Morotssoppa med paprika, citrongräs och ingefära
En riktigt enkel och god soppa med morot, paprika, citrongräs och ingefära – toppad med mynta och koriander! När jag inte vet vad jag ska äta till lunch eller middag eller bara har udda ingredienser i kylskåpet så fungerar det nästan alltid att göra en soppa.
INGREDIENSER
2-4 portioner beroende på hur hungrig magar som ska mättas
1 gul lök
1 vitlöksklyfta
Ca 1 1/2 tsk färsk färsk riven ingefära
1 morot
1 paprika
1 citrongrässtång
400 ml fet kokosmjölk
1/2 dl vitt vin, jag använder barrels and drums alkoholfria, detta kan uteslutas
Saften av 1/2 clementin
Några droppar agave eller honung
1/2 dl näringsjäst, kan uteslutas
Salt & peppar efter behag
Några puffar gurkmeja
1 paket silken tofu
TOPPING
Ärtskott
Mynta
Koriander
Hampafrön
Chiliflingor
Ingefära och clementindressing (klick)
GÖR SÅ HÄR
1. I en större kastrull, stek lök och vitlök på låg värme i lite kokosolja tills dom är mjuka.
2. Skär moroten och paprika grovt och lägg kastrullen. Lägg även i ingefäran.
3. Dela citrongrässtången på längden till 3 delar och lägg i kastrullen.
4. Ha sedan i alla resterande ingredienser förutom tofun och låt puttra under lock i 15-20 min.
5. Fiska upp citrongrässtängerna och häll soppan i en mixer. Mixa slät och smaka av.
6. Skär upp silken tofu i kuber och lägg i botten av serveringsskålen. Häll på varm soppa och toppa med mynta, koriander, hampafrön, chiliflingor och lite ingefära – och clementindressing, recept här (klick).
FRI FRÅN
Glutenfri, raffinerat sockerfri, mejerifri, utan ägg, utan nötter.