Ljuvlig mjuk och saftig äppelpaj, glutenfri och vegansk

Är du sugen på att starta veckan med lite bakning? Här kommer ett recept på en ljuvlig mjuk och saftig äppelpaj med kanel! Dessutom glutenfri, raffinerat sockerfri, mejerifri och utan ägg.

INGREDIENSER

2 msk chiafrön blandat med 6 msk vatten
4 mindre äpplen
Lite citronsaft

2 msk hasselnötsmjöl
2 msk kokosmjöl
4 msk durramjöl
1 msk fiberhusk
2 tsk bakpulver
2 msk kokosflingor, kan uteslutas

1 dl valfri vegetabilisk mjölk
2 msk kokosolja
2 tsk kanel
1 tsk kardemumma
1 nypa vanilj
1 nypa salt
7 urkärnade dadlar

Valfri flytande sötningflingsalt och kanel att toppa med

GÖR SÅ HÄR

1. Sätt ugnen på 190C.
2. Blanda chiafrön och vatten tills alla chiafrön är täckta med vätska. Rör om då och då tills du har en geléaktig massa.
3. Blanda alla torra ingredienser.
4. I en kastrull, blanda mjölk, kokosolja, kanel, kardemumma, vanilj och salt på låg värme tills kokosoljan smält. I en mixer eller med en stavmixer mixar du sedan vätskan med dadlarna till en slät smet. Mixa då ner chiafröna.
5. Blanda smeten med dom torra ingredienserna och låt den stå i kylen i ca 30 min.
6. När det nästan gått 30 minuter skivar du äpplena och pressar lite citronsaft på dom. Detta dels för att dom inte ska bli bruna och dels för att det enligt mig lyfter smakerna.
7. Kavla ut degen mellan två bakplåtspapper, låt den vara minst 3-4 mm tjock. Om den är för tunn blir den svår att vika över.
8. Lägg på äpplen i en rund ring. Fäll över degkanterna över äpplena. Ha på några puffar kanel, ringla lite valfri flytande sötning och strössla lite flingsalt över.
9. Grädda sedan i ca 30 min.
10. Servera förslagsvis med valfri vispad grädde. Jag använde kokosgrädde (läs mer här).

FRI FRÅN

Glutenfri, raffinerat sockerfri, mejerifri, utan ägg.

MER LÄSNING

Tacopaj med krispig sallad (klick)
Bärpaj med krispigt smulpajstäcke (klick)