Under 2021 ökade marknaden för naturliga, ekologiska hudvårds- och skönhetsprodukter med 19,5 procent i Sverige, det visar en färsk marknadsrapport. Marknaden förväntas en tillväxttakt med 17 procent per år och en dubbelring av marknadsdelen fram till 2025.

– Det är femte året i rad som branschen kan påvisa en tvåsiffrig tillväxttakt i Sverige. Att man kunna upprätthålla tillväxttakten och till och med öka den mot föregående år, med alla de utmaningar som pandemiåret inneburit är ytterligare ett bevis för attraktionskraften i det här segmentet. Hållbarhet är en av västvärldens stora megatrender och där passar naturlig hudvård väl in, säger Cecilia Ryegård, expert på ekologisk marknad och analytiker hos Agrovektor.

Sverige är det landet som konsumerar mest hygienprodukter och kosmetika per capita inom hela EU. Enligt den senast sammanställda statistiken från 2019 visar på att den totala försäljningen av kosmetika bedömdes till ca 20 miljarder kronor i Sverige. Den naturliga hudvårdsprodukter är fortfarande relativt liten då den utgör bara 7,3 procent av den totala marknaden för kategorin, men segmentet tar marknadsandelar.

 

Ökande trend internationellt

Detta är även en internationellt ökande trend för naturlig hudvård. Under 2021 bedömdes världsmarknaden omsätta 400 miljarder kronor. Tidigare år har ökningstakten legat på cirka 6–8 procent per år enligt Future Market Insights, med ett hack i kurvan för 2020 och 2021 på grund av pandemin. Trots nedstängning i samhället under pandemin så ökade den ekologiska försäljningen ändå något medan den minskade 8 procent för det konventionella segmentet under pandemin.

– De nordiska konsumenterna har en hög medvetandegrad när det gäller hälsa, ekologi och hållbarhet. Inte minst har pandemin väckt intressen bland konsumenterna för frågor som ursprung och spårbarhet, på ett sätt som gynnar branschen. Det finns en stor utvecklingspotential under många år framöver, men givetvis kan scenariot ändras beroende på hur kriget i Ukraina utvecklas, säger Cecilia Ryegård.

 

Handla naturlig hudvård och skönhet hos Naturligt Snygg

Naturligt Snygg är en av Sveriges ledande webbshoppar som är inriktade på grön skönhet, hälsa och livsstil. Här finns det tusentals noga utvalda produkter från välkända varumärken som Maria Åkerberg, c/o Gerd, Bruns, Weleda och många fler. På sajten kan dessutom ta del av inspirerande bloggar, produktrecensioner, nyheter, köpguider och aktuella kampanjer.

 

Läs mer om naturlig hudvård:

5 vanliga missuppfattningar om ekologisk och naturlig hudvård

Ekologisk hudvård – vilka svenska märken är bäst?