En härlig nyhet i vår shop är afrikansk svarttvål från Loelle! Har du koll på svarttvålen? Denna milt exfolierande tvål har blivit känd världen över för sina speciella egenskaper; att effektivt lindra och bekämpa hudåkommor såsom akne, eksem och ärrbildning. Denna svarttvål innehåller, förutom den traditionella ingrediensen sheasmör, även extrakt av gurkmeja, neemolja och aloe vera. Dessutom väljer Loelle att samarbeta med kvinnokooperativ för att stödja och hjälpa kvinnor att bli oberoende och självförsörjande när de tar fram sina produkter.

Vi passade på att ställa några frågor till Kajsa Bodin, produktutvecklare hos Loelle:

Berätta om tvålresan – hur fick ni idén?
– För ett par år sedan föddes idén till Loelles African Black Soap. Genom förfrågningar från våra kunder började vi studera det utbudet som fanns då – vi insåg snabbt att det fanns en lucka att fylla på marknaden. En del av de andra aktörernas svarttvål innehöll palmolja, vilket är en omdiskuterad ingrediens både vad gäller människors hälsa och inte minst från en miljöaspekt. Vissa svarttvålar på marknaden var för uttorkande för oss som lever i ett kallare klimat här i Norden och andra var inte ekologiskt producerade. Vi ville därför skapa en ekologisk, återfuktande svarttvål utan palmolja!

Loelle har sedan start arbetat med kvinnookooperativ – och även när ni tar fram svarttvålen. Berätta mer!
– Under samma tid vi började intressera oss för att ta fram vår egna svarttvål, kom vi i kontakt via vänner i Sverige med ett projekt i Ghana. Projektet i Ghana möjliggjorde produktionen av råvaror för en rad bönder i området. Julen 2018 åkte vi ner till Ghana för att söka rätt på ett kvinnokooperativ att inleda ett samarbete med. Från huvudstaden Accra reste vi till Tamale, staden där projektet hålls, och besökte en rad olika kooperativ tills vi hittade det kvinnokooperativ vi idag samarbetar med.

loelle kvinnokooperativ ghana

Varför är det viktigt för er att samarbeta med kvinnokooperativ?
– Även om det finns förbättringspunkter i Sverige, så är Sverige långt i framkant när det kommer till jämställdhet om vi jämför med många andra länder. Om vi har möjlighet att stötta upp, vägleda eller hjälpa till så tycker vi att man ska ta den chansen! I exempelvis Ghana och Marocko vet vi på Loelle att vi kan göra stor skillnad för kvinnor och deras barn i fråga om att de får chansen till oberoende och självförsörjning.

Berätta mer om kopplingen mellan svarttvål och Ghana!
– Svarttvålen kommer traditionellt sett i Västafrika och framför allt Ghana. Vi ville ha en så autentisk tvål som möjligt och valde därför ett kvinnokooperativ i Ghana. Vår tvål tillverkas på de hemliga och traditionella receptet som bevarats där sen urminnes tider med traditionella och närproducerade ingredienser som sheasmör, kokos och kakaosmör. Just sheasmör och sheaolja växer som ett ”bälte” genom Västafrika. Även askan som finns i svarttvål från till exempel kakao, bark från sheanöten eller matbananens blad, finns runt husknuten vid själva produktionen.

loelle african black soap

Till sist – hur används er fantastiska svarttvål?
– Den kan användas som handtvål men även som tvål till hela kroppen, ansiktet och i håret istället för schampo. Om man vill ha en mer exfolierande effekt så kan den användas tillsammans med Loelles skrubbhandske.

Loelle black soap

Här hittar du hela Loelles sortiment – passa på att spana in African Black Soap! >>>

Mer läsning för dig:

Grundaren av Loelle om oljor och schyssta kvinnokooperativ