Lucuma och lucumapulver kan bli din nya bästis i din smoothie. Denna ”nya” superfrukt är packad med näring och frukten kallas ibland för avokadons tvilling, eftersom den ofta är grön, har samma tjocka fruktkött och en stor kärna i mitten. 

Lucumafrukten kommer från Sydamerika och kallas också för eggfruit eftersom den ibland ser ut som ett ägg. Dessa frukter, som sägs ha en söt smak av lönnsirap och vanilj, växer på trädet Pouteria campechiana, gärna på hög höjd och är vanliga i Peru. Det yttre skalet kan vara gult eller grönt (grönare = mer mogen) med gult/orange ganska torrt fruktkött och en inre kärna.

Tyvärr blir frukterna dåliga väldigt fort efter att de plockas, och kan inte hållas fräscha lika länge som avokadon. Men den är full av näring – antioxidanter, kalium, betakaroten, järn, protein, fiber, zink och kalcium – så för att komma åt det är det vanligt att man pulvriserar frukten eller fryser den. Just därför kan den lätt blandas i smoothien eller i gröten.

Organic Lucama pulver

Lucuman kallas också för inkafolkets guld, mycket tack vare att frukten är så näringsrik. Enligt traditionen är frukten också bra för fertiliteten! Pulvret är också populärt att användas som sötningsmedel på grund av sin söta smak, och som smaksättare i bakning och i glass.

 

Läs mer: 

• Vår hälsobloggare Marita Karlson använder ofta lucumapulver. Här har hon gjort ett recept på en superfood-blandning med lucuma som är perfekt att ha i smoothien! 

Lucuma