{"id":1603,"date":"2013-11-04T16:37:51","date_gmt":"2013-11-04T15:37:51","guid":{"rendered":"https:\/\/hurbrasomhelst.se\/?p=1603"},"modified":"2018-08-23T13:49:40","modified_gmt":"2018-08-23T11:49:40","slug":"bra-att-ha-hemma-i-skafferiet","status":"publish","type":"post","link":"https:\/\/www.naturligtsnygg.se\/hurbrasomhelst\/2013\/11\/04\/bra-att-ha-hemma-i-skafferiet\/","title":{"rendered":"Bra att ha hemma i skafferiet"},"content":{"rendered":"

Bra att ha hemma i skafferiet<\/strong><\/p>\n

Det har varit en stor efterfr\u00e5gan efter ett blogginl\u00e4gg om vad som \u00e4r bra att ha hemma i skafferiet f\u00f6r att enklast kunna h\u00e4nga med i mina recept. Er \u00f6nskan \u00e4r min lag, h\u00e4r kommer en samling av skafferitips.\u00a0Sj\u00e4lvklart beh\u00f6ver du inte allt det h\u00e4r f\u00f6r att kunna laga goda grejer, men jag skriver en rad om det jag anv\u00e4nder mest och tipsar dig som vill avancera med fler alternativ.<\/p>\n

Generellt \u00e4r mitt m\u00e5l att alltid k\u00f6pa s\u00e5 mycket ekologiskt som m\u00f6jligt, helt enkelt f\u00f6r att det \u00e4r b\u00e4st b\u00e5de f\u00f6r mig och f\u00f6r naturen. Om det dessutom g\u00e5r att f\u00e5 tag i lokalt odlad mat som ocks\u00e5 \u00e4r ekologisk \u00e4r det dubbel-vinst.<\/p>\n

Anledningen till varf\u00f6r jag undviker gluten, socker och animaliska mj\u00f6lkprodukter i min kost \u00e4r enkel: Jag m\u00e5r b\u00e4st s\u00e5. F\u00f6r att g\u00f6ra en l\u00e5ng historia kort har jag under hela mitt liv haft kr\u00e5ngel med b\u00e5de mage och tarm. Sedan jag testade att rej\u00e4lt sk\u00e4ra ner p\u00e5 dessa tre livsmedel \u00e4r jag som en ny person och min kropp har responderat otroligt positivt p\u00e5 flera plan, b\u00e5de fysiskt och psykiskt.<\/p>\n

Viktigast f\u00f6r mig\u00a0\u00e4r att ha en balans som \u00e4r\u00a0Hur bra som helst<\/em>\u00a0f\u00f6r just mitt liv. Varierad kost med en fin balans av protein, kolhydrater och fett. Jag har ingen pekpinne h\u00e4ngande \u00f6ver mig utan lever och \u00e4ter efter hur jag k\u00e4nner mig och m\u00e5r.\u00a0Jag lyssnar p\u00e5 min kropp och k\u00e4nner efter vad den beh\u00f6ver och vill ha enligt dagsform och fysisk aktivitetsniv\u00e5.<\/p>\n

Kom g\u00e4rna med feedback och fr\u00e5gor om du funderar \u00f6ver n\u00e5got!<\/em><\/p>\n

\"mjol\"<\/a><\/span><\/p>\n

Mj\u00f6l<\/strong>
\nN\u00e4r det kommer till mj\u00f6l finns det en uppsj\u00f6 av goda glutenfria alternativ. Om du har en mandelkvarn kan du mala vilka fr\u00f6n och n\u00f6tter som helst till mj\u00f6l, en bra investering om du tycker det \u00e4r kul att pyssla sj\u00e4lv.<\/p>\n

Mandelmj\u00f6l<\/em> – S\u00f6tt och n\u00f6tigt i smaken. Passar bra till br\u00f6d, bullar, kakor, wraps, kex, paj, pizza, panering mm.<\/p>\n

