saftiga_enkla_glutenfria_frukostbrod_4 saftiga_enkla_glutenfria_frukostbrod_2 saftiga_enkla_glutenfria_frukostbrod_1nyttig_jordgubbsmarmelad_chiafron saftiga_enkla_glutenfria_frukostbrod_halsosam_jordgubbsmarmelad_1

Recept: baka egna glutenfria frallor med sötpotatis i + världens enklaste jordgubbsmarmelad.

Ja, jag gissar att rubriken talar för sig själv. Men eftersom att jag älskar att beskriva matupplevelser så spinner jag vidare.. Imorse när jag vaknade gick jag upp och kikade hur det såg ut i skafferiet och kylskåpet. Såg att vi hade riven, kokt sötpotatis som behövde ätas upp och tänkte att det ju passar fint att improvisera fram ett bröd på det. Sagt och gjort.

Resultatet blev dessa himmelskt saftiga frukostbröd med en krispig yta. Väldigt brödiga och härliga. Alldeles lagom söta av sötpotatisen. Medan bröden gräddades mixade jag ihop en jordgubbs – och chiasylt. Att äta jordgubbsmarmelad på nybakat bröd, det är då ren och skär matlycka i mina ögon. Ljuvligt! Här kommer recepten, som båda är väldigt enkla att röra ihop. Passar för den delen minst lika bra som mellanmål eller kvällsfika. Smaklig måltid. Önskar er en fin lördag vidare, själv ska jag gå ut i solen nu!

INGREDIENSER BRÖD

2 dl durramjöl
1 dl majsmjöl
1 dl mandelmjöl
1 msk fiberhusk
1 dl pumpakärnor
1 tsk bakpulver
1 tsk bikarbonat
1 krm kanel, kan uteslutas
1 tsk brödkryddor, kan utesltuas
1/4 tsk salt

2 ägg
1 1/2 dl valfri mjölk
2 dl kokt sötpotatis alt. riven morot, rivet äpple eller riven zucchini t.ex

INGREDIENSER JORDGUBBSMARMELAD

220 g jordgubbar, frysta eller tinade spelar ingen roll
1 msk chiafrön
1 nypa vanilj
1 tsk honung
1/2 dl vatten
1 tsk citronsaft

GÖR SÅ HÄR

1. Om du inte har kokt sötpotatis färdigt, riv eller hacka sötpotatis i små bitar och koka. Alternativt använd riven morot, rivet äpple eller riven zucchini, t.ex.
2. Sätt ugnen på 200C.
3. Blanda alla torra ingredienser.
4. Blanda sedan ner ägg, mjölk och sötpotatis till en jämn smet.
5. Fukta händerna i kallt vatten och forma 8 bullar som du lägger på en plåt med bakplåtspapper.
6. Grädda i 15-20 min i mitten av ugnen.
7. Under tiden bröden gräddas mixar du ihop alla ingredienser till marmeladen till en slät smet med en stavmixer eller i en blender. Om du som jag använder frysta jordgubbar kan du tina dom lite lätt innan du mixar. Det går också bra att mixa frysta jordgubbar, då blir marmeladen som en härligt svalkande sorbet innan den tinat. Häll upp marmeladen i en burk och låt stå och svälla i 15 min minst.

FRI FRÅN

Glutenfri, raffinerat sockerfri, mejerifri.

FÖRVARING

Jag förvarar både bröd och marmelad i kylskåpet. Bröden blir som nybakta om dom värms på eller rostas. Det går också bra att frysa dom och ta fram och tina när du vill äta dom. Marmeladen brukar sällan hinna vara i mitt kylskåp mer än några dagar innan den är uppäten, men jag skulle gissa att den i alla fall håller ca 5 dagar i kylskåp.