{"id":12722,"date":"2015-08-18T18:12:16","date_gmt":"2015-08-18T16:12:16","guid":{"rendered":"https:\/\/hanna.metromode.se\/?p=12722"},"modified":"2018-09-14T16:08:00","modified_gmt":"2018-09-14T14:08:00","slug":"portabello-halloumi-aubergineburgare-med-polentapanerande-sotpotatisstrips-och-citronkram","status":"publish","type":"post","link":"https:\/\/www.naturligtsnygg.se\/hurbrasomhelst\/2015\/08\/18\/portabello-halloumi-aubergineburgare-med-polentapanerande-sotpotatisstrips-och-citronkram\/","title":{"rendered":"Vegetarisk burgare med panerande s\u00f6tpotatisstrips"},"content":{"rendered":"

\"portabello_halloumi_burgare_hurbrasomhelst.se_3\"<\/a>\"frasiga_sotpotatisstrips_hurbrasomhelst.se_2\"<\/a>\"portabello_halloumi_burgare_hurbrasomhelst.se_4\"<\/a> \"citronkram_hurbrasomhelst.se\"<\/a> \"portabello_halloumi_burgare_hurbrasomhelst.se\"<\/a> \"frasiga_sotpotatisstrips_hurbrasomhelst.se\"<\/a><\/p>\n

Portabello, halloumi – & aubergineburgare med polentapanerade s\u00f6tpotatisstrips och citronkr\u00e4m – ja den rubriken talar v\u00e4l egentligen f\u00f6r sig sj\u00e4lv om du fr\u00e5gar mig. Wow allts\u00e5, denna skapelse var magi i munnen. Inl\u00e4gget \u00e4r l\u00e5ngt, inte f\u00f6r att det \u00e4r kr\u00e5ngligt, utan f\u00f6r att det \u00e4r m\u00e5nga komponenter med i burgaren. Enkla komponenter som alla tillsammans skapar en alldeles ljuvlig vegetarisk burgare som jag (99% s\u00e4kert) kan lova kommer att imponera b\u00e5de p\u00e5 dig och dina eventuella matg\u00e4ster.<\/p>\n

Marinad portabello<\/strong><\/h2>\n

Marinad till tv\u00e5 portabellosvampar<\/em><\/p>\n

2 portabellosvampar
\n1 tsk tamarisoja
\n2 msk kokosolja
\n1\/2 tsk \u00f6rtsalt
\nSvartpeppar efter behag
\n1 nypa chiliflakes
\n1 tsk agavesirap,\u00a0alt. annan valfri flytande s\u00f6tning<\/em><\/p>\n

G\u00d6R S\u00c5 H\u00c4R<\/strong>
\nBlanda ingredienserna till marinaden och h\u00e4ll den i och p\u00e5 svamparna. L\u00e5t sedan svamparna ligga p\u00e5 ett fat med undersidan upp\u00e5t s\u00e5 att marinaden verkligen f\u00e5r absorberas av svampen. Stek den sedan tillsammans med auberginskivorna, beskrivning l\u00e4ngre ner i inl\u00e4gget.<\/p>\n

Picklad r\u00f6dl\u00f6k<\/strong><\/h2>\n

1 dl \u00e4ttiksprit
\n3 dl vatten
\n1 dl s\u00f6tstr\u00f6\/steviastr\u00f6
\n1 stor r\u00f6dl\u00f6k<\/p>\n

G\u00d6R S\u00c5 H\u00c4R<\/strong>
\nKoka upp \u00e4ttiksprit, vatten och s\u00f6tstr\u00f6 i en kastrull tills s\u00f6tstr\u00f6kristallerna har l\u00f6sts upp, st\u00e4ll sedan kastrullen \u00e5t sidan. Sk\u00e4r l\u00f6ken i tunna skivor och l\u00e4gg den i en glasburk. H\u00e4ll p\u00e5 v\u00e4tskan. L\u00e5t st\u00e5 och svalna i rumstemperatur. S\u00e4tt sedan p\u00e5 ett lock och f\u00f6rvara i kylsk\u00e5p.<\/p>\n

S\u00f6tpotatisstrips<\/strong><\/h2>\n

Till ca 2 portioner<\/em><\/p>\n

400 g s\u00f6tpotatis
\n1\/2 dl kokosolja<\/p>\n

POLENTAPANERING<\/strong>
\n3 msk maizena
\n1 dl polenta
\n1\/2 dl sesamfr\u00f6n
\n2 tsk himalayasalt<\/p>\n