Kokosmj\u00f6l<\/em> – S\u00f6tt och n\u00f6tigt i smaken. Passar bra till br\u00f6d, bullar, kakor, proteinbars, panering mm.<\/p>\n

Bovetemj\u00f6l<\/em> – Mild i smaken. Passar bra till br\u00f6d, kakor, bullar, kex, paj, pizza mm.<\/p>\n

Teffmj\u00f6l<\/em> – Mild i smaken. Smakar ”br\u00f6digt”. Passar bra till br\u00f6d, kakor, bullar, kex, paj, pizza mm.<\/p>\n

Sesammj\u00f6l<\/em> – N\u00f6tig i smaken. Passar bra till br\u00f6d, kex, kn\u00e4cke, pizza, paj, panering, hummus mm.<\/p>\n

Kik\u00e4rtsmj\u00f6l<\/em> – N\u00f6tig i smaken. Passar bra till br\u00f6d, kex, kn\u00e4cke, pizza, paj, panering, hummus mm.<\/p>\n

Fler alternativ:<\/strong> Rismj\u00f6l, Hasseln\u00f6tsmj\u00f6l, Quinoamj\u00f6l, Sojamj\u00f6l, Hampamj\u00f6l, Linsmj\u00f6l, Amaranthmj\u00f6l, Hirsmj\u00f6l, Majsmj\u00f6l*<\/p>\n

Var kan jag k\u00f6pa mj\u00f6lerna?<\/strong>
\nSverige<\/em>: Dom allra flesta ovanst\u00e5ende mj\u00f6lsorterna finns i v\u00e4lsorterade matbutiker som t.ex Coop och Ica. Det finns \u00e4ven p\u00e5 h\u00e4lsokost.
\nNorge<\/em>: En hel del finns p\u00e5 v\u00e4lsorterade matbutiker som t.ex Ica & Meny. Annars finns det p\u00e5 h\u00e4lsokost.<\/p>\n

*Bra att veta:\u00a0Om du \u00e4r v\u00e4ldigt k\u00e4nslig mot gluten kan du ocks\u00e5 reagera p\u00e5 majs. Personligen g\u00e5r det helt fint f\u00f6r min mage, men det \u00e4r v\u00e4ldigt individuellt.<\/span><\/p>\n

\"sotning\"<\/a><\/span><\/p>\n

S\u00f6tning<\/strong>
\nNaturliga och bra s\u00f6tningsmedel finns det m\u00e5nga varianter av. Det st\u00e5r oftast p\u00e5 f\u00f6rpackningarna hur du ska dosera.<\/p>\n

Honung<\/em> – Blommig och rund i smaken. Passar bra i s\u00e5ser, choklad, frostings, att ringla \u00f6ver desserter, som f\u00f6rkylningskur mm. Honung \u00e4r f\u00f6rmodligen det \u00e4ldsta s\u00f6tningsmedlet m\u00e4nniskan anv\u00e4nt. GI v\u00e4rdet \u00e4r l\u00e4gre \u00e4n vitt raffinerat socker men \u00e4nd\u00e5 relativt h\u00f6gt. Ist\u00e4llet har honung m\u00e5nga andra f\u00f6rdelar eftersom den inneh\u00e5ller massor av nyttigheter som har fungerat som l\u00e4kemedel och st\u00e4rkande tillskott sedan l\u00e5ngt tillbaka i tiden. OBS! Om du hettar upp honung \u00f6ver 40 C f\u00f6rs\u00e4mras den l\u00e4kande f\u00f6rm\u00e5gan d\u00e5 enzymerna som finns i honungen f\u00f6rst\u00f6rs vid upphettning.<\/p>\n

Agave-sirap<\/em> – Kola-kn\u00e4ckig i smaken. Passar bra i s\u00e5ser, choklad, frostings, att ringla \u00f6ver desserter mm. Agavesirap utvinns ur r\u00f6tterna p\u00e5 v\u00e4xten Agave.<\/p>\n

