Vi gillar inspirerande profiler som berättar om sin syn på skönhet och som delar med sig av sina bästa skönhetstips. Den här veckan har vi träffat Maria Ahlgren som är skönhets- och hälsoredaktör på Damernas Värld. Hon bloggar på samma adress och är även författare till boken ”Beauty Food – 85 recept för skönhet inifrån”! Här kan du läsa intervjun med Maria i artikelserien vi kallar “Min skönhet”.

Följ Maria på instagram: @maria_ahlgren
Vad måste alltid finnas i din sminkväska?
– Foundation! Jag blir lätt rödblossig på näsan och kinderna, samt har nästan alltid några hormonplitor i omlopp, så en foundation med samma effekt som ett InstaBeauty-filter är ett måste varje dag. Min nuvarande favorit är Shiseido Synchro skin foundation i Glow-varianten, som jag fixerar på nosen med Sensais löspuder. Även Sensais nya foundation, Flawless satin foundation spf20, är ett smärre mirakel. Brynen fyller jag i varje dag med en penna från LashFood, eller Benefits Gimme Brow. För att se levande ut sveper jag Chanels Les Beiges-puder över kindbenen, på hakspetsen, nostippen och vid hårfästet. Det är helt osynligt och ger inga kanter, men värmer upp hela ansiktet. Och så mascara, just nu älskar jag Lash alert från Eyeko, och läppbalsam. Jag gillar verkligen de färgade lipbalmen från Weleda och Burt’s Bee. Svart, flytande eyeliner och rött lippy ligger alltid redo om det vankas fest.


Hur lång tid lägger du på din skönhetsrutin varje dag?
– Min kvällshudvårdsrutin är en utdragen historia. Jag bodde många år i Japan, och är färgad av den asiatiska evighetsrutinen. Dessutom är det meditativt att tvätta, badda, dutta, smörja, massera och klappa in. Allt som allt tar det nog 20 minuter, men då räknar jag in tandborstningen. Tvättar jag håret tar det en evighet, fy satan vad det är tråkigt med hårvård. Numera har jag dock den hypade superfönen från Dyson som torkar håret på kortare tid, och en blow dry-olja från Shu Uemura (Straightforward blow dry oil spray) som sprayas i håret och gör att det torkar snabbare.

På morgonen måste det gå snabbt. Jag lämnar min dotter i skolan kl 8 sharp, så det finns inte tid för en skönhetsredaktör-värdig rutin. Det blir micellärvatten från Bioderma eller Filorga och en dagkräm, Medik8 Hydr8 day 360, med inbyggd spf och antioxidanter. Jag har minst spf30 varje dag, året runt. Sen blir det foundation, lite bryn och mascara om tiden finns, och upp med håret i panikknut.
Räknar man in de dagar som jag lägger mask, testar grejer till jobbet, skrubbar kroppen (älskar!) och gör den förhatliga hårtvättsrutinen så blir det nog i snitt trekvart om dagen.


Har du några knep som du tycker fler borde känna till?
– Att se på maten som en del av hudvårdsrutinen! Min bok ”Beautyfood – 85 recept för skönhet inifrån” är en praktisk handbok med massa tips och recept för hur man enkelt kan beautyboosta dagsmenyn. Ett annat knep är att ge ansiktet minimassage när du smörjer in krämen. Det får igång blodcirkulationen och ger till att ge lyster och dränera bort puff.


När känner du dig som allra snyggast?
– Ungefär fem dagar in i semestern i ett soligt land, när jag hunnit gå ner i varv och det kontorsglåmiga stressfejset som sovit för lite ersätts av det där glowet som bara långa sovmornar, värme, god mat med massa färsk frukt och grönt, utomhushäng och mys med livets bästa personer kan ge. Ofta släpper jag till och med min älskade foundation.

Vilka är dina favoritmärken?
– Det är svårt att säga, jag testar mängder av produkter i jobbet och hittar ständigt nya favoriter. Mitt reaktiva, lättretade ansikte gillar resultatsinriktade märken som Paula’s Choice, Medik8, Elizabeth Arden Pro och Biologique Recherche. Till kroppen väljer jag gärna ekologiskt – Björk & Berries, John Masters Organics och Bamford är klart överrepresenterat på hyllan där hemma just nu!