G\u00d6R S\u00c5 H\u00c4R<\/strong>
\nS\u00e4tt ugnen p\u00e5 225C. Koka upp vatten i en kastrull som rymmer s\u00f6tpotatisen. Ha i lite salt i vattnet. Skrubba s\u00f6tpotatisen och strimla den sedan till strips, f\u00f6rs\u00f6k att g\u00f6ra dom i s\u00e5 lika storlek som m\u00f6jligt s\u00e5 blir dom j\u00e4mnt klara i ugnen. N\u00e4r vattnet kokat upp l\u00e4gger du i den skurna s\u00f6tpotatisen och l\u00e5ter den koka i 3-4 minuter.\u00a0H\u00e4ll av vattnet, g\u00e4rna genom ett durkslag. L\u00e4gg tillbaka s\u00f6tpotatisen i kastrullen och ha i kokosoljan, blanda runt. Ha i 4 msk av polentapaneringen och r\u00f6r runt ordentligt. L\u00e4gg upp stripsen p\u00e5 en pl\u00e5t med bakpl\u00e5tspapper. Gr\u00e4dda i mitten av ugnen i 20 min, \u00f6ppna och v\u00e4nd runt stripsen lite och gr\u00e4dda i ytterligare 20 min. S\u00e4tt ugnen p\u00e5 grillfunktionen dom sista 5-7 minutrarna. H\u00e5ll koll s\u00e5 att dom inte br\u00e4nns. L\u00e5t dom g\u00e4rna svalna n\u00e5got p\u00e5 pl\u00e5ten innan servering. Paneringen som blir \u00f6ver kan du \u00e4ven anv\u00e4nda till b\u00e5de fisk, tofu, eller b\u00f6nbollar. Du kan ocks\u00e5 gr\u00e4dda stripsen utan paneringen, med bara olja och salt.\u00a0<\/em><\/p>\n

Citronkr\u00e4m<\/strong><\/h2>\n

Ger ca 2 dl<\/em><\/p>\n

2 dl kokosgr\u00e4dde
\n1 vitl\u00f6ksklyfta, pressad<\/em>
\nZest fr\u00e5n 1 stor citron
\n1-2 tsk agave sirap,\u00a0alt. annan valfri flytande s\u00f6tning<\/em>
\n1\/2 tsk \u00f6rtsalt
\n1 msk citronsaft
\n1 nypa gurkmeja
\n1\/2-1 tsk \u00e4ppelcidervin\u00e4ger<\/p>\n

G\u00d6R S\u00c5 H\u00c4R<\/strong>
\nBlanda alla ingredienser till s\u00e5sen och l\u00e5t den st\u00e5 i kylsk\u00e5p tills det \u00e4r dags f\u00f6r servering.<\/p>\n

Aubergineskivor<\/strong><\/h2>\n

Till ca 2 portioner<\/em><\/p>\n

6-8 skivor aubergine
\n\u00d6rtsalt
\nHush\u00e5llspapper
\nKokosolja att steka i<\/p>\n

G\u00d6R S\u00c5 H\u00c4R<\/strong>
\nSk\u00e4r upp 6-8 auberginskivor, jag gjorde mina ungef\u00e4r 1\/2-1 cm tjocka. L\u00e4gg dom sedan p\u00e5 ett hush\u00e5llspapper och salta med \u00f6rtsalt. L\u00e4gg ett till hush\u00e5llspapper ovanp\u00e5. L\u00e5t ligga en stund s\u00e5 att v\u00e4tskan f\u00e5r dras ur en aning. Stek sedan auberginen gyllene i en stekpanna med lite kokos – eller olivolja i. I samma veva steker du \u00e4ven portabellosvampen p\u00e5 b\u00e5da sidor.<\/p>\n

Halloumi<\/strong><\/h2>\n

Till ca 2 portioner<\/em><\/p>\n

1 f\u00f6rpackning halloumi, jag anv\u00e4nde laktosfri<\/em>
\nOlja att steka i, jag anv\u00e4nde olivolja<\/em><\/p>\n

G\u00d6R S\u00c5 H\u00c4R<\/strong>
\nSk\u00e4r halloumin i tunna skivor och torka av den med hush\u00e5llspapper. Stek sedan p\u00e5 medelv\u00e4rme i olivolja tills den \u00e4r gyllenbrun p\u00e5 b\u00e5da sidor.<\/p>\n

