Meny

close
Livsstil

Raw fudge med saffran och citron

_MG_5795_litenRecept: gör egen raw & vegansk fudge med smak av saffran och citron 

Ingredienser:

  • 10 ekologiska urkärnade dadlar, blötlagda 4-5 timmaralternativt russin
  • 2 dl ekologiska cashewnötter, blötlagda 4-5 timmar, (0.8 US cup) 
  • En nypa salt
  • En nypa äkta ekologiskt vaniljpulver
  • ca 1/2 dl smält kokosolja (approx 0.2 US cup)
  • En knivsudd saffran, mängd efter behag
  • Rivet skal av en tvättad ekologisk citron

Gör så här: Häll av vattnet från dadlarna och cashewnötterna. Spara vattnet från dadlarna, det är väldigt sött och gott att baka på, göra smoothies av etc. Smält kokosoljan på lägsta värme och rör ner en knivsudd med saffran, vanilj, rivet citronskal och salt. Mixa sedan alla ingredienser i en matberedare eller med stavmixer. Bred ut smeten i en burk med bakplåtspapper i. Ställ i frysen i några timmar, skär sedan upp i bitar och njut!

Fri från: Den här rätten är fri från ägg, gluten, raffinerat socker och mjölk. Om du vill göra den utan nötter bör t.ex blötlagda solroskärnor ge en god, mild och nötig smak till fudgen.

Livsstil

Glutenfria vaniljpannkakor med raw cashew-grädde

_MG_5236_liten

_MG_5384_liten

Ingredienser: / 1 1/2 dl mandelmjöl (0.6 US cup) /4 rumstempererade ägg, viktigt att dom är rumstempererade för att dom ska ha rätt bindningseffekt1 tsk bakpulver / 2 1/2 dl valfri mjölkjag använde mandelmjölk (1 US cup) / 1/2 msk agave sirap, alt. annan valfri flytande sötningEn nypa salt / En nypa äkta ekologiskt vaniljpulver

Gör så här: Vispa ihop alla ingredienser i en skål. Du kan gärna låta den stå och dra i 15-20 min så blir den ännu godare och lättare att ha att göra med i stekningen. Under tiden kan du göra i ordning cashewgrädden.

Fri från: Pannkakorna är fria från gluten, socker och mjölk. För att göra dom äggfria kan du antingen använda en äggersättare eller ha i 2-3 msk fiberhusk (psyliumseedhusk) istället. För att göra rätten fri från nötter använder du bara ett annat mjöl än mandelmjöl.

Cashew-grädde: / 2 dl cashewnötter (0.8 US cup), blötlagda i minst 4 timmar / 1 1/4 dl vatten (0.5 US cup) / 1/2 tsk agave sirap, annan valfri sötning går också bra / 1 nypa salt / 1 krm äkta ekologiskt vaniljpulver / 1 tsk citronsaft

Gör så här: Mixa alla ingredienser i en mixer. Låt stå i kylskåpet medan du steker pannkakorna på medelhög värme tills dom är gyllenbruna. Om pannkakssmeten känns lös och svår att hantera kan du ha i 1/2-1 msk fiberhusk (psyliumseedhusk), låta smeten stå 5 min och prova igen. Olika mandelmjöl binder olika med ägg och det kan därför skilja sig en aning.

Livsstil

Recept: glutenfria mini-pizzor

Baka egna glutenfria mini-pizzor

Det har varit många omgångar med glutenfri pizza-degs-bakning innan jag äntligen tyckte att jag hittade mig fram till en glutenfri smet som alltid blev bra. Pizza-smeten har tack vare sitt höga proteininnehåll och enkla utförande blivit en stor favorit hos många som provat. Receptet hittar du här i ett tidigare inlägg. Mjöl kan du variera bäst du vill. Jag har provat både med mandelmjöl, kokosmjöl, teffmjöl, bovetemjöl, majsmjöl, sesammjöl och quinoamjöl. Blanda mjölsorter går minst lika bra det också.

Hoppas det ska smaka!