{"id":12818,"date":"2015-09-19T06:00:36","date_gmt":"2015-09-19T04:00:36","guid":{"rendered":"https:\/\/hanna.metromode.se\/?p=12818"},"modified":"2016-06-29T11:59:45","modified_gmt":"2016-06-29T11:59:45","slug":"rundtur-pa-tjarnvik-gard-och-en-ljuvlig-ljummen-potatissallad-med-fankal","status":"publish","type":"post","link":"https:\/\/www.naturligtsnygg.se\/hurbrasomhelst\/2015\/09\/19\/rundtur-pa-tjarnvik-gard-och-en-ljuvlig-ljummen-potatissallad-med-fankal\/","title":{"rendered":"Rundtur p\u00e5 Tj\u00e4rnvik G\u00e5rd och en ljuvlig ljummen potatissallad med f\u00e4nk\u00e5l"},"content":{"rendered":"

\"tjarnvik_gard_hurbrasomhelst.se_3\"<\/a>\"tjarnvik_gard_hurbrasomhelst.se_4\" \"tjarnvik_gard_hurbrasomhelst.se_5\"<\/a>\"tjarnvik_gard_hurbrasomhelst.se_12\"<\/a> \"tjarnvik_gard_hurbrasomhelst.se_11\"<\/a>\"tjarnvik_gard_hurbrasomhelst.se_20\"<\/a> \"tjarnvik_gard_hurbrasomhelst.se_10\"<\/a> \"tjarnvik_gard_hurbrasomhelst.se_9\"<\/a> \"tjarnvik_gard_hurbrasomhelst.se_8\"<\/a> \"tjarnvik_gard_hurbrasomhelst.se_17\"<\/a>\"tjarnvik_gard_hurbrasomhelst.se_7\"<\/a> \"tjarnvik_gard_hurbrasomhelst.se_14\"<\/a>\"tjarnvik_gard_hurbrasomhelst.se_18\"<\/a>\"tjarnvik_gard_hurbrasomhelst.se_19\"<\/a>Sist vi var p\u00e5 Tj\u00e4rnvik G\u00e5rd (det \u00e4r n\u00e5gra veckor sedan som ni ser p\u00e5 bilderna, jag g\u00e5r inte i shorts i den nuvarande temperaturen)<\/em> fick vi en fantastisk rundtur p\u00e5 g\u00e5rden av g\u00e5rds\u00e4garen Anders. Det var en fr\u00f6jd att f\u00f6lja med honom runt bland alla odlingar. Han ber\u00e4ttade lyriskt f\u00f6r oss om hur allt b\u00f6rjade, hur han inte kunde n\u00e5gonting om odling men hur han bara best\u00e4mde sig f\u00f6r att han faktiskt skulle l\u00e4ra sig och gick d\u00e5 en yrkesutbildning inom odling.\u00a0Av den anledningen att han ville vara med att r\u00e4dda v\u00e4rlden. R\u00e4dda milj\u00f6n. Genom att bidra med ekologiska och n\u00e4rodlade gr\u00f6nsaker, f\u00f6rel\u00e4sa och driva projekt och organisationer inom lokalt arbete. Alla str\u00e5n till stacken \u00e4r bra str\u00e5n och jag blir s\u00e5 inspirerad och imponerad \u00f6ver m\u00e4nniskor med s\u00e5dant driv och kunskap. Vi botaniserade runt bland bovete, zucchini, gurka, bladspenat, persilja, pipl\u00f6k, svedjerova, k\u00e5lrabbi (vackraste som finns, det \u00e4r den lila)<\/em>, savojk\u00e5l, gr\u00f6nk\u00e5l, svartk\u00e5l, potatis, krondill.. Ja ni fattar, det \u00e4r helt magiskt d\u00e4r ute.<\/p>\n

Av det vi inhandlade gjorde vi en underbar ljummen potatissallad med bland annat f\u00e4nk\u00e5l, stekt potatis, gr\u00f6nk\u00e5lschips och en citrondressing ovanp\u00e5. Givetvis kan du sj\u00e4lv v\u00e4lja vilka gr\u00f6nsaker du vill ha i. Receptet p\u00e5 vad jag anv\u00e4nde hittar du nedan.<\/p>\n

Ljuvlig ljummen potatissallad<\/strong><\/h3>\n

F\u00e4rskpotatis
\n<\/em>Bondb\u00f6nor, eller andra valfria b\u00f6nor<\/em>
\nF\u00e4nk\u00e5l
\nGurka
\nBladspenat, eller andra valfria salladsblad
\n<\/em>K\u00e5lrabbi, eller r\u00e4disa<\/em>
\nSvedjerova, eller majrova<\/em>
\nBroccoli*
\nPipl\u00f6k, eller salladsl\u00f6k eller purjol\u00f6k<\/em><\/p>\n

