{"id":9315,"date":"2014-12-04T06:00:34","date_gmt":"2014-12-04T05:00:34","guid":{"rendered":"https:\/\/hanna.metromode.se\/?p=9315"},"modified":"2018-09-13T18:21:21","modified_gmt":"2018-09-13T16:21:21","slug":"kokos-och-linskram-med-rostad-butternut-rostade-kokoschips-vitlok-lime-och-koriander","status":"publish","type":"post","link":"https:\/\/www.naturligtsnygg.se\/hurbrasomhelst\/2014\/12\/04\/kokos-och-linskram-med-rostad-butternut-rostade-kokoschips-vitlok-lime-och-koriander\/","title":{"rendered":"Linsgryta med kokos och rostad butternutpumpa"},"content":{"rendered":"

\"_MG_0631_liten_2\"<\/a>\"_MG_0657_liten\"<\/a>\"_MG_0741_liten_2\"<\/a>\"_MG_0694_liten\"<\/a> \"_MG_0679_liten\"<\/a>\"_MG_0709_liten\"<\/a>\"_MG_0864_liten_1\"<\/a>\"_MG_0759_liten\"<\/a> \"_MG_0886_liten\"<\/a><\/p>\n

Bryter s\u00e5 h\u00e4r i juletider helt okristligt av med en inte alls s\u00e5 julig r\u00e4tt. Det tycker jag \u00e4r v\u00e4ldigt passande, \u00e4ven om jag \u00e4lskar allt vad julmat och julbak heter s\u00e5 har jag ett stort behov f\u00f6r fr\u00e4scha smaker \u00e5ret om och det finns inget jag \u00e4lskar att \u00f6verdosera s\u00e5 mycket som koriander och syrlig lime. F\u00f6r det inte sagt att det inte g\u00e5r att g\u00f6ra julmat fr\u00e4scht, det kommer det bli mycket av h\u00e4r p\u00e5 bloggen i december. H\u00e4r nedan har du i alla fall ett helt fantastiskt recept med smaker som kommer f\u00e5 dig att jubla. Om du som jag gillar kombinationen lent, chunky, syrligt, s\u00f6tt, salt och fr\u00e4scht vill s\u00e4ga. Du kan s\u00e5klart anv\u00e4nda k\u00f6pta kokoschips om du inte vill bem\u00f6da dig att \u00f6ppna och rensa en hel kokosn\u00f6t.<\/p>\n

Rostad butternut<\/em><\/p>\n

1\/2 butternut
\nN\u00e5gra nypor flingsalt
\nSaften av 1\/2 lime
\nOlivolja
\nF\u00e4rsk koriander
\n2 vitl\u00f6ksklyftor, krossade och grovt hackade<\/em><\/p>\n

G\u00f6r s\u00e5 h\u00e4r:<\/strong> S\u00e4tt ugnen p\u00e5 225 C. Dela din butternut i tv\u00e5 delar, k\u00e4rna ur den och spara g\u00e4rna k\u00e4rnorna, dom ska med p\u00e5 pl\u00e5ten vid rostningen sen. Skala butternuten med en potatisskalare, vass kniv eller osthyvel. Hacka den sedan i j\u00e4mnstora mindre bitar. L\u00e4gg bitarna p\u00e5 en pl\u00e5t tillsammans med n\u00e5gra nypor flingsalt, f\u00e4rsk koriander, vitl\u00f6k, limesaft och lite ringlad olivolja. V\u00e4nta med att l\u00e4gga p\u00e5 k\u00e4rnorna. St\u00e4ll in pl\u00e5ten i mitten av ugnen och rosta i ungef\u00e4r 30-40 minuter beroende p\u00e5 hur stora bitar du gjort och vilken yta du \u00f6nskar. N\u00e4r det \u00e4r ungef\u00e4r 15 min kvar av tiden f\u00f6r butternuten kan du l\u00e4gga p\u00e5 k\u00e4rnorna, om du l\u00e4gger med dom fr\u00e5n b\u00f6rjan riskerar dom att br\u00e4nnas. Under tiden du rostar butternut och k\u00e4rnor kan du g\u00f6ra kokos – och linskr\u00e4m, se recept nedan.\u00a0<\/em><\/p>\n

Kokos – och linskr\u00e4m<\/em><\/p>\n

500 g r\u00f6da okokta linser
\nSaften av 1 lime
\n1 dl fet kokosmj\u00f6lk
\n1 dl vatten, g\u00e4rna fr\u00e5n kokosn\u00f6ten<\/em>
\n1 r\u00e5gad msk kokosolja
\n1 vitl\u00f6ksklyfta, pressad<\/em>
\n1 tsk honung
\n2-3 tsk \u00f6rtsalt
\n1\/2 tsk svartpeppar<\/p>\n

G\u00f6r s\u00e5 h\u00e4r:<\/strong> Koka linserna. Koka dom g\u00e4rna s\u00e5 pass l\u00e4nge att dom kokar s\u00f6nder och blir mos. H\u00e4ll sedan av eventuellt \u00f6verfl\u00f6digt vatten och ha i resterande ingredienser i kr\u00e4men. Smaka av.<\/p>\n

