_MG_4173_liten

Recept: glutenfria plättar med chiasylt (ca 2 portioner) 

Du behöver: / 1,5 dl mandelmjöl eller kokosmjöl (0.6 US cup) 1 tsk äkta ekologiskt vaniljpulver / 1 krm salt / 1/2 tsk agave sirap, alt. annan valfri flytande sötning / 1 tsk bakpulver / 4 rumstempererade ekologiska ägg / 2,5 dl mandelmjölk, eller annan valfri mjölk (1 US cup) / Rivet skal av 1/2 tvättad ekologisk citron (valfritt)

Gör så här: Blanda alla torra ingredienser i en skål, tillsätt därefter mjölken och äggen och vispa ordentligt. Låt stå 5 minuter. Tips: Om smeten känns rinnig, tillsätt 1 tsk fiberhusk eller lite mer mjöl. Olika mandelmjöl suger upp olika mycket vätska.

 

Chiasylt – sylt på chiafrön

Du behöver: 3 1/4 msk chiafrön / 1,5 dl vatten (0.6 US cup) / 4,5 dl valfri frukt och bär, jag hade apelsin, persika och hallon (1.9 US cup) / 1 krm äkta ekologiskt vaniljpulver / 1 msk citronsaft

Gör så här: Rör ner 3 msk chiafrön i 1,5 dl vatten. Rör runt tills alla frön är blöta och inga ”torra” frön ligger på ytan. Hacka och mixa frukt och bär med stavmixer eller i en matberedare. När chiafröna bildat en gelé av vattnet mixar du ihop dom tillsammans med frukten och vaniljen. Ställ in marmeladen i kylskåpet en stund så att den får stadga sig och få en fin konsistens.

Enjoy!