_MG_3124_liten _MG_3128_liten _MG_3139_liten _MG_3141_liten

Så gör du egen vaniljsås utan mjölk

En fantastiskt god och enkel vaniljkräm som är perfekt att servera till t.ex paj, pannkakor eller en mjuk kaka.

Receptet ger ca 4-5 portioner

4 äggulor
2 dl kokosgrädde – fet, krämig och ”fast”, inte den rinnande varianten
1-2 krm äkta vaniljpulver
1-2 tsk citronsaft
Sötning efter behag, jag använde agave sirap och sukrin melis, alt. annan valfri sötning

Gör så här: Separera äggulorna från vitorna och lägg gulorna i en kastrull. Fyll din disko eller en ugnsform som kastrullen får plats i med 2-3 cm kallt vatten. Låt sedan äggulorna sjuda på låg värme i kastrullen under konstant vispning. När gulorna börjar tjockna lyfter du av dom från plattan medan du fortsätter vispa, sätt kastrullen i det kalla vattnet och fortsätt vispa tills smeten svalnat. Det är viktigt att du vispar konstant hela tiden för att undvika klumpar. Ha sedan i vaniljpulvret och kokosgrädden och vispa tills du har en jämn kräm. Smaka av med citronsaft och sötning.

Fri från: Gluten, raffinerat socker, mjölk och nötter. Går bra att göra äggfri genom att helt enkelt göra receptet utan ägg, på bara kokosgrädde + vanilj + citron + sötning.

Tips: Spara gärna äggvitorna, dom kan du vispa till ett hårt skum och vända ner i en brödsmet för att få ett extra fluffigt bröd, t.ex. Maräng är ju annars också en klassiker!