{"id":29793,"date":"2016-12-18T06:00:14","date_gmt":"2016-12-18T04:00:14","guid":{"rendered":"https:\/\/www.naturligtsnygg.se\/hurbrasomhelst\/?p=29793"},"modified":"2018-11-17T16:40:41","modified_gmt":"2018-11-17T14:40:41","slug":"kardemummakaka-chokladkram-framtidens-julbord","status":"publish","type":"post","link":"https:\/\/www.naturligtsnygg.se\/hurbrasomhelst\/2016\/12\/18\/kardemummakaka-chokladkram-framtidens-julbord\/","title":{"rendered":"Kardemummakaka med chokladkr\u00e4m"},"content":{"rendered":"

I samarbete med Kung Markatta<\/em><\/span><\/span><\/p>\n

Hej alla s\u00f6ndagsl\u00e4sare!<\/h4>\n

T\u00e4nkte dagen till \u00e4ra presentera denna saftiga kardemummakaka med chokladkr\u00e4m, toppad med rostade hasseln\u00f6tter – i samarbete med Kung Markatta! Ljuvligt god kaka som passar perfekt som efterr\u00e4tt p\u00e5 julbordet.\u00a0Visst \u00e4r det v\u00e4l h\u00e4rligt med julbak och julmat? Det \u00e4r n\u00e5got visst att f\u00f6rbereda inf\u00f6r en h\u00f6gtid som f\u00f6r mig betyder s\u00e5 mycket k\u00e4rlek, v\u00e4rme och gemenskap.<\/p>\n

\"Kardemummakaka<\/p>\n

#FRAMTIDENSJULBORD<\/strong><\/p>\n

Kung Markatta<\/a> driver just nu kampanjen #framtidensjulbord<\/a>, ett initiativ med syfte att hj\u00e4lpa m\u00e4nniskor att \u00e4ta gr\u00f6nare och mer h\u00e5llbart i jul. En unders\u00f6kning visar att \u00e4ven om den traditionella julmaten \u00e4r viktig f\u00f6r svenskarna, s\u00e5 saknar m\u00e5nga gr\u00f6na tillbeh\u00f6r och\/eller vegetariska alternativ.<\/p>\n

I min familj har vi sedan m\u00e5nga \u00e5r tillbaka haft vegetariska och gr\u00f6na alternativ p\u00e5 julbordet. Flera i\u00a0familjen f\u00f6redrar vegetariskt, s\u00e5 det faller sig v\u00e4ldigt naturligt.<\/p>\n

Ett av bidragen till ett gr\u00f6nare julbord fr\u00e5n min sida \u00e4r den h\u00e4r goda kakan! Kakan \u00e4r inte gr\u00f6n till synes, men inneh\u00e5llsm\u00e4ssigt. Jag har till st\u00f6rsta del anv\u00e4nt mig av Kung Markattas produkter som alla \u00e4r ekologiska.<\/p>\n

Som dom beskriver det sj\u00e4lva ”Den riktigt goda maten \u00e4r ekologisk. Den odlas utan konstg\u00f6dsel och kemiska bek\u00e4mpningsmedel, s\u00e5 att r\u00e5varorna f\u00e5r utveckla sina smaker i lugn och ro. Den \u00e4r fri fr\u00e5n konstgjorda och on\u00f6diga tillsatser och den \u00e4r framtagen med h\u00e4nsyn till m\u00e4nniska, djur och natur.”<\/em> Bra va?<\/p>\n

\"Kardemummakaka\"Kung\"kardemummakaka_chokladkram_framtidensjulbord_kungmarkatta_2\"\"Kardemummakaka\"Kardemummakaka<\/p>\n

Total tillagningstid:<\/strong> ca 60 min
\nAntal portioner:<\/strong> 8 st*<\/p>\n

*Om du g\u00f6r kakan i en l\u00e5g och bred form skulle jag s\u00e4ga att den r\u00e4cker till 10-12 personer d\u00e5 det l\u00e4ttare g\u00e5r att f\u00e5 ut fler bitar och kakan \u00e4r r\u00e4tt m\u00e4ktig.<\/em><\/p>\n

