sallad_quinoa_belugalinser_apelsin_hasselnotter_1Sallad med quinoa, belugalinser, hasselnötter och apelsin! Ännu en klassisk sommarmåltid där vi mest slänger ihop något snabbt av det som finns i kylskåpet. Förhoppningsvis kanske dessa udda (och goda) rätter kan inspirera till ett nytänk att laga av det som finns när inspirationen tryter.

INGREDIENSER

Vit quinoa, jag kokade 1 dl
Belugalinser, jag kokade 2 dl

Två stora nävar bladspenat
En näve ruccola

1 stor morot, svarvad i spiralizer
1/2 paprika, skuren i tunna skivor
1 gul lök, skuren i tunna skivor
2 vitlöksklyftor, finhackade

Örtsalt & peppar efter behag
Kokosolja att steka i

En skvätt rödvinsvinäger, ca 1-2 msk
1/4 apelsin, pressad
1 passionsfrukt

En liten näve grovhackade hasselnötter
Flingsalt

Syrlig rödlök, recept här
Havrefracihe
Riven parmesanost, valfritt

GÖR SÅ HÄR

1. Koka quinonan och belugalinserna enligt anvisningar på förpackningen.
2. Stek lök, vitlök, paprika och morot på medellåg värme i kokosolja. Jag körde mina morötter i min spiralizer, men det går lika bra att riva eller skiva tunt med mandolin eller potatisskalare.
3. Pressa sedan apelsinsaften ner i stekpannan. Ha i rödvinsvinägern och passionsfrukten och rör om. Salta och peppra efter behag. Låt stå på låg värme.
4. Rosta dom grovhackade hasselnötterna på låg värme med lite flingsalt i en torr stekpanna tills dom fått färg och det börjar lukta himmelskt i köket.
5. Blanda quinonan, belugalinserna, dom stekta grönsakerna och löken med bladspenat och ruccola. Lägg upp på ett fat. Toppa med hasselnötter, syrlig rödlök, havrefraiche, lite riven parmesan och mer pressad apelsin.