{"id":9668,"date":"2014-12-16T09:07:31","date_gmt":"2014-12-16T08:07:31","guid":{"rendered":"https:\/\/hanna.metromode.se\/?p=9668"},"modified":"2016-11-06T18:03:15","modified_gmt":"2016-11-06T16:03:15","slug":"svartpepparglass-med-kolasas-och-lingon","status":"publish","type":"post","link":"https:\/\/www.naturligtsnygg.se\/hurbrasomhelst\/2014\/12\/16\/svartpepparglass-med-kolasas-och-lingon\/","title":{"rendered":"Svartpepparglass med kolas\u00e5s och lingon"},"content":{"rendered":"

\"_MG_8050_liten\"<\/a> \"_MG_8153_liten\"<\/a> \"_MG_8192_liten\"<\/a>\"_MG_8207_liten\"<\/a><\/p>\n

Det h\u00e4r \u00e4r en av dom absolut godaste glassarna jag vet. Svartpepparglass<\/em>. Smaka bara p\u00e5 det ordet. Kr\u00e4migt, lent, s\u00f6tt, vaniljigt och med en helt fantastisk ton av hetta och smak av svartpeppar. N\u00e5gra av er kanske rynkar p\u00e5 n\u00e4san och andra av er kanske har erfarenhet av svartpeppar i desserter tidigare. Sj\u00e4lv \u00e4lskar jag jordgubbar och svartpeppar, till exempel. Sen \u00e4r jag ju som m\u00e5nga av er vet generellt ett fan av att laborera i k\u00f6ket. L\u00e5t det v\u00e4l smaka!<\/p>\n

Svartpepparglass, ca 1 liter<\/em><\/p>\n

6 \u00e4gg, separerade<\/em>
\n1 1\/2 dl kokossocker
\n5 dl vispad gr\u00e4dde av valfri sort*
\n1 dl valfri mj\u00f6lk*
\n3 msk agave sirap, alt. yacon – eller l\u00f6nnsirap,\u00a0alt. annan valfri flytande s\u00f6tning<\/em><\/em>
\n1 vaniljst\u00e5ng, alt. 1 krm \u00e4kta vaniljpulver<\/em>
\n1 1\/2 tsk finmalen svartpeppar, g\u00e4rna mortlade hela korn eller nymalen f\u00f6r extra mycket smak, men k\u00f6pt finmald g\u00e5r ocks\u00e5 bra<\/em><\/p>\n

Topping:<\/strong> Lingon. Tranb\u00e4r eller r\u00f6davinb\u00e4r \u00e4r ocks\u00e5 smarrigt.<\/em><\/p>\n

Kolas\u00e5s<\/em><\/p>\n

3 dl fet kokosmj\u00f6lk
\n0.75 dl kokossocker
\n1\/2 msk agave sirap,\u00a0alt. annan valfri flytande s\u00f6tning<\/em>
\n1 krm \u00e4kta vaniljpulver
\n1 nypa havssalt<\/p>\n

G\u00f6r s\u00e5 h\u00e4r:<\/strong> Dela vaniljst\u00e5ngen och skrapa ur fr\u00f6na. L\u00e4gg dom tillsammans med hela st\u00e5ngen i en kastrull med svartpeppar, mj\u00f6lk och agave sirap och l\u00e5t sjuda i en kastrull p\u00e5 l\u00e5g v\u00e4rme medan du f\u00f6rbereder \u00f6vriga ingredienser. Separera \u00e4ggen och l\u00e4gg gulor och vitor var f\u00f6r sig i en varsin sk\u00e5l. Vispa gulorna med kokossockret luftigt, g\u00e4rna med elvisp. Vispa gr\u00e4dden fluffig. Vispa \u00e4ggvitorna till ett h\u00e5rt skum. V\u00e4nd sedan ihop alla ingredienser till en j\u00e4mn smet. K\u00f6r det i en glassmaskin tills du har en kr\u00e4mig glass och frys den sedan. Om du inte har en glassmaskin kan du frysa den p\u00e5 en g\u00e5ng och r\u00f6ra om d\u00e5 och d\u00e5. Under tiden glassen fryser kokar du ihop din kolas\u00e5s genom att l\u00e5ta samtliga ingredienser till kolas\u00e5sen koka i en kastrull tills du har en kr\u00e4mig kola. Brukar ta mellan 10-25 minuter beroende p\u00e5 hur vid kastrull du har. Det bubblar mycket och det ska det g\u00f6ra. Vispa d\u00e5 och d\u00e5 i kolas\u00e5sen. H\u00e4ll sedan upp den i en ren glasburk med lock och l\u00e5t svalna innan servering. F\u00f6rvaras sedan i kylsk\u00e5p.\u00a0
\n<\/em><\/p>\n