KARDEMUMMAKAKA<\/h4>\n

2 dl Kung Markatta mandelmj\u00f6l<\/strong><\/a>
\n1 1\/2 dl
Kung Markatta kokosmj\u00f6l<\/strong><\/a>
\n2 dl majsst\u00e4rkelse<\/strong>
\n2 tsk bakpulver<\/strong>
\n1\/2 tsk salt<\/strong>
\n1 1\/2 tsk mald kardemumma<\/strong><\/p>\n

3 \u00e4gg<\/strong>, luftigt vispade, g\u00e4rna med elvisp<\/em><\/p>\n

2 msk sm\u00e4lt Kung Markatta kokosolja<\/strong><\/a>
\n1 dl
Kung Markatta l\u00f6nnsirap<\/strong><\/a>
\n2 dl
Kung Markatta kokosmj\u00f6lk<\/strong><\/a><\/p>\n

Kokosolja<\/a><\/strong> till formen<\/p>\n

HASSELN\u00d6TSKR\u00c4M<\/h4>\n

2 dl Kung Markatta hasseln\u00f6tssm\u00f6r<\/strong><\/a>
\n1 dl
Kung Markatta l\u00f6nnsirap<\/strong><\/a>
\n2 msk
Kung Markatta kokosolja<\/strong><\/a>
\n1 msk
Kung Markatta ghee<\/strong><\/a>, kan uteslutas, ger god smak<\/em>
\n3 msk
Kung Markatta kakao<\/strong><\/a>
\n2 dl
Kung Markatta kokosgr\u00e4dde<\/strong><\/a><\/p>\n

ROSTADE HASSELN\u00d6TTER<\/h4>\n

ca 1\/2 dl Kung Markatta hasseln\u00f6tter<\/strong><\/a>
\nN\u00e5gra nypor flingsalt<\/strong><\/p>\n

G\u00d6R S\u00c5 H\u00c4R<\/h4>\n

1.<\/strong> R\u00f6r ihop chokladkr\u00e4men genom att blanda alla ingredienser p\u00e5 svag v\u00e4rme i en kastrull till en j\u00e4mn smet. St\u00e4ll in i kylsk\u00e5pet f\u00f6r att svalna och s\u00e4tta sig.
\n2.<\/strong> S\u00e4tt ugnen p\u00e5 200C.
\n3.<\/strong> Sm\u00e4lt kokosoljan och ha i l\u00f6nnsirapen och kokosmj\u00f6lken, st\u00e4ll \u00e5t sidan f\u00f6r att svalna.
\n4.<\/strong> Blanda alla torra ingredienser i en bunke.
\n5.<\/strong> Vispa \u00e4ggen luftiga, g\u00e4rna med elvisp.
\n6.<\/strong> R\u00f6r ihop mj\u00f6lkblandningen och \u00e4ggen med dom torra ingredienserna till en j\u00e4mn smet.
\n7.<\/strong> Sm\u00f6rj en form med kokosolja. Jag anv\u00e4nde en h\u00f6g form som \u00e4r ca 21x21cm.
\n8.<\/strong> H\u00e4ll i smeten och gr\u00e4dda i mitten av ugnen i ca 40 min.*
\n9.<\/strong> Rosta dom grovhackade hasseln\u00f6tterna i en torr stekpanna p\u00e5 medelv\u00e4rme tills dom f\u00e5tt fin f\u00e4rg och det b\u00f6rjar lukta ljuvligt i k\u00f6ket, st\u00e4ll \u00e5t sidan.
\n10.<\/strong> N\u00e4r kakan \u00e4r f\u00e4rdig l\u00e5ter du den svalna p\u00e5 galler.
\n11.<\/strong> Dela den sedan i 3 delar och bred p\u00e5 chokladkr\u00e4men. Toppa med dom rostade hasseln\u00f6tterna och g\u00e4rna lite flingsalt.<\/p>\n

*Gr\u00e4ddningstiden kan variera beroende p\u00e5 storleken p\u00e5 din form och v\u00e4rmen i din ugn. Om du anv\u00e4nder en st\u00f6rre och l\u00e4gre form \u00e4n mig blir gr\u00e4ddningstiden kortare. Testa med en sticka om kakan \u00e4r f\u00e4rdig. Personligen tycker jag inte att det g\u00f6r n\u00e5got om den fortfarande \u00e4r lite kladdig i mitten, den kommer att s\u00e4tta sig. S\u00e5 l\u00e4nge den inte \u00e4r rinnig g\u00e5r det bra.<\/em><\/p>\n

