Gurkmeja, fett och svartpeppar = sant!  För att få ut det mesta och bästa av gurkmejans alla hälsoegenskaper så finns det ett par knep att ta till.

Gurkmeja älskar nämligen fett och svartpeppar. Fettet gör att den aktiva komponenten i gurkmeja, curcumin lätt passerar mage till tarm och vidare ut till blodet.  Gurkmeja är fettlösligt och måste lösas upp i fett för att kunna tas upp av kroppen.

Svartpeppar ökar curcumins biotillgänglighet med 1000 gånger tack vare piperinet hos pepparn, det som ger den starka brännande smaken.

SÅ, för att ta del av allt gurkmejan har att erbjuda bör vi konsumera det tillsammans med just fett och svartpeppar. Man kan exempelvis riva lite över en avokado, sprinkla det i sin matlagning tillsamman med olivolja, eller varför inte testa den här solskenssmoothien med kokosolja. Ett smarrigt recept från Hälsokick, där jag bytt ut cayenne mot svartpeppar.

Gurkmejan är inte bara en superantioxidant, det är även starkt antiinflammatoriskt och påstås ta kål på cancerceller och motverka alzeimers. Detta är bara några få orsaker till att peta in den här fantastiska örten i sin dagliga kost.

Solskenskick

1 cm färsk gurkmejarot eller 1–2 tsk pulver

3 dl fryst mango

1 msk kokosolja

4 dl kokosvatten

Några droppar färskpressad lime

En nypa svartpeppar

Mixa allt till en slät och fin smoothie. Cheers!