Ett av världens främsta magasin för skönhet, amerikanska Allure har i senaste numret den 72-åriga skådespelerskan Helen Mirren på sitt omslag. De vill slå ett slag för ålderslös skönhet och samtidigt har de fattat ett publicistiskt beslut och lovar att sluta använda termen ”anti-age”.

”Oavsett om vi vet det eller inte, förstärker vi subtilt meddelandet att åldrande är ett tillstånd vi behöver slåss emot…” skriver de på sin sajt. 

Allure menar också att åldrande är inget som kan hejdas, det bör istället firas. Många gånger refererar man till kvinnor som är över 40 att ”hon är snygg – för sin ålder”. Vad händer om man bara konstaterar att ”hon är snygg?” Läs mer här. 

 

Helen Mirren är inte bara aktuell som omslagsflicka på Allure, hon är också modell för en ny serie hudvårdsprodukter från L’Oreal. Även skådespelerskan Jane Fonda, 79 år, är modell för L’Oreal och deras hudvård riktad för kvinnor 50 +. Så nice!

En av de hetaste instagramprofilerna just nu är 63-åriga Lyn Slater, aka The Accidental Icon och aldrig har väl 93-åriga stilikonen Iris Apfel varit hetare? Inom the organic beauty world är Linda Rodin, 68 år, en förebild. Den fd moderedaktören är skapare av lyxvarumärken Rodin och har ett riktigt stylish instagramkonto att följa. Det finns massor av fler exempel på inspirerande kvinnor över 40 som börjar få mer och mer plats i bruset.

lyn_slater

 

Jag fyller själv 45 om ett par veckor och inser väl först nu att jag tillhör målgruppen för produkter som kallas anti-age. Jag hade själv inte ens funderat på ordet ”anti-age” tidigare och har känt mig helt bekväm med uttrycket. Men Allures initiativ fick mig verkligen att börja fundera – kan något verkligen vara anti-age? Kan man vara anti ålder? Nej, jag tycker inte det.

Jag älskar att åldras, jag är pro-ålder – eller pro-age! 

Mina rynkor kommer att öka, huden kommer att bli slappare, det är inte så mycket jag kan göra – jo, äta grönsaker, motionera, sova och sluta stress så klart! – men det är helt fine. Jag ser fram emot att leva länge och att skönhets- och modeindustrin börjar vakna och se äldre kvinnor som förebilder och använda dem som modeller är helt rätt. Det är ju vi som konsumerar hudvård och mode. Det är vi som ser till att branschen lever.

Det finns helt klart bättre uttryck än anti-age. Det finns hudvård för mogen hud. Det finns hudvård för + 40, + 50 etc. Det finns hudvård som jobbar med tidiga ålderstecken. Det finns hudvård som bearbetar rynkor. Det finns hudvård som är bra för åldrad hud.

På naturligtsnygg.se kommer vi också att sluta använda termen anti-age. Den känns helt onödig.

Det dräller av gamla artiklar på sajten som där just ant-age ingår och de får lov att finnas kvar. Vi har flera produktbeskrivningar från de varumärken som vi säljer i shopen där termen finns, och det är helt ok, men från och med nu tänker vi använda mer kreativa uttryck och hoppas så klart att alla företag hakar på i framtiden.

Framtiden lär nämligen behöva vara pro-age eftersom vi alla kommer att leva mycket längre.

Bästa hälsningar från Hannah Sjöström, chefredaktör för Naturligt Snygg

Instagram: @hannah.sjostrom