För inte så länge sedan gjorde jag ett samarbete med Linas matkasse. Många av er blev nyfikna på recepten jag lagade. Så här kommer recepten på dom två favoriterna som jag bloggade om! Recepten är skapade av Linas matkasse och bilderna är fotograferade av mig. Hela inlägget och min recenssion av Linas Barnkasse utan Gluten kan du läsa här (klick).


recenssion_linas_glutenfria_matkasse_7

Vegbullar i citronsås med potatis och ärtiga bönor

Ingredienser

Citron
Gul lök
Gurka
Vegfärs, jag använde anammas sojafärs
Potatis
Grädde, jag använde fet kokosmjölk, havregrädde eller annan valfrigrädde går också bra
Ärtiga bönor (ett paket med blandade bönor)
Glutenfri soja, jag använde tamari soja
Glutenfritt ströbröd, jag använde polenta
Majsstärkelse
Mjölk, jag använde mandelmjölk
1 ägg alt. ett chiaägg
Salt
Smör, jag använde kokosolja
Socker, jag använde honung
Svartpeppar
Torkad timjan

GÖR SÅ HÄR

1. Koka ca 900 g potatis i lättsaltat vatten.
2. Finriv 1 gul lök (max 1 dl). Blanda löken med 1/2 dl glutenfritt ströbröd, 3/4 dl mjölk, 1 ägg och 1 tsk soja i en bunke. Tillsätt sedan 500 g vegfärs, 3/4 tsk salt och 2 krm svartpeppar. Blanda och forma färsen till bullar.
3. Hetta upp lite kokosolja i en stekpanna och stek bullarna runtom i 4-5 minuter.
4. Häll på 2 dl vatten. Vispa ut 1 msk majsstärkelse i 1 dl grädde. Rör ner i pannan och låt puttra i 2-3 minuter.
5. Riv skal och pressa saft (1 tsk) av 1 citron och rör ner i pannan. Tillsätt 1 tsk honung och 2 krm torkad timjan. Smaka av med lite salt och svartpeppar. Låt puttra några minuter.
6. Värm 1 förp ärtiga bönor enligt anvisning på förpackningen, eller låt dom koka med i potatisvattnet någon minut mot slutet. Skär 1/2 gurka i bitar.
7. Servera vegbullar i citronsås med nykokt potatis, ärtiga bönor och gurka.

recenssion_linas_glutenfria_matkasse_spatta_tikka_masala recenssion_linas_glutenfria_matkasse_spatta_tikka_masala_2

Spätta tikka masala

Ingredienser

Babyspenat
Körsbärstomater
Ris
Röd paprika
Rödspättafilé eller annan vit tunnare fiskfilé
Tikka masala krydda
Grädde, jag använde fet kokosmjölk
Glutenfri grönsaksbuljong
Olivolja
Salt
Svartpeppar
Tomatpuré
Ugnsfolie
Vitlöksklyfta

GÖR SÅ HÄR

1. Koka 3 1/2 dl ris enligt anvisning på förpackningen.
2. Klyfta 2 gula lökar. Hetta upp lite olivolja i en rymlig stekpanna eller stekgryta. Skär upp paprikan. Fräs lök, paprika och 1 vitlöksklyfta (pressad) i 3-4 minuter.
3. Strö på 1 påse tikka masala krydda och rör ner 2 msk tomatpuré, 1/2 tärning glutenfri grönsaksbuljong och 1 dl grädde.
4. Tillsätt 3 dl vatten och låt puttra i 3-4 minuter.
5. Lägg ca 600 g rödspättafilé på en skräbräda. Krydda fisken med 1 tsk salt och 2 krm svartpeppar. Rulla ihop och lägg med skarven nedåt i pannan. Lägg på ett lock eller täck med ugnsfolie. Låt puttra i 7-10 minuter eller tills fisken är klar.
6. Sallad: 1 påse babyspenat och 1 ask körsbärstomater.
7. Servera spätta tikka masala med nykokt ris och sallad.