Du vet väl att det finns helt naturliga luftrenare i form av växter? Perfekt att ha hemma då de både är dekorativa och rensar luften från kemikalier som kan utsöndras från möbler, målarfärg, elektronik och liknande – vardagliga ting vi alla har hemma men som vi kanske inte tänker på som skadliga. Här är växterna som kan förbättra din inomhusluft: 

 

1. Fredskalla
Fredskalla är en effektiv luftrenare då den renar luften från bensen, formaldehyd, trikloretylen, xylen, toluen, aceton, alkohol och ammoniak. Tyvärr är den giftig för katter, så har du en misse hemma bör du undvika dessa!

 

2. Spjutbräken
Den här växten har en god förmåga att minska halten formaldehyd i luften hemma! Därför kan det vara bra att ställa en sådan yvig ormbunke i fönstret.

 

3. Brudorkidé
Inte bara otroligt vacker att titta på, den har också renande egenskaper! Den rensar luften på Xylen/Toluen är aromatiska kolväten som kan avges till luften av bl.a. lim, färger, lösningsmedel och flamskyddsmedel.

 

4. Prickblad
Rensar luften på Xylen och Toluen precis som brudorkidén. Prickblad har starkt irriterande växtsaft, som om den hamnar på/i hud och ögon kan ge irritation och svullnad, samt i munnen blåsor, tillfällig förlamning av tungan, andningsproblem och magproblem. Hantera växten försiktigt, och låt den aldrig vara åtkomlig för barn eller djur!

 

5. Benjaminfikus
Renar luften från bensen, formaldehyd, Xylen/Toluen och verkar även som luftfuktare, perfekt i sovrummet för en högre luftfuktighet när du sover – vips kommer du vakna med en mer återfuktad hy!

 

6. Guldpalm
Guldpalm verkar som luftfuktare och renar luften från gifter. Den behöver inte stå i direkt sol men behöver mycket ljus, så ställ den helst inte mot en vägg eller i ett hörn.

 

7. Gullranka
Gullranka tar bort bensen och kolmonoxid i luften, vilket är en god anledning att ställa en i sovrummet, så får du tillräckligt med syre medan du sover. Dessutom har vissa studier funnit att växten kan bidra till att undanröja oönskade lukter.

 

8. Ampellilja
Ampellilja är en lättskött växt som är bra att ha hemma för doftkänsliga och allergiker. Den är bra i luftrenande syfte för att den binder formaldehyd ur luften.

 

9. Svärmorstunga
Renar luften från bensen, formaldehyd och trikloretylen som utsöndras från plaster, färger och rengöringsmedel. Svärmorstunga tar också upp koldioxid ur luften.

 

10. Paradisträd
Den här växten tar upp koldioxid från luften och avger syre på natten. Placera den gärna i sovrummet!

 

Läs också:

• 7 enkla sätt att minska ditt onödiga användande av plast

 

 

Följ oss på Facebook för grymma nyheter om ekologisk skönhet och hållbar livsstil dagligen! >>>
Källa: Odla.nu, morotsliv, Blomsterlandet