Meny

Äter du yogamatta? Food babe och Matfusket.

Vilken sjuk fråga va? Azodicarbonamide är en kemikalie som används till att göra yogamattor och skogummi. Mums!  Det är förbjudet att använda det i hela världen… förutom i USA och Subway använde det i sitt bröd.

Kan man säga att jag är en ingredientslistoholic? När man vänder på varenda förpackning i mataffären för att förbluffas över en del ingredientslistor så kan man kanske kalla sig det.

Jag finner det jäkligt intressant i alla fall. Varför då rå? Jo, därför att jag vill veta vad maten innehåller från den listan på baksidan av paketet, istället för att låta mig luras av framsidans påståenden… som ju många gånger bör tas med en nypa salt då det finstilta finns i just ingredientslistan. Den kommer man inte undan med liksom. Nåja, inte ALLA produkter hamnar under mitt förstoringsglas men mycket, och det för att jag verkligen VILL veta vad det innehåller. Om det är nåt jag inte vet vad det är ställer jag tillbaka det på hyllan, eller om det är alldeles för långa xzyxwqpxzxt-ord och så. Hur tänker ni kring detta? Är jag hopplöst urlöjlig?

Jag tänkte i alla fall tipsa om två st sidor som kan vara värt att följa, om man som jag är intresserad av vad man egentligen får i sig.

Den ena är Food Babe. Jag tror det var Raw Clarity Filippa som tipsade mig om henne och jag har läst precis alla hennes inlägg och granskningar. Hon granskar alltså företags ingredientslistor och lägger ut vad det innebär, vilka farliga kemikalier som gömmer sig bakom vissa namn och vad man aldrig ens bör ta i med tång. Hon har en såpass stor mängd följare så stora Amerikanska matföretag har efter hennes granskanden och avslöjanden tagit bort vissa ingredienser och ersatt med mindre skadliga, som just Subway. Det kallar jag foodpower. Hon är inte heller rädd för att lägga ut konversationer hon har med matföretag heller vilket gör det hela ganska festligt också.

matfusket

Den andra är en community på Facebook som heter Matfusket. De kräver ren mat och målet är att upplysa osskonsumenter om matfusket som pågår i Sverige och Norden.

“Varor som utger sig för eller ger skenet av att vara något de inte är. Fejkade smaker och färger. E-ämnen hör inte hemma i vår mat (med undantag för endast bakpulver och fruktpektin) och bör uteslutas, då de endast finns till för att gagna producenterna inte oss som konsumenter. Det är tyvärr fortfarande en laglig form av matfusk, men vi hoppas inspirera de som skapar vår mat till att erbjuda mer ärliga och hälsosamma alternativ”.

Jag tror och hoppas att vi är på rätt väg och tycker det är bra att man avslöjar matföretagens fusk. Något måste ju göras, bara för att vissa ingredienser alltid funnits i maten så behöver det för den skull inte vara obytbart. Och det ska belysas så att de tvingas byta ut, göra om och göra rätt så att vi konsumenter kan känna oss trygga i vad det är vi stoppar i oss.  Eller vad säger ni?

  • 0 Kommentarer
  • Lämna en kommentar
Livsstil

Gårdagens bakning från Green Kitchen Stories kokbok!

Min brors dotter tog studenten igår, och jag bakade den här fluffiga och härliga chokladkakan från Green Kitchen Stories underbara kokbok och tänkte att det kunde passa som en efterrätt.

Green Kitchen stories

Den innehåller lönnsirap istället för socker och dessutom rivna rödbetor. Jag tyckte den blev supersmarrig och den hade säkert blivit ännu smarrigare varm direkt från ugnen. Jag är inte helt säker på att den gick hem hos alla. men hos mig gick den absolut hem, fast då är mina smaklökar vana vid sockerfria bakverk också.

green kitchen stories kokbok

Just nu sitter jag proppmätt ute i den varma sommarkvällen och skriver. Studentmiddag med mat från Stenugsbageriet från Köping. Så otroligt god och fräsch mat. Annars då? Jo, hörde att en av Sveriges största skådisar hyr hus här i lilla Kungsör nu när inspelningarna av hans nya film pågår i trakterna, Kul va? “Honom skulle man lätt vilja simma på inne i vassen” som en kompis utryckte det. Hm, nja jag vet inte jag. Men kul att ha en av Sveriges största i denna lilla lilla pytteby.

  • 0 Kommentarer
  • Lämna en kommentar

Ställen jag längtar till i L.A

Att vistas såhär mitt i Sverige i en liten by har def sina underbara fördelar. Det är fritt från trafik, fullproppade gator,  myller och fullt av prunkande grönska, gula fält och små sjöar. En svensk sommar kan ju inte bli mycket bättre än så. Nackdelen är dock utbudet av restauranger samt ekogrönt i mataffärerna. (har visst tjötat om det förut). Visst finns det om man sätter sig i bilen en stund bort, men det får mig ändå att längta till mina smultronställen i L.A och Venice – som dessa tre.

Farmers Market i Santa Monica på onsdagsmornar. OJ vad MYCKET det finns där då. Det är så gott att bara strosa längs stånden och  provsmaka på ditten och datten och bära med sig hem en massa grönt plus andra gobitar som nötter och nybakt bröd. Alla stenfrukter längtar jag också vansinnigt mycket till.

mms_img-68374988
Bulletproof Coffee bara ett par vägkorsningar bort. Där beställer jag en “iced coconut moca latte”. Det är alltså hemgjord kokosmjölk, raw kakao och eko kaffe över is. Så gott! Läs här vad ägaren till Bulletproof har i sitt kylskåp. Inspirerande!

kalle-pa-gjusta-1-1-e1488426078930

Gjusta Bakery för en snabb frulle, lunch eller eftermiddagsfika med vad som helst egentligen, allt de serverar är sinnessjukt gott och så ligger det så nära mig. Läs om Travis Lett, grabben bakom Gjusta och hans matfilosofi här. 

Dessa tre blir det nästan direkt efter landning på LAX. Men först ett par lugna sommarveckor här… lite ute på vischan sådär.

Gjusta

Bulletproof

Farmers Markets around LA

  • 0 Kommentarer
  • Lämna en kommentar