F\u00f6rslag p\u00e5 tillbeh\u00f6r<\/em><\/p>\n

F\u00e4rsk koriander
\nGranat\u00e4ppelk\u00e4rnor, syns dock inte i bild<\/em>
\nK\u00f6ttet av 1\/2 f\u00e4rsk kokosn\u00f6t, finhackad och l\u00e4tt rostad i en torr stekpanna med lite salt
\n<\/em>Limeklyftor f\u00f6r extra syra vid servering<\/p>\n

Tips vid \u00f6ppning av kokosn\u00f6t: <\/strong>Om du har en borr hemma \u00e4r det smart att borra ett h\u00e5ll i kokosn\u00f6tten f\u00f6rst och h\u00e4lla ut vattnet i en sk\u00e5l och spara det. D\u00e5 kan du g\u00e5 ut p\u00e5 gatan och sl\u00e4nga kokosn\u00f6ten i asfalten s\u00e5 \u00f6ppnas den v\u00e4ldigt fint och enkelt! Om du inte har en borr och inte orkar g\u00e5 ut kan du ta baksidan av t.ex en kniv och med relativt mycket kraft knacka runt kokosn\u00f6ten tills den b\u00f6rjar spricka, var d\u00e5 beredd med en sk\u00e5l under s\u00e5 att kokosvattnet har n\u00e5gonstans att ta v\u00e4gen. F\u00f6r att f\u00e5 ur k\u00f6ttet sen knackar du \u00e4nnu mer p\u00e5 den s\u00e5 lossnar det yttersta skalet, kvar blir d\u00e5 ett tunt brunt skal p\u00e5 sj\u00e4lv k\u00f6ttet s\u00e5 du sk\u00e4r bort med en vass kniv. Jag har \u00e4ven l\u00e4st att det skalet lossnar l\u00e4ttare om man rostar hela kokosn\u00f6ten i ugnen, det \u00e4r dock inget jag hunnit prova \u00e4n. Har ni fler tips p\u00e5 hur man enklast f\u00e5r ut kokosk\u00f6ttet? Som f\u00f6r\u00f6vrigt \u00e4r s\u00e5 gudagott att jag vet inte vad.<\/p>\n

Fri fr\u00e5n:<\/strong> Glutenfri, mejerifri, raffinerat sockerfri, \u00e4ggfri, n\u00f6tfri.<\/p>\n","protected":false},"excerpt":{"rendered":"

Bryter s\u00e5 h\u00e4r i juletider helt okristligt av med en inte alls s\u00e5 julig r\u00e4tt. Det tycker jag \u00e4r v\u00e4ldigt passande, \u00e4ven om jag \u00e4lskar allt vad julmat och julbak heter s\u00e5 har jag ett stort behov f\u00f6r fr\u00e4scha smaker \u00e5ret om och det finns inget jag \u00e4lskar att \u00f6verdosera s\u00e5 mycket som koriander och syrlig lime. F\u00f6r det inte sagt att det inte g\u00e5r… L\u00e4s mer <\/i><\/a><\/p>\n","protected":false},"author":13,"featured_media":30603,"comment_status":"open","ping_status":"closed","sticky":false,"template":"","format":"standard","meta":[],"categories":[30,33,35,36,27,38,39,40,42,44],"tags":[],"_links":{"self":[{"href":"https:\/\/www.naturligtsnygg.se\/hurbrasomhelst\/wp-json\/wp\/v2\/posts\/9315"}],"collection":[{"href":"https:\/\/www.naturligtsnygg.se\/hurbrasomhelst\/wp-json\/wp\/v2\/posts"}],"about":[{"href":"https:\/\/www.naturligtsnygg.se\/hurbrasomhelst\/wp-json\/wp\/v2\/types\/post"}],"author":[{"embeddable":true,"href":"https:\/\/www.naturligtsnygg.se\/hurbrasomhelst\/wp-json\/wp\/v2\/users\/13"}],"replies":[{"embeddable":true,"href":"https:\/\/www.naturligtsnygg.se\/hurbrasomhelst\/wp-json\/wp\/v2\/comments?post=9315"}],"version-history":[{"count":0,"href":"https:\/\/www.naturligtsnygg.se\/hurbrasomhelst\/wp-json\/wp\/v2\/posts\/9315\/revisions"}],"wp:featuredmedia":[{"embeddable":true,"href":"https:\/\/www.naturligtsnygg.se\/hurbrasomhelst\/wp-json\/wp\/v2\/media\/30603"}],"wp:attachment":[{"href":"https:\/\/www.naturligtsnygg.se\/hurbrasomhelst\/wp-json\/wp\/v2\/media?parent=9315"}],"wp:term":[{"taxonomy":"category","embeddable":true,"href":"https:\/\/www.naturligtsnygg.se\/hurbrasomhelst\/wp-json\/wp\/v2\/categories?post=9315"},{"taxonomy":"post_tag","embeddable":true,"href":"https:\/\/www.naturligtsnygg.se\/hurbrasomhelst\/wp-json\/wp\/v2\/tags?post=9315"}],"curies":[{"name":"wp","href":"https:\/\/api.w.org\/{rel}","templated":true}]}}