Presenteras i samarbete med Urtekram 

 

Kokos är stjärningrediensen i produktserien med samma namn från danska Urtekram. Men vad är egentligen skillnaden på ingredienser och råvaror i hudvård? Och vad är skillnaden mellan naturliga och ekologiska produkter? Vi på Naturligt Snygg reder ut begreppen tillsammans med Urtekram. 

Skillnad på ekologisk och naturlig

I en hudvårdsprodukt kan det finnas både ekologiska och naturliga ingredienser och råvaror. Vad är det för skillnad på dessa?

En ekologiskt certifierad råvara, tex en ekologisk olja eller ört, är en ren råvara odlad i enlighet med EU:s regler för ekologisk odling. En ekologisk råvara är alltså alltid 100% ekologisk.

I Urtekrams serie Coconut, med väldoftande kokos i centrum, är det givetvis kokosoljan som är nyckelingrediens, och i seriens alla produkter kommer kokosoljan från ekologisk odling. Det kan man se eftersom den är tydligt utmärkt på produktens baksida med en *.

I Urtekrams produkter ingår även råvaror som är naturliga, men inte ekologiska. Exempel på naturliga råvaror är leror, salter och vatten, som är helt naturliga men inte kan vara ekologiska då de inte kan odlas.

Skillnad på råvara och ingrediens

Förutom naturliga och ekologiska råvaror ingår även naturliga och ekologiska ingredienser i många naturliga skönhetsprodukter. En del ekologiska råvaror omvandlas till ekologiska ingredienser i syfte att uppfylla en viss funktion i en produkt som en enskild råvara inte kan göra, till exempel ingredienser som behövs för att produkten inte ska skikta sig.

Om man exempelvis ska skapa en naturlig duschkräm behövs det mer än rena råvaror, som olja, vatten och örter, för att få till ett härligt rengörande lödder – och det är där de sammansatta ingredienserna kommer in i bilden. I Urtekrams ekologiska hudvård används uteslutande naturliga ingredienser för detta. Dessa är alltid utmärkta med **.

Varför är detta viktigt att lyfta fram? Jo, för att krångla till saker ytterligare, kan ingredienser med exakt samma inci (innehållsnamn) vara framställda på flera olika sätt, både naturligt och syntetiskt. Ett bra exempel på detta är parfym, som alltid heter parfym i innehållsförteckningen oavsett om den består av ekologiska oljor eller är syntetisk sammansatt. Du har med andra ord ingen möjlighet att bara utifrån ingredienslistan se vad ingrediensen parfym består av.

 

Känn dig trygg med certifierade produkter

Använder du däremot produkter som är naturligt eller ekologiskt certifierade av en tredjepart, kan du vara säker på att ingredienserna är framställda enligt certifieringens krav. Urtekram är certifierade av Ecocert Cosmos Organic som är en av marknadens striktaste certifieringar inom ekologisk kosmetik. Läs mer om det här.

Urtekram-native-kokos3