kikartsbiffar_ugnsrostad_tomat_zucchini_picklad_rodlok_persiljedressing_1
Det här låg på vår underbara lunchtallrik igår. Efter en kylskåpsinventering insåg vi att vi  hade mycket mat som vi behövde tillreda innan den blev dålig eller gammal, vilket resulterade i denna rätt. Så. Himla. Gott. Saftiga kikärtsbiffar, långsamt ugnsrostad tomat, persiljedressing, zucchini och snabbpicklad rödlök. Tomaterna fick vara inne i 6-7h på låg värme, vilket gör dom alldeles härligt chunky och förhöjer smakerna otroligt mycket. En bra grej att göra om man som vi, bara hade hemmaplaner i helgen.

För vår del gav det här receptet ungefär 2 portioner mat allt som allt. Då blev det tomat, persiljedressing och snabbpicklad rödlök över. Perfekt att toppa kvällens middag med. Enough talking, här kommer receptet!

HIMMELSK UGNSROSTAD TOMAT

7-8 medelstora tomater
3-4 vitlöksklyftor
Honung alt. agave eller annan valfri flytande sötning
Olivolja
Salt och peppar

GÖRGOD PERSILJEDRESSING

ca 1 dl persilja
1/2 dl olivolja
En skvätt citronsaft
Salt
Peppar
En liten vitlöksklyfta

LJUVLIGT VACKER SNABBPICKLAD RÖDLÖK

1 stor rödlök alt. två mindre
1 dl ättiksprit
3 dl vatten
1 msk honung

SAFTIGA KIKÄRTSBIFFAR

Ca 230 g kokta kikärtor
Salt, peppar, curry, spiskummin, gurkmeja, efter behag
1 msk citronsaft
Några droppar honung alt. agave sirap
1 dl vatten, gärna vattnet från kikärtorna
2 msk gulärtsmjöl

Någon msk polenta och någon msk sesamfrön att panera i, valfritt
Kokosolja att steka i

MJUK & MUMSIG ZUCCHINI

1 zucchini
Salt
Peppar
Olivolja

kikartsbiffar_ugnsrostad_tomat_zucchini_picklad_rodlok_persiljedressing_2

GÖR SÅ HÄR

Tidigare samma dag som du planerar att äta rätten eller dagen innan: Sätt ugnen på 100C. Skär tomaterna i klyftor och lägg dom på en plåt med bakplåtspapper på. Skala vitlöken och mosa den lite med den platta delen av kniven, lägg även den på plåten bland tomaterna. Ringla över lite olivolja, honung och citronsaft. Ha på salt och peppar. Rosta sedan i ugnen så länge du har tid och tills tomaterna blivit skrynkliga och härliga. Jag hade mina inne i 6-7 timmar.

1. Sätt ugnen på 200C.
2. För att göra rödlöken kokar du upp ättiksprit, vatten och honung i en kastrull. Skär tunna skivor av rödlöken och lägg i en glasburk. Häll på ättikblandningen på löken och ställ åt sidan.
3. Mixa i ordning persiljedressingen i en mixer eller med en stavmixer genom att mixa alla ingredienser till en krämig dressing. Smaka av.
4. Hyvla med en osthyvel eller mandolin zucchinin i långa strimlor. Lägg dom på en plåt med bakplåtspapper. Ha på lite olivolja, salt och peppar. Stek i ugnen i 10 minuter, ta ut och vänd på dom och kör ytterligare 10 min.
5. Under tiden gör du kikärtsbiffarna. Med en stavmixer eller i en blender, mixa alla ingredienser till kikärtsbiffarna. Smaka av. Fukta händerna i kallt vatten och forma biffar i valfri storlek. Jag gjorde 8 stycken. Häll upp lite polenta och lite sesamfrön på en tallrik (valfritt moment). Vänd sedan biffarna i paneringen. Ha i kokosolja i en stekpanna. Hetta upp pannan till max och sänk sedan till medelhög värme. Se till att dom får en yta innan du vänder på dom. Biffarna är lite bräckliga i pannan så vänd försiktigt.
6. Lägg sedan upp alla komponenter på en tallrik och servera. Jag hade även på lite bladspenat. Smaklig måltid!

FRI FRÅN

Glutenfri, raffinerat sockerfri, utan ägg, utan nötter. Görs enkelt vegansk genom att använda agave sirap istället för honung.