En produkt du inte skulle kunna klara dig utan?
– Imedeens kosttillskott, som innehåller marint kollagen. Jag har tagit dem i flera år, och märker stor skillnad. Huden blir mindre torr, mer ”bouncy” och inte alls lika fnasig på vintern.


Din största skönhetsmiss genom tiderna?
– Utan tvekan när jag vågpermanentade mig i Tokyo. Det var trendigt att permaneta håret till stora, lösa vågor. Kruxet var bara att ett skandinaviskt hår är många gånger tunnare än ett asiatiskt, så mitt hår bröts av. Istället för ett långt, vågigt svall blev det pudelfriss. Min svanktatuering från sent 1990-tal är väl inte heller mitt vackraste val…


Vad lägger du fokus på i din make up?
– Huden och brynen. Är kanvasen och ramen bra så löser sig resten.


Vad är skönhetslyx för dig?
– Jag är barnsligt förtjust i behandlingar. Nu ska jag strax iväg till Grand Hotel här i Stockholm för kroppsbehandling med Biologique Recherche, det ska bli så ljvuligt. Jag försöker att gå på LPG-behandlingar ett par gånger i månaden. Det skulpterar ansiktet som inget annat – efter en LPG-behandling är kindbenen vassa som rakblad.


Har du en beauty-förebild som du inspireras av?
– Min dotter Vera. Hon är 7,5 år och har ännu inte sugits in i den hemska spiralen av ideal, krav och like-hets. Hon är helt omedveten om sitt yttre, och rör sig genom livet utan att oroa sig för vinklar, valkar eller vad andra ska tycka. Den friheten är det vackraste som finns.Bästa tricket för att känna sig lite extra snygg?
– Drick vin. Funkar alltid!


Det sägs att skönhet kommer inifrån, hur tänker du kring sambandet mellan kost och skönhet?
– Det är på tallriken allt börjar. Mat påverkar hudens och hårets kvalitet massor, och ger huden muskler att stå emot alla skönhetssabotörer som vi utsätts för varje dag, som luftföroreningar, sol och stress. Studier tyder också på att vissa inflammatoriska tillstånd i huden, som akne, påverkas av det vi äter. Jag brukar tänka på huden som en komplicerad orkester, där gener, hormoner och livsstil lirar mer eller mindre till vår fördel. Med beautyfood kan vi dirigera ganska stora delar av hur vår orkester ska spela både nu och i framtiden. Det har till och med visat sig att vi ibland kan överlista grejer som står skrivna i vårt DNA – hur coolt är inte det? Att beautyfooda har långsiktiga effekter som kosmetiska produkter har svårt att matcha, och dessutom blir man ju glad av smarrig mat. Det är viktigt att själen får sitt – klyschigt men sant att skönhet kommer inifrån.


Är det viktigt för dig att välja naturliga/ekologiska produkter?
– Till ansiktet har jag svårt att hitta 100 % naturliga produkter som huden trivs med och som ger de mätbara resultat som jag är ute efter. Dessutom älskar jag kemi i människans tjänst! Det finns många bra saker som kommer ur lab, och genom mitt jobb har jag kunskap om vilka ingredienser jag bör välja bort, till exempel cykliska silikoner och givetvis mikroplaster på den tiden när de var vanliga. Till kroppen väljer jag gärna eko och naturligt eftersom det är ett så stort hudområde, och schampo, balsam och duschkrämer som går åt i rekordfart måste vara sjyssta ur ett hållbarhetsperspektiv. Jag tänker mycket kring hållbarheten – företag med onödigt mycket emballage eller ingredienser som flygits över hela jorden i onödan får minuspoäng. Jag är mer rädd för jordens hälsa än min egen om man säger så. Företag som jobbar med refiller, hållbara ingredienser och klimatkompensation älskar jag!
Följ oss på Facebook >>>

Följ oss på Instagram >>>

Här kan du signa upp på vårt nyhetsbrev och få 10% rabatt vid nästa köp >>>