Kokossocker<\/em> –\u00a0Kokossocker smakar fruktigt, liknande brun farin och r\u00e5socker. Kommer fr\u00e5n kokospalmen.<\/p>\n

Steviaextrakt<\/em> – Stevia rebaudiana \u00e4r en v\u00e4xt som kan anv\u00e4ndas som ett generellt s\u00f6tningsmedel. \u00a0Det inneh\u00e5ller varken kalorier eller p\u00e5verkar t\u00e4nderna. Den \u00e4r 300-400 ggr s\u00f6tare \u00e4n socker och b\u00f6r d\u00e4rf\u00f6r anv\u00e4ndas med f\u00f6rsiktighet. Det \u00e4r glykosiderna som ger v\u00e4xten den s\u00f6ta smaken. Kan ha en bitter och lakrits-aktig bismak om du \u00f6verdoserar.<\/p>\n

Steviastr\u00f6\/Steviasocker<\/em>\u00a0– Neutral i smaken. Stevia str\u00f6 framst\u00e4lls genom att stevia blandas ut med erytritol, en sockeralkohol som tillverkas genom enzymatisk omvandling av glukos som finns naturligt i frukt och vissa gr\u00f6nsaker.<\/p>\n

S\u00f6tsaker fr\u00e5n naturen<\/em> – Torkade dadlar, fikon, russin, aprikoser, plommon mm. \u00e4r perfekt att anv\u00e4nda som s\u00f6tning i bars, bollar, bakning, s\u00e5ser mm. Bl\u00f6tl\u00e4gg dom f\u00f6r att f\u00e5 mest m\u00f6jliga medg\u00f6rliga material att arbeta med, spara det goda bl\u00f6tl\u00e4ggningsvattnet och anv\u00e4nd till smoothies, s\u00e5ser, bakning mm.<\/p>\n

Fler alternativ:<\/strong> Daddelsirap, L\u00f6nnsirap, Yacon-sirap.<\/p>\n

OBS! Jag anser generellt att man ska anv\u00e4nda s\u00f6tningsmedel oavsett sort med ”f\u00f6rsiktighet”.<\/em>\u00a0S\u00f6ta saker triggar s\u00f6tsuget, oavsett om det \u00e4r ett s\u00f6tningsmedel som p\u00e5verkar blodsockret eller inte. Allt med m\u00e5tta, i vanlig ordning.\u00a0<\/em><\/p>\n

Var kan jag k\u00f6pa naturliga s\u00f6tningsmedel?<\/strong>
\nSverige<\/em>: Stevia-str\u00f6, honung och agave-sirap finns i v\u00e4lsorterade matbutiker som t.ex Coop och Ica.
\nNorge<\/em>: Honung finns i dom allra flesta matbutikerna. Sukrin finns p\u00e5 matbutiken Meny och ibland p\u00e5 Ica. Annars finns det p\u00e5 h\u00e4lsokost.<\/p>\n

\"fron_notter\"<\/a><\/span><\/p>\n

Fr\u00f6n & n\u00f6tter<\/strong>
\nFyll p\u00e5 skafferiet till bredden med alla m\u00f6jliga fr\u00f6n och n\u00f6tter som du gillar, jag har en salig blandning av det mesta.<\/p>\n

N\u00f6tter<\/em>: Pinjen\u00f6tter, cashewn\u00f6tter, macadamian\u00f6tter, pistagen\u00f6tter, mandlar, valn\u00f6tter, jordn\u00f6tter, hasseln\u00f6tter, paran\u00f6tter mfl.<\/p>\n

Fr\u00f6n<\/em>:\u00a0Chiafr\u00f6n, solrosfr\u00f6n, linfr\u00f6n, psyliumfr\u00f6n, sesamfr\u00f6n, hampafr\u00f6n, pumpak\u00e4rnor, vallmofr\u00f6n mfl.<\/p>\n

