Meny

close
Livsstil

Så gör du egen vaniljglass utan glassmaskin!

_MG_9627Passionsfrukt & vaniljglass

Du behöver: / 2 ekologiska ägg, separerade / 0.75 dl kokossocker (0.3 US cup) / 2 1/2 dl vispgrädde (1 US cup) / 1 krm äkta vaniljpulver / 4 urgröpta passionsfrukter

Gör så här: Skilj på gulor och vitor. Vispa gulorna och kokossockret luftigt, ha i vaniljpulvret. Vispa grädden fluffig. Skölj och torka vispen och vispa vitorna till ett hårt skum. Vänd ihop ingredienserna + passionsfrukten och häll smeten i en burk med lock som du ställer i frysen och rör i då och då tills den fryst. Alternativt använd glassmaskin om du har det.

Fri från: Den här rätten är fri från raffinerat socker, gluten och nötter. Det går bra att använda fet kokosmjölk eller t.ex sojagrädde om du vill göra den mjölkfri.

_MG_9611

_MG_9658

Ekologisk mat är väl bara en trend?

_MG_85541Ekologisk mat är väl bara en trend?

Jag får ofta frågor om varför jag lägger ner tid och pengar på att köpa ekologisk och närodlad mat. Många tror att det är något som är trendigt och hypat, något som egentligen inte har så stor betydelse. För mig är svaret är enkelt: ekologisk mat = giftfri mat. I en icke-ekologisk banan har man hittat upp till 7 giftiga hormonstörande bekämpningsmedel. I en ekologisk banan hittar du 0. Det gäller såklart inte bara bananer, utan det mesta av frukt och grönt och mycket mer.

För dig som vill veta mer om maten du köper:

Matfusket på facebook – Här får du veta allt det senaste inom matindustrin.

Naturskyddsföreningen på Facebook. Läs framförallt också dessa artiklar på deras hemsida: ”Så här ologiskt är o-ekologiskt ” & ”5 viktiga varor att byta till eko”.

Väldigt bra info finns även på:

Äkta vara | Krav | Fairtrade | Djurens rätt | WWF | FSC | MSC och på deras respektive facebook-sidor såklart.

aktavara krav_loggafairtradedjurensrattwwf-logo_nyFSCmsc_logoPNGmatfusketnaturskydds

Livsstil

Avokadotoast på bovete, valnöt och honungsbröd

_MG_9493

Det här brödet är så otroligt gott. Det får en väldigt kompakt och härlig konsistens tack vara det hela bovetet, honungen valnötterna och havssaltet gör det bara helt underbart. Jag serverade det med avokado, tomat, lite purjolök, sesamfrön och ringlad olivolja.

Du behöver: / 1 dl russin eller torkad frukt (0.4 US cup) / 2 dl bovetemjöl, alternativt mandelmjöl (0.8 US cup) / 2 dl kokt helt bovete (0.8 US cup) / 2 msk fiberhusk / 2 msk kokosolja / 2 ägg / 1/2 dl linfrön, kan uteslutas (0.2 US cup) / 1/2 dl valnötter / 2 tsk bakpulver / 1 1/2 tsk salt / 1 1/2 dl mandelmjölk eller rismjölk (0.6 US cup) / Honung, havssalt och valnötter att garnera med

Gör så här: Sätt ugnen på 180 C. Blanda alla torra ingredienser i en skål, häll därefter i dom blöta. Blanda väl. Smörj in en brödform, gärna med mer kokosolja. Häll i smeten och garnera med ringlad honung, havssalt och valnötter. Placera i mitten av ugnen och grädda i 45-50 minuter. Brödet ska ha en krispig yta. Låt det svalna en aning innan du skär upp det.

Fri från: Den här rätten är fri från gluten, socker och mjölk. För att göra den nötfri skippar du valnötterna och  byter mot t.ex solroskärnor eller pumpakärnor. För att göra den äggfri kan du använda en äggersättare från t.ex Orgrans No Egg alternativt mer fiberhusk.