Meny

Bröd med russin och pistagenötter med björnbärssylt

_MG_9519_blogg _MG_9504_blogg_MG_9500_blogg

Russin och pistagebröd med björnbärssylt

När jag får ett akut brödsug bakar jag det här brödet som är så otroligt enkelt och gott och kan varieras efter fantasin. Brödet är såklart gluten och jästfritt och innehåller massa godsaker för kroppen. På bilden ovan har jag gjort en variant i muffinsformar med russin och pistagenötter. Slurp! På brödet har jag på den ena hasselnötssmör med gurka och på den andra naturellt kokosmjölk och en hemmagjord björnbärssylt som också den är enklast i världen att göra.

Ingredienser sylt

1 dl hallon frysta eller färska
2 dl björnbär frysta eller färska
1 tsk agave sirap, alt. annan valfri sötning
1 krm ingefära – valfritt
1,5 krm vanilj – valfritt
1,5 krm kanel – valfritt
1 dl kallt vatten – valfritt
1 rågad tsk potatismjöl

Gör så här

Lägg bären, sötningen och kryddorna i en kastrull med en liten skvätt vatten i botten och låt sjuda. Ta 1 dl kallt vatten och blanda i 1 tsk potatismjöl. När bären börjar bli varma/tinade häller du i potatismjölsvattnet och rör om tills sylten tjocknat. Klart!

Livsstil

Lax med syrligt kokosöverdrag och kryddig hummus

_MG_9467Lax med syrligt kokosöverdrag

Att piffa till fisk är något som jag tycker är väldigt kul då det är ett livsmedel som jag ibland kan tröttna på i längden. Det jag brukar göra då är en otroligt enkel liten röra att ha på fisken innan den åker i ugnen. Receptet nedan räcker till en full stor salma lax, alltså ca 800 g.

Ingredienser

1 ägg
2 msk kokosmjöl
Saften av 1/2 citron
Några knippor färsk timjan – kan bytas ut mot dill, persilja eller t.ex dragon och det går såklart lika bra med torkade kryddor
Örtsalt
Peppar

Gör så här

Blanda alla ingredienser i en skål, lägg fisken på en plåt/ugnsform. Lägg på röran ovanpå fisken och toppa med lite kokosflingor. Jag hade en 800 g stor laxbit och gräddar den då i ca 17-20 min på drygt 210 grader, men beroende på fiskens tjocklek och ugnens hetta tar det såklart olika lång tid så känn på fisken efter 12-15 min så att den inte blir torr.

Till den här laxen älskar jag att äta hummus, mosad sötpotatis, lite slät kokosmjölk, citron, äpple, rå brockoli och färska söta tomater.

Hummus

Hummus är en kikärtsröra som går att variera i all oändlighet. Jag gillar att göra den på följande vis:

Öppna en förpackning med kikärtor, häll bort ca 90 % av vätskan. Häll ner kikärtorna och den resterande vätskan i en bunke, lägg i en klick med kokosmjölk, krydda med örtsalt (jag använder herbamare), cayennepeppar, spiskummin, gurkmeja, citron och timjan. Mixa med en stavmixer, klart!

Har du något favorittips på fiskrätter?

Midsommarfirande i bilder

_MG_9169 _MG_9174_MG_9209 _MG_9191_MG_9227 _MG_9282 _MG_9322 _MG_9336 _MG_9349_MG_9442