TIPS!<\/h4>\n

G\u00f6r chokladkr\u00e4men dagen innan om du har tid, p\u00e5 s\u00e5 vis har du ett moment mindre n\u00e4r du v\u00e4l ska s\u00e4tta ihop kakan.<\/p>\n

PSST..<\/h4>\n

Kocken Paul Svensson har\u00a0tillsammans med Kung Markatta tagit fram ett antal gr\u00f6na julrecept, som publicerats i Kung Markattas egna kanaler – hemsida<\/a> och sociala medier (instagram<\/a> & facebook<\/a>) – under december m\u00e5nad. Paul tipsar \u00e4ven om hur man kan generellt kan g\u00f6ra julbordet lite mer h\u00e5llbart. Vad s\u00e4gs t.ex om ”Dopp i grytan med k\u00e5l och umamibuljong” eller ”Havskokta linser med bovetepl\u00e4ttar”? Se mer h\u00e4r<\/a><\/em><\/strong>.<\/p>\n

\"kung_markatta_framtidensjulbord\"<\/p>\n

I samarbete med Kung Markatta<\/em><\/span><\/span><\/p>\n","protected":false},"excerpt":{"rendered":"

I samarbete med Kung Markatta Hej alla s\u00f6ndagsl\u00e4sare! T\u00e4nkte dagen till \u00e4ra presentera denna saftiga kardemummakaka med chokladkr\u00e4m, toppad med rostade hasseln\u00f6tter – i samarbete med Kung Markatta! Ljuvligt god kaka som passar perfekt som efterr\u00e4tt p\u00e5 julbordet.\u00a0Visst \u00e4r det v\u00e4l h\u00e4rligt med julbak och julmat? Det \u00e4r n\u00e5got visst att f\u00f6rbereda inf\u00f6r en h\u00f6gtid som f\u00f6r mig betyder s\u00e5 mycket k\u00e4rlek, v\u00e4rme och gemenskap…. L\u00e4s mer <\/i><\/a><\/p>\n","protected":false},"author":13,"featured_media":29863,"comment_status":"open","ping_status":"open","sticky":false,"template":"","format":"standard","meta":[],"categories":[45,49,30,304,35,61,63,38,1267,1,39,42,44],"tags":[1562,53,1735,1274],"_links":{"self":[{"href":"https:\/\/www.naturligtsnygg.se\/hurbrasomhelst\/wp-json\/wp\/v2\/posts\/29793"}],"collection":[{"href":"https:\/\/www.naturligtsnygg.se\/hurbrasomhelst\/wp-json\/wp\/v2\/posts"}],"about":[{"href":"https:\/\/www.naturligtsnygg.se\/hurbrasomhelst\/wp-json\/wp\/v2\/types\/post"}],"author":[{"embeddable":true,"href":"https:\/\/www.naturligtsnygg.se\/hurbrasomhelst\/wp-json\/wp\/v2\/users\/13"}],"replies":[{"embeddable":true,"href":"https:\/\/www.naturligtsnygg.se\/hurbrasomhelst\/wp-json\/wp\/v2\/comments?post=29793"}],"version-history":[{"count":0,"href":"https:\/\/www.naturligtsnygg.se\/hurbrasomhelst\/wp-json\/wp\/v2\/posts\/29793\/revisions"}],"wp:featuredmedia":[{"embeddable":true,"href":"https:\/\/www.naturligtsnygg.se\/hurbrasomhelst\/wp-json\/wp\/v2\/media\/29863"}],"wp:attachment":[{"href":"https:\/\/www.naturligtsnygg.se\/hurbrasomhelst\/wp-json\/wp\/v2\/media?parent=29793"}],"wp:term":[{"taxonomy":"category","embeddable":true,"href":"https:\/\/www.naturligtsnygg.se\/hurbrasomhelst\/wp-json\/wp\/v2\/categories?post=29793"},{"taxonomy":"post_tag","embeddable":true,"href":"https:\/\/www.naturligtsnygg.se\/hurbrasomhelst\/wp-json\/wp\/v2\/tags?post=29793"}],"curies":[{"name":"wp","href":"https:\/\/api.w.org\/{rel}","templated":true}]}}