Mjukt och saftigt glutenfritt bröd med lingon – och zucchini!
Baka glutenfritt bröd med zucchini + lingon
Det här är ett av dom mest bakade bröden av er läsare – lingon – och zucchinibröd. Kanske är det för att det är mjukt och saftigt med en krispig yta? Eller för att lingon och zucchini i kombination i bröd är en superhit? Att det är glutenfritt, mejerifritt och världsgott kanske också does the trick? Oavsett så är det värt att lägga upp igen utifall att det är någon av er som missat detta underbara bröd.
INGREDIENSER
ger 1 bröd
2 1/2 dl bovetemjöl
2 dl mandelmjöl
1 msk fiberhusk
1 tsk bakpulver
1 tsk bikarbonat
Någon nypa salt
Lite mortlad kummin, kan uteslutas
2 ägg
2 msk olivolja eller smält kokosolja
2 dl valfri mjölk, jag använde havremjölk
Riven zucchini, ca 1 1/2-2 dl
1 dl lingon, frysta eller färska
ATT TOPPA MED
Svarta sesamfrön, vita sesamfrön, hampafrön, vallmofrön och lingon att toppa med
GÖR SÅ HÄR
1. Sätt ugnen på 200C.
2. Blanda alla torra ingredienser. Ha därefter i äggen, mjölken, zucchinin och lingonen och blanda ordentligt tills du har en tjock jämn smet.
3. Klä en brödform med bakplåtspapper och häll i brödsmeten i formen. Toppa eventuellt med sesamfrön, hampafrön, vallmofrön och lingon.
4. Sätt in i mitten av ugnen och grädda i 40-50 minuter. Brödet är klart när det har en krispig yta och känns stumt när du ”klappar” på det på ovansidan.
5. Låt svalna på galler innan servering.
FRI FRÅN
Brödet är glutenfritt och mejerifritt. Kan enkelt göras utan ägg genom att använda chiaägg istället. 1 msk chiafrön + 3 msk vatten som blandas till en geléaktig massa motsvarar 1 hönsägg.
FÖRVARING
Jag brukar förvara brödet i kylskåpet. Värm på för nybakad känsla. Passar utmärkt att rosta också! Går även bra att skiva upp och frysa, väldigt lämpligt att ta fram och tina sen.