Gr\u00f6nk\u00e5lschips (recept, klick)<\/em><\/a><\/p>\n

Kokosolja att steka i<\/p>\n

Dressing<\/strong><\/h3>\n

Saft och skal fr\u00e5n en halv citron
\nN\u00e5gra droppar agave sirap,\u00a0alt. annan valfri flytande s\u00f6tning<\/em>
\n\u00d6rtsalt
\nSvartpeppar<\/p>\n

G\u00d6R S\u00c5 H\u00c4R<\/strong><\/h3>\n

1. Blanda alla ingredienser till dressingen. Smaka av och l\u00e5t st\u00e5 kylt till servering.
\n2. Strimla k\u00e5lrabbi och svedjerova.\u00a0G\u00f6r spagetti av gurkan i en spiralizer. Eller strimla tunna skivor p\u00e5 l\u00e4ngden. \u00a0Strimla pipl\u00f6ken och dela broccolin i mindre bitar.\u00a0L\u00e4gg sedan upp gr\u00f6nsakerna p\u00e5 tallrikar.
\n3. Sk\u00e4r potatisen i tunna skivor och stek gyllenbruna i kokosolja, salt och svartpeppar.\u00a0St\u00e4ll \u00e5t sidan f\u00f6r att svalna n\u00e5got.
\n4. Under tiden sl\u00e4nger du in gr\u00f6nk\u00e5lschipsen enligt
recept h\u00e4r (klick)<\/a>.
\n<\/em>5. Stek sedan bondb\u00f6norna i lite kokosolja. Toppa med havssalt. Stek f\u00e4nk\u00e5len i lite kokosolja. Toppa med \u00f6rtsalt. St\u00e4ll \u00e5t sidan f\u00f6r att svalna n\u00e5got.
\n6. L\u00e4gg upp dom ljumma ingredienserna p\u00e5 den kalla salladen och ringla \u00f6ver dressing. Toppa med gr\u00f6nk\u00e5lschips!<\/p>\n

*Det gula p\u00e5 salladen \u00e4r vackra broccoliblommor.<\/em><\/p>\n

FRI FR\u00c5N<\/strong><\/h3>\n

Glutenfri, raffinerat sockerfri, mejerifri, utan \u00e4gg, utan n\u00f6tter.<\/p>\n

L\u00c4S OCKS\u00c5<\/strong><\/h3>\n

Tips p\u00e5 ekogr\u00f6nsaker i H\u00e4lsingland, Tj\u00e4rnvik g\u00e5rd (klick)<\/a><\/em><\/p>\n","protected":false},"excerpt":{"rendered":"

Sist vi var p\u00e5 Tj\u00e4rnvik G\u00e5rd (det \u00e4r n\u00e5gra veckor sedan som ni ser p\u00e5 bilderna, jag g\u00e5r inte i shorts i den nuvarande temperaturen) fick vi en fantastisk rundtur p\u00e5 g\u00e5rden av g\u00e5rds\u00e4garen Anders. Det var en fr\u00f6jd att f\u00f6lja med honom runt bland alla odlingar. Han ber\u00e4ttade lyriskt f\u00f6r oss om hur allt b\u00f6rjade, hur han inte kunde n\u00e5gonting om odling men hur… L\u00e4s mer <\/i><\/a><\/p>\n","protected":false},"author":13,"featured_media":0,"comment_status":"open","ping_status":"closed","sticky":false,"template":"","format":"standard","meta":[],"categories":[30,33,34,35,36,311,38,105,39,40,42,44],"tags":[],"_links":{"self":[{"href":"https:\/\/www.naturligtsnygg.se\/hurbrasomhelst\/wp-json\/wp\/v2\/posts\/12818"}],"collection":[{"href":"https:\/\/www.naturligtsnygg.se\/hurbrasomhelst\/wp-json\/wp\/v2\/posts"}],"about":[{"href":"https:\/\/www.naturligtsnygg.se\/hurbrasomhelst\/wp-json\/wp\/v2\/types\/post"}],"author":[{"embeddable":true,"href":"https:\/\/www.naturligtsnygg.se\/hurbrasomhelst\/wp-json\/wp\/v2\/users\/13"}],"replies":[{"embeddable":true,"href":"https:\/\/www.naturligtsnygg.se\/hurbrasomhelst\/wp-json\/wp\/v2\/comments?post=12818"}],"version-history":[{"count":0,"href":"https:\/\/www.naturligtsnygg.se\/hurbrasomhelst\/wp-json\/wp\/v2\/posts\/12818\/revisions"}],"wp:attachment":[{"href":"https:\/\/www.naturligtsnygg.se\/hurbrasomhelst\/wp-json\/wp\/v2\/media?parent=12818"}],"wp:term":[{"taxonomy":"category","embeddable":true,"href":"https:\/\/www.naturligtsnygg.se\/hurbrasomhelst\/wp-json\/wp\/v2\/categories?post=12818"},{"taxonomy":"post_tag","embeddable":true,"href":"https:\/\/www.naturligtsnygg.se\/hurbrasomhelst\/wp-json\/wp\/v2\/tags?post=12818"}],"curies":[{"name":"wp","href":"https:\/\/api.w.org\/{rel}","templated":true}]}}