_MG_0236_liten_MG_0238_liten_MG_0246_liten

Recept: baka egna glutenfria småkakor – med sesammjöl, chaifrön, choklad & russin

Receptet ger ca 8 kakor

1 dl krämigt rumsvarm tahini
1/4 dl rumsvarm kokosolja
1 msk sesammjöl alt. kokosmjöl
2 msk kokossocker alt. sukrin gold
1/2 tsk bakpulver
1/2 tsk bikarbonat
1 chiaägg – 1 msk chiafrön blandat med 3 msk vatten
1 nya flingsalt
ca 1/2 dl chocolatechips, jag använde dom här
ca 1/2 dl russin
Sesamfrön till garnering

Gör så här:

Sätt ugnen på 175 C.
Blanda chiafröna med vattnet och låt stå tills det bildat en geléliknande massa.
Mixa tahini och kokosolja till en smet med stavmixer eller blender.
Ha i chiablandningen och kokossockret och mixa lite till.
Ha sedan i mjöl, bikarbonat och bakpulver och mixa en sväng till.
Vänd sedan ner russinen och chokladen för hand i smeten.
Låt eventuellt smeten stå kallt en stund om smeten är alldeles för kladdig för att hantera. Den kommer dock aldrig vara riktigt torr utan vara lite oljig av kokosoljan.
Forma 8 st kakor och lägg på en plåt med bakplåtspapper på. Strö lite sesamfrön på toppen av kakorna.
Grädda i ugnen i ungefär 6-8 minuter. Låt svalna helt innan servering.

Fri från: Gluten, raffinerat socker, mjölkprodukter, nötter och ägg.

Tips: Du kan även använda 1 hönsägg istället för chiaägget. Om kokosoljan ”kryper ur” smeten är det inte jordens undergång, min erfarenhet är att kakorna blir lika goda för det.