OBS! Se upp f\u00f6r m\u00f6gelsporer\/mykotoxiner. Finns i ris, s\u00e4d och n\u00f6tter som lagrats l\u00e4nge, speciellt vanligt i cashewn\u00f6tter och jordn\u00f6tter. F\u00f6rs\u00f6k k\u00f6pa s\u00e5nt som odlats i mindre skala, helst ekologiskt. Allt med m\u00e5tta, i vanlig ordning.<\/em><\/p>\n

Var kan jag k\u00f6pa n\u00f6tter och fr\u00f6n?<\/strong>
\nI v\u00e4lsorterade livsmedelsbutiker i b\u00e5de Sverige & Norge. \u00c4ven p\u00e5 h\u00e4lsokost.<\/p>\n

\"gryn_sad\"<\/a><\/span><\/p>\n

Gryn & s\u00e4d<\/strong>
\nGryn och s\u00e4d \u00e4r perfekt att ha hemma som tillbeh\u00f6r till mat, i biffar, s\u00e5ser, bakning osv. Nedanst\u00e5ende \u00e4r mina personliga favoriterna.<\/p>\n

Bovete<\/em> – Rik p\u00e5 protein. Finns i flingor, gryn, puffar och som hel variant. Passar bra till gr\u00f6t, biffar, pannkakor, br\u00f6d mm.<\/p>\n

Quinoa<\/em>– Rik p\u00e5 protein. Vanligast \u00e4r vit, r\u00f6d och svart quinoa men det finns ocks\u00e5 bl\u00e5. Gott b\u00e5de till s\u00f6ta bakverk, i br\u00f6d, gr\u00f6t eller som fyllning i biffar.<\/p>\n

Amaranth<\/em> – Rik p\u00e5 protein. Finns i flingor, puffar och som hel variant. Gott b\u00e5de till s\u00f6ta bakverk, i br\u00f6d, gr\u00f6t eller som fyllning i biffar.<\/p>\n

Fler alternativ:<\/strong> Hirs, Polenta, Soja, R\u00e5ris mfl.<\/p>\n

Var kan jag k\u00f6pa gryn och s\u00e4d?<\/strong>
\nSverige<\/em>: Vanligtvis i vanliga v\u00e4lsorterade matbutiker som t.ex Coop & Ica. \u00c4ven p\u00e5 h\u00e4lsokost.
\nNorge<\/em>: H\u00e4r kan du beh\u00f6va leta efter en del p\u00e5 h\u00e4lsokost men mycket finns i v\u00e4lsorterade matbutiker som t.ex Meny & Ica.<\/p>\n

\"mjolk\"<\/a><\/p>\n

Mj\u00f6lk & dryck<\/strong>
\nNaturlig vegetabilisk mj\u00f6lk \u00e4r n\u00e5got du enkelt kan
g\u00f6ra sj\u00e4lv<\/a> eller k\u00f6pa f\u00e4rdig i butik.<\/p>\n

Alternativ<\/em>: Mandelmj\u00f6lk,\u00a0Hasseln\u00f6tsmj\u00f6lk,\u00a0Rismj\u00f6lk och\u00a0Kokosmj\u00f6lk \u00e4r bara n\u00e5gra av alla goda alternativ.<\/p>\n

OBS! Se upp\u00a0f\u00f6r konstgjorda konserveringsmedel, bindemedel, s\u00f6tningsmedel etc.<\/em> om du k\u00f6per f\u00e4rdig n\u00f6tmj\u00f6lk. L\u00e4s inneh\u00e5llsf\u00f6rteckningen noga.<\/em><\/p>\n

Var kan jag k\u00f6pa vegetabilisk mj\u00f6lk?<\/strong>
\nV\u00e4lsorterade matbutiker i Sverige och Norge. \u00c4ven p\u00e5 h\u00e4lsokost.<\/p>\n

