Godmorgon! Igår hade jag en riktigt härlig latsöndag. Vaknade och såg ut genom fönstret där snön bara öste ner. Känns alltid lika härligt att hoppa i mjuka och varma kläder och tassa in till köket sådana söndagsmornar. Fick genast mys-frukost-feeling och gick in till köket för att kika vad som kunde tänkas falla mig i smaken. Såg till min stora glädje att det fanns kokt vit quinoa i kylskåpet sedan någon dag tidigare, ett äpple låg i fruktkorgen och ropade på mig och en oöppnad låda med en leverans med massa nötter bara stod och väntade på att få sprättas. Ja la ihop ett och ett och woila,  quinoagröt med stek äpple, pistagenötter och kanel till frukost!

Söndagsmorgon, yogi te, raggsockorQuinoagröt med stekt äpple, pistagenötter och kanelquinoagrot_stekt_apple_pistagenotter_5 Quinoagröt med stekt äpple, pistagenötter och kanelljung_2INGREDIENSER

ca 2-3 dl kokt vit quinoa

1 äpple
Kokosolja och/eller ghee att steka i

Några pistagenötter
Kanel
Valfri iskall vegetabilisk mjölk

GÖR SÅ HÄR

Om du inte har kokad quinoa, koka den enligt anvisningar på förpackningen.
Lägg i en klick kokoslja och/eller en klick ghee i en stekpanna. Skiva äpplet tunt, gärna med mandolin. Stek äppelskivorna mjuka tills dom fått fin färg på bägge sidor. Lägg äppelskivorna på varandra och forma en ros, helt valfritt men gör ju hela alltet lite mera festligt!
Toppa med pistagenötter, valfri mjölk och mer kanel.

SUPERFRUKOST!

Med tanke på frukostens innehåll skulle jag alla gånger kalla den en superfrukost!

Quinoa till exempel är en riktigt bra källa till protein som även är rik på kostfiber och har ett lågt innehåll av mättat fett. Quinoa är en ört (besläktad med bland annat rödbeta och spenat) och är naturligt glutenfri. Äpplen är rika på bland annat antioxidanter, mineraler och fibrer. Äpplen innehåller pektin och cellulosa som kan förebygga förstoppning och sjukdomar i tarmen. Kanel anses ha antibakteriella och antiinflammatoriska egenskaper och ska även vara bra för matsmältningen samt kan dämpa illamående. Både Ghee och Kokosolja tål höga temperaturer och är därför bra att steka i. Ghee är ett klarnat smör så gott som fritt* från mjölkprotein då man skummar av den proteinrika massan, vilket också gör Ghee laktosfritt. Ghee har en smörig, nötig smak och har används länge i Indien inom den ayurvediska matlagningen. Kokosoljans fördelar är många. Den är inte bara bra i matlagning, den är även toppen som hudvård, hårvård och tandvård! Tack vara fettsyrorna laurinsyra och kaprylsyra som det finns rikligt av i kokosolja anses den ge ett starkare skelett, friskare tänder och tandkött samt förebygga en rad sjukdomar. Kokosoljan innehåller även antioxidanter och ämnen med svampdödande och antibakteriella egenskaper. Pistagenötter är rika på antioxidanter och kalium som är bra för nervsystemet.

Källor: Quinoa , Äpple , Kanel , Ghee , Kokosolja , Pistagenötter

*Man kan inte garantera att allt mjölkprotein förbränns, men kvarvarande protein är mindre än 0,1 g per 100 gram.

LÄS OCKSÅ

Het, läkande latte (klick)