Br\u00f6d<\/strong><\/h2>\n

Br\u00f6den jag anv\u00e4nt \u00e4r receptet p\u00e5 hamburgebr\u00f6den i min bok Friendly Food (klick)<\/a>, <\/em>ett mjukt, fluffigt och saftigt cashewbr\u00f6d som om du fr\u00e5gar mig \u00e4r fantastiskt. Om du inte har boken g\u00e5r det bra med vilka br\u00f6d som helst. Kan \u00e4ven t\u00e4nka mig att t.ex scones skulle kunna fungera som hamburgebr\u00f6d (recept h\u00e4r, klick)<\/a><\/em><\/p>\n

Tillbeh\u00f6r<\/strong><\/h2>\n

Valfria salladsblad
\nTomat
\n\u00c4rtskott<\/p>\n

Att f\u00e5 ihop burgaren<\/strong><\/h2>\n

L\u00e4gg ett br\u00f6d p\u00e5 en tallrik och l\u00e4gg p\u00e5 en klick citrons\u00e5s. B\u00f6rja sedan att varva halloumi, aubergin, sallad, tomat, \u00e4rtskott, picklad r\u00f6dl\u00f6k och avsluta med portabellosvampen. Servera burgaren med s\u00f6tpotatisstripsen och citronkr\u00e4men. Smaklig m\u00e5ltid!<\/p>\n

Fri fr\u00e5n<\/strong><\/h2>\n

Glutenfri, raffinerat sockerfri, g\u00f6rs mejerifri genom att skippa halloumin, g\u00f6rs \u00e4ggfri genom att anv\u00e4nda ett br\u00f6d utan \u00e4gg, g\u00f6rs n\u00f6tfri genom att anv\u00e4nda solrosk\u00e4rnesm\u00f6r ist\u00e4llet f\u00f6r cashewsm\u00f6r i br\u00f6det.<\/p>\n","protected":false},"excerpt":{"rendered":"

Portabello, halloumi – & aubergineburgare med polentapanerade s\u00f6tpotatisstrips och citronkr\u00e4m – ja den rubriken talar v\u00e4l egentligen f\u00f6r sig sj\u00e4lv om du fr\u00e5gar mig. Wow allts\u00e5, denna skapelse var magi i munnen. Inl\u00e4gget \u00e4r l\u00e5ngt, inte f\u00f6r att det \u00e4r kr\u00e5ngligt, utan f\u00f6r att det \u00e4r m\u00e5nga komponenter med i burgaren. Enkla komponenter som alla tillsammans skapar en alldeles ljuvlig vegetarisk burgare som jag (99%… L\u00e4s mer <\/i><\/a><\/p>\n","protected":false},"author":13,"featured_media":30610,"comment_status":"open","ping_status":"closed","sticky":false,"template":"","format":"standard","meta":[],"categories":[226,30,33,35,36,27,38,44],"tags":[392],"_links":{"self":[{"href":"https:\/\/www.naturligtsnygg.se\/hurbrasomhelst\/wp-json\/wp\/v2\/posts\/12722"}],"collection":[{"href":"https:\/\/www.naturligtsnygg.se\/hurbrasomhelst\/wp-json\/wp\/v2\/posts"}],"about":[{"href":"https:\/\/www.naturligtsnygg.se\/hurbrasomhelst\/wp-json\/wp\/v2\/types\/post"}],"author":[{"embeddable":true,"href":"https:\/\/www.naturligtsnygg.se\/hurbrasomhelst\/wp-json\/wp\/v2\/users\/13"}],"replies":[{"embeddable":true,"href":"https:\/\/www.naturligtsnygg.se\/hurbrasomhelst\/wp-json\/wp\/v2\/comments?post=12722"}],"version-history":[{"count":0,"href":"https:\/\/www.naturligtsnygg.se\/hurbrasomhelst\/wp-json\/wp\/v2\/posts\/12722\/revisions"}],"wp:featuredmedia":[{"embeddable":true,"href":"https:\/\/www.naturligtsnygg.se\/hurbrasomhelst\/wp-json\/wp\/v2\/media\/30610"}],"wp:attachment":[{"href":"https:\/\/www.naturligtsnygg.se\/hurbrasomhelst\/wp-json\/wp\/v2\/media?parent=12722"}],"wp:term":[{"taxonomy":"category","embeddable":true,"href":"https:\/\/www.naturligtsnygg.se\/hurbrasomhelst\/wp-json\/wp\/v2\/categories?post=12722"},{"taxonomy":"post_tag","embeddable":true,"href":"https:\/\/www.naturligtsnygg.se\/hurbrasomhelst\/wp-json\/wp\/v2\/tags?post=12722"}],"curies":[{"name":"wp","href":"https:\/\/api.w.org\/{rel}","templated":true}]}}