Vegetarisk BaconVegetarisk BaconVegetarisk BaconVegetarisk Bacon

Hemmagjord fejkon! Även kallad vegetarisk bacon och morotsbacon. This. Is. So. Good! Det här är ett megaenkelt recept som verkligen tillför något extra till vilken rätt som helst. Ovanpå mackan, på en pasta, bara som den är, sprinklad över en soppa – ja, bara fantasin sätter gränserna.

INGREDIENSER

1 stor morot
3/4 tsk rökt paprikapulver
1 tsk örtsalt
1/2 tsk svartpeppar
3-4 msk kokosolja

Smakförstärkare!
Tillsätt några droppar vitvinsvinäger och några droppar lönnsirap, det höjer smakerna men kan uteslutas.

KÖKSREDSKAP

Något att fixa fina skivor med: typ mandolin, osthyvel, potatisskalare eller en riktigt vass kniv
Pensel, går även bra med händerna eller en sked

GÖR SÅ HÄR

1. Sätt ugnen på 165C.
2. Skala moroten och dela den i två delar, dela den därefter på mitten på långsidan.
3. Skär eller hyvla morotsbitarna i tunna skivor. Var försiktig med fingrarna!
4. Smält kokosoljan i en kastrull, ha i örtsalt, svartpeppar, rökt paprikapulver och eventuellt några droppar vitvinsvinäger och några droppar lönnsirap, detta kan uteslutas men förhöjer smakerna fint.
5. Lägg alla morotsskivor på en plåt med bakplåtspapper på. Du kan nu antingen pensla på kokosoljan på bägge sidor av morotsskivorna, eller så häller du det över dom och geggar runt tills alla morotsskivor har kokosoljeblandingen på sig. Pudra gärna på en gnutta extra rökt paprikapulver innan du sätter in dom i ugnen.
5. Grädda i mitten av ugnen i ca 25 min, vänd på dom efter halva tiden.* När dom börjat torkat i kanterna och liksom krullat ihop samt fått fin färg är dom redo att tas ut. Dom kommer även att torka till sig och bli krispiga när dom svalnat. Passa så att dom inte bränns!

*OBS! Gräddsningstiden kan variera beroende på tjockleken på morotskivorna samt hur varm ugn du har.

TIPS!

Du kan egentligen använda vilka rotfrukter du vill för att göra detta recept, variera och se vilken du gillar bäst!

MER LÄSNING

Saftiga glutenfria och veganska morotsfrallor (klick)
Rödbets – och vaniljsmoothie – perfekt innan träning (klick)