Meny

Superägg

_MG_9541_blogg _MG_9544_blogg _MG_9531_bloggSuperägg

Jag hade turen att få beställa hem delikatessen vaktelägg genom en väninna. Förutom att vaktelägg är helt galet vackra att se på, pyttesmå i storleken och så söta att man bara smäller av så är dom också helt otroligt näringsrika. Dessa små superägg har 4-6 ggr så högt näringsvärde som ett vanligt hönsägg och har i tusentals år använts i medicinska syften tack vare sina fina egenskaper. Vakteläggen innehåller massor av vitaminerna B1, A och B2. Dom innehåller även mycket järn och calsium.

Vaktelägg är bra för:

– Hjälper mot magproblem som t.ex uppsvälldhet och magsår
– Hjälpa till att behandla tuberkulos, astma och diabetes
– Har stor motverkan på cancer samt kan avhjälpa cancerns tillväxt
– Hjälper till att motverka samt driva ut stenar från lever, njurar och gallblåsa
– Ökar potensen, främst hos män då de innehåller bra saker för prostatan såsom proteiner, vitaminer
– Förebygger ett bättre minne, ökar hjärnans aktivitet, och reglerar nervsystemet
– Stärker immunförsvaret, saktar ner åldringsprossesen av våra organ och ökar vår livskvalitet
– Stärker håret samt gör det glansigt och fylligt. Därför används vaktelägg också ofta i ansiktsmasker samt hårvårdsprodukter

Snacka om superägg eller hur?

  • 0 Kommentarer
  • Lämna en kommentar

Russin och pistagebröd med björnbärssylt

_MG_9519_blogg _MG_9504_blogg_MG_9500_blogg

Russin och pistagebröd med björnbärssylt

När jag får ett akut brödsug bakar jag det här brödet som är så otroligt enkelt och gott och kan varieras efter fantasin. Brödet är såklart gluten och jästfritt och innehåller massa godsaker för kroppen. På bilden ovan har jag gjort en variant i muffinsformar med russin och pistagenötter. Slurp! På brödet har jag på den ena hasselnötssmör med gurka och på den andra naturellt kokosmjölk och en hemmagjord björnbärssylt som också den är enklast i världen att göra.

Ingredienser sylt

1 dl hallon frysta eller färska
2 dl björnbär frysta eller färska
1 tsk agave sirap, alt. annan valfri sötning
1 krm ingefära – valfritt
1,5 krm vanilj – valfritt
1,5 krm kanel – valfritt
1 dl kallt vatten – valfritt
1 rågad tsk potatismjöl

Gör så här

Lägg bären, sötningen och kryddorna i en kastrull med en liten skvätt vatten i botten och låt sjuda. Ta 1 dl kallt vatten och blanda i 1 tsk potatismjöl. När bären börjar bli varma/tinade häller du i potatismjölsvattnet och rör om tills sylten tjocknat. Klart!

  • 0 Kommentarer
  • Lämna en kommentar

Lax med syrligt kokosöverdrag och kryddig hummus

_MG_9451 _MG_9467Lax med syrligt kokosöverdrag

Att piffa till fisk är något som jag tycker är väldigt kul då det är ett livsmedel som jag ibland kan tröttna på i längden. Det jag brukar göra då är en otroligt enkel liten röra att ha på fisken innan den åker i ugnen. Receptet nedan räcker till en full stor salma lax, alltså ca 800 g.

Ingredienser

1 ägg
2 msk kokosmjöl
Saften av 1/2 citron
Några knippor färsk timjan – kan bytas ut mot dill, persilja eller t.ex dragon och det går såklart lika bra med torkade kryddor
Örtsalt
Peppar

Gör så här

Blanda alla ingredienser i en skål, lägg fisken på en plåt/ugnsform. Lägg på röran ovanpå fisken och toppa med lite kokosflingor. Jag hade en 800 g stor laxbit och gräddar den då i ca 17-20 min på drygt 210 grader, men beroende på fiskens tjocklek och ugnens hetta tar det såklart olika lång tid så känn på fisken efter 12-15 min så att den inte blir torr.

Till den här laxen älskar jag att äta hummus, mosad sötpotatis, lite slät kokosmjölk, citron, äpple, rå brockoli och färska söta tomater.

Hummus

Hummus är en kikärtsröra som går att variera i all oändlighet. Jag gillar att göra den på följande vis:

Öppna en förpackning med kikärtor, häll bort ca 90 % av vätskan. Häll ner kikärtorna och den resterande vätskan i en bunke, lägg i en klick med kokosmjölk, krydda med örtsalt (jag använder herbamare), cayennepeppar, spiskummin, gurkmeja, citron och timjan. Mixa med en stavmixer, klart!

Har du något favorittips på fiskrätter?

  • 0 Kommentarer
  • Lämna en kommentar