*Tips:<\/strong> Du kan till exempel anv\u00e4nda l\u00e4tt vispad kokosgr\u00e4dde, jag anv\u00e4nder en rosa tetra fr\u00e5n Garant som \u00e4r v\u00e4ldigt bra, h\u00e4ller d\u00e5 av den lilla skv\u00e4tten vatten som finns i f\u00f6rst. Du kan \u00e4ven anv\u00e4nda komj\u00f6lsgr\u00e4dde, sojagr\u00e4dde, havregr\u00e4dde eller annan valfri gr\u00e4dde. Vad det g\u00e4ller mj\u00f6lk \u00e4r det lika valfritt d\u00e4r, du kan anv\u00e4nda komj\u00f6lk, rismj\u00f6lk, kokosmj\u00f6l osv.<\/p>\n

Fri fr\u00e5n:<\/strong> Glutenfri, raffinerat sockerfri, mejerifri om du anv\u00e4nder mejerifri gr\u00e4dde och mj\u00f6lk<\/em>, n\u00f6tfri. Kan g\u00f6ras \u00e4ggfri genom att byta ut \u00e4ggen mot cirka 2 dl cashewn\u00f6tsm\u00f6r + 1 msk sm\u00e4lt kokosolja.<\/p>\n","protected":false},"excerpt":{"rendered":"

Det h\u00e4r \u00e4r en av dom absolut godaste glassarna jag vet. Svartpepparglass. Smaka bara p\u00e5 det ordet. Kr\u00e4migt, lent, s\u00f6tt, vaniljigt och med en helt fantastisk ton av hetta och smak av svartpeppar. N\u00e5gra av er kanske rynkar p\u00e5 n\u00e4san och andra av er kanske har erfarenhet av svartpeppar i desserter tidigare. Sj\u00e4lv \u00e4lskar jag jordgubbar och svartpeppar, till exempel. Sen \u00e4r jag ju som… L\u00e4s mer <\/i><\/a><\/p>\n","protected":false},"author":13,"featured_media":29668,"comment_status":"open","ping_status":"closed","sticky":false,"template":"","format":"standard","meta":[],"categories":[49,334,30,304,35,27,38,44],"tags":[53],"_links":{"self":[{"href":"https:\/\/www.naturligtsnygg.se\/hurbrasomhelst\/wp-json\/wp\/v2\/posts\/9668"}],"collection":[{"href":"https:\/\/www.naturligtsnygg.se\/hurbrasomhelst\/wp-json\/wp\/v2\/posts"}],"about":[{"href":"https:\/\/www.naturligtsnygg.se\/hurbrasomhelst\/wp-json\/wp\/v2\/types\/post"}],"author":[{"embeddable":true,"href":"https:\/\/www.naturligtsnygg.se\/hurbrasomhelst\/wp-json\/wp\/v2\/users\/13"}],"replies":[{"embeddable":true,"href":"https:\/\/www.naturligtsnygg.se\/hurbrasomhelst\/wp-json\/wp\/v2\/comments?post=9668"}],"version-history":[{"count":0,"href":"https:\/\/www.naturligtsnygg.se\/hurbrasomhelst\/wp-json\/wp\/v2\/posts\/9668\/revisions"}],"wp:featuredmedia":[{"embeddable":true,"href":"https:\/\/www.naturligtsnygg.se\/hurbrasomhelst\/wp-json\/wp\/v2\/media\/29668"}],"wp:attachment":[{"href":"https:\/\/www.naturligtsnygg.se\/hurbrasomhelst\/wp-json\/wp\/v2\/media?parent=9668"}],"wp:term":[{"taxonomy":"category","embeddable":true,"href":"https:\/\/www.naturligtsnygg.se\/hurbrasomhelst\/wp-json\/wp\/v2\/categories?post=9668"},{"taxonomy":"post_tag","embeddable":true,"href":"https:\/\/www.naturligtsnygg.se\/hurbrasomhelst\/wp-json\/wp\/v2\/tags?post=9668"}],"curies":[{"name":"wp","href":"https:\/\/api.w.org\/{rel}","templated":true}]}}