När det är mörkt vinterväder och solen inte är framme kan det vara en bra idé att äta tillskott av D-vitamin. Det främjar skelettet, håller oss lite piggare och kan ha positiv påverkan om vi känner oss deppade. 

D-vitamin är en fettlöslig vitamin som finns i fisk, svamp och ägg men som kroppen också bildar själv när vi får sol på oss. En del av oss har problem att ta upp tillräckligt med D-vitamin via kosten och under vinterhalvåret ger inte solen tillräckligt.

Då rekommenderas att ta kosttillskott av D-vitamin som vi behöver för att reglera kalkbalansen i skelett och tänder. Men D-vitamin är också viktigt för immunförsvaret och studier visar att det kan skydda mot förkylningar och influensa.

En del menar att tillskott av D-vitamin inte är nödvändigt, och att vi får tillräckligt genom att vara ute i solen under sommaren, och att vi då kan ”bunkra” D-vitamin för vintern.

Men flera studier visar att man blir piggare och gladare och kan tackla depression bättre med hjälp av tillskott av D-vitamin. Och det kanske kan vara en tröst i det mörka vinterrusket?

D-vitaminet sägs ha flera hälsovinster; förmildra astma hos barn, sägs förmildra eksem och det sägs även förlänga livet.