Meny

close
Livsstil

Mandelpaj med kokosgrädde, jordgubbar ananas och granatäpple

_MG_5705111_MG_57391Mandelpaj med kokosgrädde, jordgubbar ananas och granatäpple

Pajdeg: 3 dl mandelmjöl / 1 msk fiberhusk / 1 msk kokossocker / 50 g kokosolja / 1 ägg

Kokosgrädde: 1 burk fet kokosmjölk / 1 krm äkta ekologiskt vaniljpulver / 1 msk honung / 1 msk citronsaft

Gör så här: Sätt ugnen på 180 grader. Blanda ingredienserna till pajdegen och tryck ut i en pajform smord med lite kokosolja. Sätt in pajen i 15-20 min. Under tiden vispar du ihop kokosmjölken för hand eller med elvisp. Stavmixer gör oftast kokosmjölken lös istället för fluffig så visp är att föredra. Hacka jordgubbar, ananas och kärna ur granatäppelkärnor. Låt pajskalet svalna innan du häller i kokosgrädde och dekorerar med frukt och bär. Klart!

Fri från: Den här rätten är fri från gluten, socker och mjölk. För att göra den äggfri kan du använda en äggersättare.

Livsstil

Recept: glutenfritt bröd med hasselnötter

_MG_56211

Du behöver: 1 medelstor riven morot / 1/2 rivet äpple / 2 1/4 dl hasselnötsmjöl / 2 1/4 dl mandelmjöl / 1 msk fiberhusk / 2 msk kokosolja / 1/2 dl russin / 1/2 dl hackade hasselnötter / 2 vispade ägg / 1/2 dl blandade frön / 1 tsk bikarbonat / 1 tsk bakpulver / 1/2 tsk kanel / 1 nypa salt / 1 1/2 dl hasselnötsmjölk eller annan valfri mjölk

Gör så här: Sätt ugnen på 180 grader. Blanda alla torra ingredienser i en skål, häll därefter i dom blöta och blanda ordentligt. Fetta in en brödform, gärna med mer kokosolja. Smeten ska inte täcka hela vägen upp. Välj form så att minst 2cm finns kvar till kanten för att brödet ska kunna svälla lite. Häll i smeten och toppa med lite mer frön, russin och hackade nötter, placera i mitten av ugnen. Ca 30-40 minuter. Brödet ska ha en lätt ”krispig” yta. Låt brödet svalna en stund, lossna kanterna med en kniv innan du vänder upp och ner på pannan.

Livsstil

Krispigt fröknäcke med chèvre och jordgubbar

_MG_55251 _MG_55091

Krispigt fröknäcke med chèvre, jordgubbar och basilika

Det här knäcket är utan ägg, nötter och mjölk vilket gör det otroligt vänligt för dom flesta magar. Att det är enklare än enklast att göra är ju heller inte helt fel. Det är i grunden ett recept jag fått av min kära mor, men med lite hanna-modifikation. Du kan använda vilka mjöl och frön du än vill, jag har både testat att baka det med sesammjöl, majsmjöl, mandelmjöl, bovetemjöl, teffmjöl mfl. Det är grunden av andelen torrvaror med andelen kokat vatten som gör smeten, kreativiteten är fri!

Du behöver: 1 dl bovetemjöl / 1 dl majsmjöl / 1 dl sesamfrön / 1/2 dl solroskärnor / 1/2 dl krossat linfrö / 1/2 dl pumpakärnor / 2 msk kokosolja / 2 1/2 dl kokande vatten / Några nypor flingsalt att strössla på

Gör så här: Sätt ugnen på 175 grader. Blanda alla torra ingredienser i en bunke, ha i kokosolja och kokande vatten till sist. Lägg ett bakplåtspapper på en plåt och häll smeten på pappret. Använd ett till papper ovanpå smeten och fördela den med hjälp av händerna jämnt över plåten. Ta bort det översta pappret. Strö lite flingsalt på och skär rutor i smeten. In i ugnen på 30-40 min. Låt brödet stå och torka ett tag innan du bryter bitar av det. Jag serverade med chèvre, jordgubbar och basilika.

För den som vill läsa tidningsartikeln jag medverkade i finns den här:hanna