Blomkålsburgare med picklad rödlök & paprikakräm
Blomkålsburgare med picklad rödlök, grönkålschips, sojabönskräm och paprikakräm
Sojabönskräm
Ca 300 g kokta sojabönor
1 vitlöksklyfta
1 – 1 1/2 tsk örtsalt
1 krm svartpeppar
Saften av 1/2 citron
1 1/2 msk tahini
2 msk vatten
1 1/2 tsk honung
Gör så här: Mixa alla ingredienser till en slät kräm, ställ i kylskåp så att smakerna får sätta sig.
Paprikakräm
2 rostade röda paprikor, rostade på 225 C med salt, peppar och olja i ca 20-25 min i övre delen av ugnen
230 g vita kokta bönor
1/2 tsk örtsalt, mer efter behag
1 krm svartpeppar
1/2 tsk spiskummin
1/2 tsk mald ingefära
1-2 tsk honung
2 msk citronsaft
1 mindre vitlöksklyfta
2 msk vatten
Gör så här: Mixa alla ingredienser till en slät kräm. Ställ i kylskåpet så att smakerna får sätta sig.
Picklad rödlök
1 rödlök
0.75 dl äppelcidervinäger
2 1/2 msk kokossocker
2 msk vatten
1 krm örtsalt
Gör så här: Ta bort det yttre skalet av rödlöken, skär den i tunna skivor och lägg i en burk. Häll på vinäger, kokossocker, vatten och salt. Sätt på locket på burken och skaka burken så att alla ingredienser blandas. Ställ burken i kylskåpet, löken blir bara godare ju längre den står om du frågar mig. Den håller sig fint i många dagar i kylskåp och blir lätt konserverad av vinägern. Lukta och smaka om du är osäker.
Grönkålschips
Hittar du recept på här.
Blomkål
1/2 blomkålshuvud
Nypa curry
Nypa Örtsalt
Nypa svartpeppar
Kokosolja till stekning
Gör så här: Skär tjocka skivor av blomkålshuvudet som får agera ”bröd” till krämen, grönkålschipsen och den syrade löken. Stek blomkålsskivorna i curry, salt, peppar och kokosolja. Det gör inget om dom gör sönder lite, du kan lika gärna använda blomkålen som ett chips du dippar i rörorna och lägger på grönkålschipsen och rödlöken på. Jag hackade även upp lite stänger av bladselleri som jag serverade till burgaren och dippade i såserna.
Smaklig måltid!