Meny

Ett dygn på Storjungfrun

Storjungfrun, Söderhamns skärgård

När världens bästa mellansyster Evelina (karinevelina.se) fyllde 30 år gav jag och min storasyster Agnes henne i present att vi skulle åka och övernatta på ön Storjungfrun. En otroligt fin ö med vacker natur, mysiga små stugor, bastu och fina vandringsstigar. Vi hade ett väldigt fint dygn med mycket skratt, prat och fina naturupplevelser. Ett perfekt avslut på sommaren. Vi fick slåss en del med envisa myggor men det hindrade som tur var inte oss från att ha det trevligt ändå. Här kommer ett urval av bilder från helgen!

36874915342_59161293b3_k

Den här bilden tog Evelina (karinevelina.se) på mig när vi låg och kikade på vågorna som slog mot piren.

Storjungfrun, Söderhamns skärgård

Det är otroligt vackert på ön. Det var första gången jag var där men kommer garanterat åka dit igen. Så fin natur och mysiga stugor.

Storjungfrun, Söderhamns skärgårdStorjungfrun, Söderhamns skärgård Storjungfrun, Söderhamns skärgård

Här är stugan vi bodde i. Med en otroligt vacker havsutsikt. Att vakna upp till att se horisonten är något jag gärna skulle göra oftare. Älskar havet!

Storjungfrun, Söderhamns skärgård Storjungfrun, Söderhamns skärgård

När vi hade packat in oss i stugan grillade vi korv i solen.

Storjungfrun, Söderhamns skärgård

Och gick på upptäcktsfärd på ön!

Storjungfrun, Söderhamns skärgård

Beundrade fyren och massa vackra stenar.

Storjungfrun, Söderhamns skärgård

Gick in i ett pyttelitet och jättevackert kapell. Kändes som i en saga.

Storjungfrun, Söderhamns skärgård

Och åt hallon! Megagott.

Storjungfrun, Söderhamns skärgård Storjungfrun, Söderhamns skärgårdStorjungfrun, Söderhamns skärgård

Badtempen låg på 14-15C. Perfekt tänkte vi och bastade riktigt hett och slängde oss i vattnet sen. Uppfriskande och avslappnande kan man minst sagt säga.

storjungfrun_soderhamns_skargard_29

Våran middag för kvällen! Glutenfria bovetewraps, hummus, avokado, körsbärstomat, stekt zucchini och ruccola.

Storjungfrun, Söderhamns skärgård

Mot kvällen när myggorna blev som värst höll vi oss inne i stugan och kikade på havet och solnedgången.

Storjungfrun, Söderhamns skärgård Storjungfrun, Söderhamns skärgård

Läste gamla gästböcker och pratade om högt och lågt och skrattade tills vi fick ont i magen.

Storjungfrun, Söderhamns skärgård

Soluppgången var magisk från stugan. Så vackert!

Storjungfrun, Söderhamns skärgårdStorjungfrun, Söderhamns skärgårdStorjungfrun, Söderhamns skärgård

Påväg hem i taxibåten. Trötta och nöjda!

Livsstil

Krämig morot – och potatissoppa med citron och ingefära

Krämig morot – och potatissoppa med citron och ingefära! Perfekt värmande och mättande höstosoppa. Har du haft turen att kunna skörda egna grönsaker i år? Eller kanske känner någon som gjort? Eller som jag har turen att ha en gård i närheten som säljer nyskördade grönsaker? Då är den här soppan perfekt! Huvudingredienserna är morot och potatis och den här soppan blir så otroligt smakrik och god.

INGREDIENSER

7 dl vatten
450g potatis
600g morötter
1/2 stor gul lökhackad
2 vitlöksklyftorrivna alt. finhackade
Rivet skal av 2 citroner
Saft av 1/2 citron
1/2 dl färsk riven ingefära
1 msk agave sirap alt. honung eller annan valfri sötning
1 msk örtsaltmer eller mindre efter behag, om du använder vanligt salt kan du behöva minska mängden
5 dl kokosmjölk alt. havregrädde eller annan gräddig bas

Olivolja alt. kokosolja att steka i

GÖR SÅ HÄR

1. Skrubba morot och potatis, skala eventuellt beroende på hur dom ser ut och vilken säsong det är. Skär sedan i ungefär lika stora bitar, det är inte jättenoga.
2. Häll upp 7 dl vatten i en kastrull och lägg i morötterna och potatisen. Låt koka under lock tills dom blivit mjuka.
3. Under tiden steker du lök, vitlök och ingefära på svag värme i lite olivolja.
4. Ha sedan i den stekta löken, vitlöken, ingefära, citron, agave sirap, kokosmjölk och kryddor i kastrullen med morötter och potatis och mixa med stavmixer.
5. Låt puttra en stund och smaka sedan av med mer kryddor efter behag.

FRI FRÅN

Glutenfri, raffinerat sockerfri, mejerifri, utan ägg, utan nötter.

Livsstil

Glutenfri ravioli med gräddig tomatsås och morotsbacon

Denna magnifika glutenfria ravioli med gräddig tomatsås och morotsbacon blev till efter att vi besökt gårdagens Skördemarknad på Tjärnvik Gård. Jag köpte nämligen massa smarriga nyskördade grönsaker där, bland annat orangea tomater och morötter. Som sedan fick agera huvudroll i gårdagens lunch! Se recepten längre ner i inlägget.

skordemarknad_tjarnvik_2017_7skordemarknad_tjarnvik_2017_3 skordemarknad_tjarnvik_2017_2skordemarknad_tjarnvik_2017_1

GRÄDDIG TOMATSÅS

ca 500g tomater
1 liten gul lök
2 vitlöksklyftor
ca 1 tsk honung
Lite citronsaft
En skvätt havregrädde eller kokosgrädde
Örtsalt
Svartpeppar
Chiliflingor
Kokosolja att steka i

Basilika & parmesanost till servering

MOROTSBACON

Recept här (klick)

RAVOIOLI

Jag använde en glutenfri färdig färskpasta i form av ravioli, vilken annan pasta som helst funkar också

glutenfri_ravioli_tomatsas_morotsbacon_2

GÖR SÅ HÄR

1. Gör i ordning morotsbaconet enligt receptet.
2. Hacka lök och vitlök och stek sedan på medelvärme i kokosolja tills dom mjuknat. Se till att ha lagom temperatur så löken inte bräns. Rör ofta.
3. Skär tomtarena i klyftor eller bitar och lägg i stekpannan. Salta och peppra. Ha i honung och lite citronsaft. Låt stå och puttra tills tomaterna mjuknat.
4. Koka upp pastavattnet och koka pastan enligt anvisningarna på förpackningen.
5. Ha i en skvätt havregrädde i tomatsåsen och smaka av.
6. Lägg upp pasta och gräddig tomatsås på en tallrik. Toppa med morotsbacon, basilika och parmesanost.

Smaklig måltid!

glutenfri_ravioli_tomatsas_morotsbacon_1

FRI FRÅN

Glutenfri, raffinerat sockerfri.