Vi gillar inspirerande profiler som berättar om sin syn på skönhet och som delar med sig av sina bästa skönhetstips. I intervju-serien Min Skönhet ställer vi den här gången våra frågor till makeupgurun Zandra Arvidsson, grundare av det svenska naturliga sminkmärket The Beauty Archive. Här kan du följa deras resa på instagram.    

 

Vad måste alltid finnas i din sminkväska?

– På hudvårdssidan är mina absoluta måsten ett micellarvatten, en face mist eller toner samt en återfuktande dagkräm. Hmm… Jag älskar ju ansiktsolja så jag kastar ner en i väskan också. När det kommer till smink så blir det nog en CC Cream eller serum foundation, en concealer, en ögonbrynpenna (med borste), en pincett, en ögonfransbörjare, ett puder, en krämbronser och mitt läppbalsam.

 

Hur lång tid lägger du på din skönhetsrutin varje dag?

– Jag går ofta osminkad på helgerna och lägger då fokus på hudvård, så det drar ner genomsnittet. Men jag älskar att ägna mig åt min skönhetsrutin innan jobbet på morgonen, det är för mig ren och skär mindfulness och den bästa starten på dagen. Ekot, frukost och sitta framför spegeln i morgonljuset. 20 minuter kanske?

 

Har du några knep som du tycker fler borde känna till?

–  ”Think outside the box”. Använd en sminkprodukt till flera olika områden. Jag har minskat betydligt på antalet produkter i min sminkväska genom att välja ut produkter som är multi-funktionella. Din bronzer går lika bra att värma upp ansiktet med som den är att använda som ögonskugga, ett färgat läppbalsam ger en fräsch färg på både läppar, kinder och ögonlock och ett transparent balsam återfuktar läppar, hud och nagelband. Ett ofärgat läppbalsam passar även bra att använda som en naturlig highlighter eller (ett tips från en kund) för att borsta igenom och definiera ögonbrynen med och håller dem på plats under dagen.

 

När känner du dig som allra snyggast?

– När jag känner mig välmående är då jag också har lättast att uppskatta mig själv, både min insida och utsida. Så jag försöker ta hand om mig själv genom en balanserad kost, sömn och fysisk aktivitet men också se till att skratta (ofta och högt) ☺ Dagar då min rutin går ur spår eller när skrattet sitter långt inne så är smink något som oftast alltid får mig på bättre tankar.

 

Vilka är dina favoritmärken?

– Förutom The Beauty Archive självklart, så testar jag gärna nya märken och plockar ut de produkter jag tycker är vassast. Ett märke som bär några av mina ”staples” är Juice Beauty, deras CC Cream och serum foundation är guld för min hy. Sedan har jag rätt nyligen hittat en favorit i concealerduon och pudret från danska Miild Makeup, superfina. Hudvårdsprodukter som jag alltid kan förlita mig på kommer från Annemarie Börlind, Neal’s Yard Remedies och Josh Rosebrook. En ny must-have ansiktsmask är Mermaid Mask från Leahlani Skincare – så underbar att man vill äta den.

 

En produkt du inte skulle kunna klara dig utan?

– Om jag måste välja en produkt så får det bli min nya color cream i Earthbound från The Beauty Archive. Jag använder den varje dag och den verkligen boostar huden på djupet samtidigt som den ger det perfekta gyllene glowet. Hmm.. får jag lägga till Wedding Cake Lip Balm också? ☺

 

Din största skönhetsmiss genom tiderna?

– Utan tvekan det alldeles för vita pudret jag packade på mitt ansikte i högstadiet, Åk 8! Gahh..! Jag tror bestämt att jag var föregångare till Twilight-serien.. haha.

 

Vad lägger du fokus på i din make up?

– Hudton och ögonbryn.

 

Vad är skönhetslyx för dig?

– En avslappnande ansiktsmassage eller ansiktsbehandling är ju aldrig fel. Men om jag inte ska gå iväg på en behandling så älskar jag en hemmakväll med en boostande ansiktsmask, en kopp te och en Netflix-serie.

 

Har du en beauty-förebild som du inspireras av?

– Jag måste nog säg att jag främst inspireras av människor i min närhet, då även de jag följer på sociala medier. Jag får ofta idéer som jag omvandlar till ”mig” och det kan vara allt från träningstips, skönhet till interiör.

 

Bästa tricket för att känna sig lite extra snygg?

– Ett klassiskt rött läppstift!

 

Det sägs att skönhet kommer inifrån, hur tänker du kring sambandet mellan kost och skönhet?

– Det första jag tänker på är att dessa båda hänger ihop. Som jag nämnde tidigare så handlar skönhet för mig om att ta hand om sitt inre, dels genom en balanserad kost. Jag har alltid haft en känslig mage och i vissa perioder av stress och för mig fel sorters mat både ser och känner jag hur det påverkar mitt mående och därmed också upplevelse av skönhet. Så kost är verkligen en betydande del av min personliga upplevelse av skönhet.

 

Är det viktigt för dig att välja naturliga/ekologiska produkter?

– Ja, det är det. Jag förespråkar produkter som är tillverkade med en tydlighet och transparens, med ett hållbart miljöperspektiv och under goda arbetsförhållanden.

thebeauty_archive

Lip Balms från The Beauty Archive.