

Det var Aktuell Hållbarhet som först rapporterade om studien, som är gjord av NOAA (National Oceanic and Atmospheric Administration) i USA och som visar att syntetiska skönhetsprodukter som hudlotion, schampo, parfymer och hårspray  bidrar allt mer till luftföroreningarna i USA och i Europa.

I takt med att dagens bilar släpper ut allt mindre miljögifter i luften, blir det tydligare för forskarna att det finns betydligt mer miljögifter från syntetiska skönhetsprodukter i luften än man tidigare trott. Det visade mätningar som forskarteamet gjort på luften i LA. 

Man talar om att närmare 50 % av alla utsläpp i dag kommer från syntetiska kemikalier som gömmer sig i allt från målarfärg, lim, tvättmedel och syntetiska skönhetsprodukter. Alla dessa har gemensamt att de innehåller partiklar från petroleum. Läs mer om studien här.

Bor man i stora städer har man fått lära sig att miljöfarliga utsläpp kommer från eldning, industrier och bilar, men syntetiska skönhetsprodukter och rengöringsmedel är något vi alla utsätts för dagligen och deras dofter är ämnade att spridas i luften.

Partiklarna som är skadliga kallas VOC (volatile organic compounds) och dessa mikropartiklar som bildas i luften från miljöföroreningar är ett stort hot mot vår hälsa. Enligt en studie publicerad i brittiska Lancet förra året ligger mikropartiklar i topp 5 på listan över dödliga hot och dödar 9 miljoner människor årligen.

Redan 2013 försökte man i Utah få befolkningen att förstå att hårspray, ugnsrengöring och biltvättmedlet bidrar till miljöföroreningar i luften.

Och en studie vid Washington University 2011 visade att ventiler vid tvättstugor släppte ut miljöfarliga ämnen i luften från sköljmedel.