Vi älskar att få en inblick i inspirerande personers skönhetstips och -tricks! Denna vecka har vi pratat med doktoranden och författaren Martina Johansson som även bloggar om biohacking, ketogen kost och livsstil. Martina är även jurymedlem i Organic Beauty Awards. Här hittar du Martinas blogg!

Berätta lite om dig själv!
– Jag är doktorand och författare som tycker om att skriva om hälsa ur ett populärvetenskapligt perspektiv. Mitt mål med det är att förstå vad som håller oss friska och hur man kan vara ”ung och frisk” så länge som möjligt.

Vad måste alltid finnas i din sminkväska?
– Mascara. Det är det enda sminket jag använder och kan lägga hur mycket pengar som helst på rätt mascara!

Hur lång tid lägger du på din skönhetsrutin varje dag?
– Under 1 minut per dag, 0 minuter om det är en dag utan mascara. Jag har aldrig hålla på med krämer eller avancerade skönhetsprodukter, jag tror att skönhet kommer inifrån via näringsrik föda och hormonell balans.

Har du några beauty-knep som du tycker fler borde känna till?
– En bra kost är A och O! Socker leder till glykeringsskador (dvs rynkor) så undvik socker så mycket som möjligt så undviker du rynkor. Det bästa beauty-knepet är att ta hand om sig långsiktigt med bra sömn, träning och allmänt bra mående. Mår du bra på insidan så kommer det att lysa igenom!

När känner du dig som allra snyggast?
– När jag har tränat hårt och känner mig stark, då tycker jag att jag ser som bäst ut.

Vilka är dina favoritmärken?
– Jag fastnar sällan för specifika märken med Couleur Caramels Signature Regard Infini Mascara är väldigt bra och har dessutom vunnit Årets Bästa Mascara 2018 i Organic Beauty Awards. Jag är en av jurymedlemmarna i Organic Beauty Awards och tycker att många naturliga, ekologiska produkter håller fantastiskt hög klass!

En produkt du inte skulle kunna klara dig utan?
– Eftersom jag är en blekt blondin skulle jag inte klara mig utan mina återfuktande schampon och balsam! Ett tag körde jag med ”no poo”-metoden, dvs tvättade håret enbart med silikon- och sulfatfritt balsam och därefter endast med vatten, men nu har jag blivit lite bekväm av mig. Dessutom har det kommit otroligt bra produkter för håret de senaste åren som är skonsamma både för en själv och miljön.

Din största skönhetsmiss genom tiderna?
– Jag är för okunnig för att veta om mina egna missar haha!

Vad är skönhetslyx för dig?
– Mitt intresse för skönhet är sporadiskt och intermittent så jag är inte säker – men att kunna ha fina, välmanikyrerade naglar tycker jag om.

Bästa tricket för att känna sig lite extra snygg?
– Med risk för att låta tråkig, så är det bästa tricket för att känna sig snygg att känna sig bra på insidan. Välmående, utsövd, vältränad, frisk och så vidare.

Du har skrivit flera böcker på ämnet hormoner. Hur tänker du kring sambandet mellan hormoner och huden?
– Hormonerna påverkar allting från hur vi mår, till hur vi ser ut. Höga könshormoner gör att vi ser yngre ut, bra balans mellan våra kvinnliga könshormoner och mänskligt tillväxthormon ger en spänstig och rynkfri hud. För mycket manliga könshormoner (DHT främst) hos kvinnor ger problem med akne, men dessa obalanser går ofta att åtgärda enkelt med förändrad livsstil. Mycket koffein, lite sömn och massa socker är det värsta för både huden och hormonerna. I september släpps min bok Hormonstark som handlar om exakt detta!

Det sägs att skönhet kommer inifrån. Hur tänker du kring sambandet mellan kost och skönhet?
– Om kroppen mår bra på insidan så ser du fin ut på utsidan också. Väldigt mycket – för att inte säga allt – har med hormoner, näringsupptag och cellfunktion att göra.

Vad gör du för att ta hand om din mentala hälsa? Vad är avkoppling för dig?
– Jag mediterar länga stunder varje dag och skriver mycket dagbok. Det är viktigt för mig att få mycket tid för mig själv att reflektera och ladda min energi i tystnad, så det är så jag spenderar mina dagar.

Är det viktigt för dig att välja naturliga/ekologiska produkter?
– Ja, det gör jag nästan alltid!

Här följer du Martina:

Blogg: www.martinajohansson.se

Instagram: @nextlevelbiohacking

Mer läsning för dig:

Cecilia Lassfolk: ”Jag älskar att göra mina egna skönhetsprodukter”

Hudforskaren Johanna Gillbro: ”Vad du äter spelar minst lika mycket roll för hudhälsan som hudvård”