\"olja\"<\/a><\/p>\n

Olja & fett<\/strong>
\nDet finns s\u00e5 mycket goda och bra oljor att det \u00e4r sv\u00e5rt att v\u00e4lja, men dom tre nedanst\u00e5ende \u00e4r dom jag anv\u00e4nder mest.<\/p>\n

Kokosolja<\/em> – Till stekning, matlagning, bakning, choklad, smoothies, dressingar, s\u00e5ser mm. Passar \u00e4ven utm\u00e4rkt som h\u00e5rinpackning, hudlotion & l\u00e4ppbalsam. \u00a0OBS! V\u00e4lj en ekologisk, extra virgin, kallpressad.<\/em><\/p>\n

Olivolja<\/em> – Till sallader, dressing, s\u00e5ser, bakning, matlagning mm.\u00a0Passar \u00e4ven utm\u00e4rkt som h\u00e5rinpackning, hudlotion & l\u00e4ppbalsam.\u00a0OBS! V\u00e4lj en ekologisk, extra virgin, kallpressad.<\/em><\/p>\n

Rent mejerism\u00f6r<\/em> – Till stekning, matlagning, bakning mm. OBS! V\u00e4lj ett ekologiskt alternativ.<\/em><\/p>\n

Fler alternativ<\/strong>: Avokadoolja, jordn\u00f6tsolja, tistelolja, sesamolja, mandelolja, ghee mfl.<\/p>\n

OBS!\u00a0V\u00e4lj ekologiska h\u00f6gkvalitativa alternativt oavsett vilken typ av fett du k\u00f6per.\u00a0TIPS!\u00a0F\u00f6rvara dina vegetabiliska oljor m\u00f6rkt och svalt f\u00f6r att undvika att dom h\u00e4rsknar.<\/em><\/p>\n

Var kan jag k\u00f6pa bra matfett?<\/strong>
\nV\u00e4lsorterade matbutiker i Sverige och Norge samt p\u00e5 h\u00e4lsokostaff\u00e4rer.<\/p>\n

\"notsmor\"<\/a><\/p>\n

N\u00f6tsm\u00f6r<\/strong>
\nN\u00f6tsm\u00f6r \u00e4r helt enkelt n\u00f6tter som \u00e4r mixade, ibland med lite olja och salt. Det \u00e4r fantastiskt gott \u00e4r enkelt att g\u00f6ra sj\u00e4lv men finns ocks\u00e5 i flera varianter att k\u00f6pa s\u00e5som mandelsm\u00f6r, hasseln\u00f6tssm\u00f6r, jordn\u00f6tssm\u00f6r, cashewsm\u00f6r, pistagesm\u00f6r osv.<\/p>\n

OBS! Se upp f\u00f6r sockerbovar n\u00e4r det g\u00e4ller butiksk\u00f6pta n\u00f6tsm\u00f6r, framf\u00f6rallt n\u00e4r det g\u00e4ller jordn\u00f6tssm\u00f6r, l\u00e4s ingredienslistan noga. <\/em><\/p>\n

\"ovrigt\"<\/a><\/p>\n

\u00d6vrigt<\/strong><\/p>\n

Bipollen<\/em> – S\u00e4gs vara ett av naturens mest unika och kompletta f\u00f6do\u00e4mnen. Inneh\u00e5ller i princip alla enzymer och coenzymer som kroppen beh\u00f6ver. Pollenkornen, som \u00e4r egentligen \u00e4r klumpar av hanfr\u00f6er fr\u00e5n de v\u00e4xter som blivit bes\u00f6kta av biet och ocks\u00e5 kallas v\u00e4xt-pollen, s\u00e4gs inneh\u00e5lla hela 22 olika aminosyror.\u00a0Proteininneh\u00e5llet s\u00e4gs vara 5-7 ggr mer \u00e4n i n\u00f6tk\u00f6tt. Finns p\u00e5 h\u00e4lsokostbutiker. L\u00e4s mer om bipollen h\u00e4r.<\/a><\/p>\n

