Hej och god fortsättning önskar jag er alla! Här på bloggen har det varit lite jultomt som ni märkt, har varit inne i en vintervila från det mesta senaste veckorna. Har haft ett fint jul – och nyårsfirande med mycket god mat och sällskap av familj och vänner. Hoppas ni haft det fint också! Nu är det ju nytt år, 2017 – kul!

Igår fick jag feeling och gjorde ett nytt recept, nämligen detta jordnötssbröd – glutenfritt, mejerifritt! Är du ett fan av jordnötssmör? Gillar du bröd? Gillar du jordnötssmör och bröd i kombination? Tja, då kan man säga att det här är en match made in heaven för dig!

Det här brödet liknar enligt mig inget annat bröd jag gjort. Det har en helt annat textur, konsistens, smak och saftighet än något annat jag provat. Hoppas att ni gillar det!

Jordnötsbröd - glutenfritt, mejerifritt Jordnötsbröd - glutenfritt, mejerifritt

INGREDIENSER

2 dl jordnötssmör, jag använde creamy
4 äggulor
1 dl valfri vegetabilisk mjölk, t.ex mandelmjölk
1 msk äppelcidervinäger
1/2 msk flytande sötning, t.ex honung eller agave sirap

1/2 dl kokosmjöl
2 tsk bakpulver
1/2 tsk salt

4 äggvitor

HALLONCHIASYLT 

1 1/2 dl tinade hallon
1 msk chiafrön
1/2 dl vatten

SERVERINGSFÖRSLAG

Valfri naturell yoghurt alt. kokosgrädde
Gurka
Chiasylt

GÖR SÅ HÄR

1. Sätt ugnen på 150C.
2. Lägg ett bakplåtspapper i en brödform. Jag använde mig av en rektangulär 1 1/2 l brödform.
3. Mixa jordnötssmöret och äggulorna med en stavmixer eller i en blender/matberedare. Mixa sedan i sötning, mjölk och vinäger.
4. Vispa äggvitorna till ett fast, ordentligt fluffigt skum – gärna med elvisp.
5. Blanda kokosmjöl, bakpulver och salt i en skål.
6. När ugnen blivit varm rör du ner dom torra ingredienserna i jordnötssmörssmeten.
7. Vänd sedan ner ca 1/3 av äggvitorna i smeten och blanda försiktigt. Vänd därefter ner resten av äggvitorna tills du har en jämn och fluffig smet.
8. Häll smeten i brödformen och ställ in den i mitten av ugnen i ca 50 min eller tills brödet har en gyllenbrun yta.
9. Under tiden gör du i ordning chiasylten. Mixa hallon, chiafrön och vatten med en stavmixer. Ställ åt sidan för att tjockna.
10. När brödet är klart låter du det stå och svalna i 15-20 min i formen innan du lyfter ur det. Vänd sedan brödet upp och ner och låt det svalna på galler.

FRI FRÅN

Glutenfritt, mejerifritt, raffinerat sockerfritt.

HÅLLBARHET

Håller ca 1 vecka i kylskåp. Värm på för nybakad känsla.

TIPS!

Du kan egentligen använda vilket nöt – eller frösmör du vill. Kan tänka mig att t.ex mandelsmör eller cashewnötsmör är väldigt gott också. Och du, brödet är jättegott att rosta!