mjuk_pepparkaka_glutenfri_2Det här receptet la jag första gången upp för över 2 år sedan, under mitt första bloggår med andra ord. Även bland dom första julrecept jag provade att göra. I takt med att tiden går utvecklas jag i både hur jag skapar recept och jag får mer kunskap om vad som fungerar bra och mindre bra. Därför vill jag ge er en uppdaterad version av det här receptet. Som är bättre och godare, helt enkelt.

INGREDIENSER

2 dl mandelmjöl
1 dl kokosmjöl
1 dl teffmjöl
1 dl lingon, frysta eller färska
1 msk fiberhusk
2 tsk bakpulver

2 ägg, luftigt vispade, gärna med elvisp

2 msk kokosolja
1/2 tsk salt
1 tsk mald nejlika
1 tsk mald ingefära
1 tsk mald kardemumma
1 tsk kanel
1 1/4 dl agave sirap, alt. annan valfri flytande sötning
3 dl valfri mjölk

Kokosolja till formen

LINGONGRÄDDE

Valfri grädde, jag använde fet kokosmjölk
Citronsaft
Valfri sötning
Äkta vaniljpulver
Lingon

GÖR SÅ HÄR

1. Sätt ugnen på 180 C.
2. Smält kokosoljan i en kastrull, ta av kastrullen från plattan och ha i agave sirapen, kryddorna och mjölken och rör om väl.
3. Blanda resterande torra ingredienser i en bunke.
4. Blanda ihop dom torra ingredienserna, mjölkblandningen, lingonen och äggen till en jämn smet.
5. Smörj en kakform/brödform med kokosolja.
6. Ha i smeten i formen och platta till den.
7. Placera formen mitt i ugnen och grädda i 40-60 minuter eller tills den har en lätt krispig yta, är gyllenbrun och känns ”studsig” när du klappar lite lätt på ovansidan på den. Gräddningstiden kan variera beroende på vad du använder för form.
8. Låt gärna kakan svalna innan du tar ur den ur formen.
9. Jag valde att servera den med lingongrädde. Den gör du genom att vispa valfri grädde, rör ner vanilj, lite citron, lite agave och lingon.