Fiberhusk<\/em> – Ett v\u00e4ldigt bra bindemedel i glutenfri bakning. Best\u00e5r av 100 % pulveriserat psylliumfr\u00f6skal. Finns i v\u00e4lsorterade matbutiker i Sverige & Norge, \u00e4ven p\u00e5 h\u00e4lsokost.<\/p>\n

Proteinpulver<\/em> – \u00c4rtprotein, vassleprotein, \u00e4ggprotein, sojaprotein, risprotein, hampaprotein mfl. Varianterna \u00e4r m\u00e5nga och det handlar om att hitta ett som passar dig i behov och smak. Perfekt som proteintillskott, att anv\u00e4nda i bakning och matlagning generellt.<\/p>\n

\u00c4kta ekologiskt vaniljpulver<\/em> – N\u00e5got jag ofta anv\u00e4nder i m\u00e5nga av mina bakverk. Finns i bakhyllan i vanliga matbutiker i Sverige. I Norge hittar du det p\u00e5 h\u00e4lsokostbutiker.<\/p>\n","protected":false},"excerpt":{"rendered":"

Bra att ha hemma i skafferiet Det har varit en stor efterfr\u00e5gan efter ett blogginl\u00e4gg om vad som \u00e4r bra att ha hemma i skafferiet f\u00f6r att enklast kunna h\u00e4nga med i mina recept. Er \u00f6nskan \u00e4r min lag, h\u00e4r kommer en samling av skafferitips.\u00a0Sj\u00e4lvklart beh\u00f6ver du inte allt det h\u00e4r f\u00f6r att kunna laga goda grejer, men jag skriver en rad om det jag… L\u00e4s mer <\/i><\/a><\/p>\n","protected":false},"author":13,"featured_media":30555,"comment_status":"open","ping_status":"open","sticky":false,"template":"","format":"standard","meta":[],"categories":[2,12,661],"tags":[291,301],"_links":{"self":[{"href":"https:\/\/www.naturligtsnygg.se\/hurbrasomhelst\/wp-json\/wp\/v2\/posts\/1603"}],"collection":[{"href":"https:\/\/www.naturligtsnygg.se\/hurbrasomhelst\/wp-json\/wp\/v2\/posts"}],"about":[{"href":"https:\/\/www.naturligtsnygg.se\/hurbrasomhelst\/wp-json\/wp\/v2\/types\/post"}],"author":[{"embeddable":true,"href":"https:\/\/www.naturligtsnygg.se\/hurbrasomhelst\/wp-json\/wp\/v2\/users\/13"}],"replies":[{"embeddable":true,"href":"https:\/\/www.naturligtsnygg.se\/hurbrasomhelst\/wp-json\/wp\/v2\/comments?post=1603"}],"version-history":[{"count":0,"href":"https:\/\/www.naturligtsnygg.se\/hurbrasomhelst\/wp-json\/wp\/v2\/posts\/1603\/revisions"}],"wp:featuredmedia":[{"embeddable":true,"href":"https:\/\/www.naturligtsnygg.se\/hurbrasomhelst\/wp-json\/wp\/v2\/media\/30555"}],"wp:attachment":[{"href":"https:\/\/www.naturligtsnygg.se\/hurbrasomhelst\/wp-json\/wp\/v2\/media?parent=1603"}],"wp:term":[{"taxonomy":"category","embeddable":true,"href":"https:\/\/www.naturligtsnygg.se\/hurbrasomhelst\/wp-json\/wp\/v2\/categories?post=1603"},{"taxonomy":"post_tag","embeddable":true,"href":"https:\/\/www.naturligtsnygg.se\/hurbrasomhelst\/wp-json\/wp\/v2\/tags?post=1603"}],"curies":[{"name":"wp","href":"https:\/\/api.w.org\/{rel}","templated":true}]}}