kramigt_bovete_pepparkakscrunch_fikon_kokosgradde_1.jpgkramigt_bovete_pepparkakscrunch_fikon_kokosgradde_2Åh himlen i munnen hörni! Det här är en så nedrans god efterrätt att jag inte vet vad. Passar perfekt som dessert på julbordet. Kardemumma, kanel, vanilj, apelsin + krämig kokosgrädde och milt bovete med en touch av salt tillsammans med pepparkakscrunch och ljuva fikon. Underbar kombo!

INGREDIENSER

i mitt fall gav detta 2 portioner

2 dl kokt helt bovete, alt. 2 dl kokt krossat bovete
1 puff kardemumma
1 puff kanel
1 nypa äkta vaniljpulver
1 nypa salt
1 tsk agave sirap, mer efter behag, alt. annan valfri flytande sötning
Zest från ca 1/4 apelsin, kan uteslutas
1 dl kokosgrädde, det översta, krämiga lagret i fet kokosmjölk, ej vattnet

Fikon att toppa med
Hackade hasselnötter att toppa med
Pepparkakscrunch, recept på pepparkakor här (klick)

GÖR SÅ HÄR

1. Koka helt eller krossat bovete enligt anvisningarna på förpackningen och låt den svalna.
2. Under tiden vispar du kokosgrädden. Det gör du genom att ta det översta krämiga lagret på fet kokosmjölk, lägg det i en skål och vispa med elvisp. Använd ej vattnet.
3. Blanda den kokta gröten med kokosgrädde (spara någon msk av kokosgrädden som du kan sedan toppa med), kardemumma, kanel, vanilj, salt, agave sirap och apelsinzest. Smaka av och ha eventuellt i mer krydda, sötning eller apelsin efter behag. Låt gärna bovetekrämen stå ett tag så att smakerna får sätta sig.
4. Krossa pepparkakor genom att antingen mortla dom lätt eller lägg dom i en påse och krama om med handen tills du har ett crunch.
5. Lägg sedan upp det krämiga bovetet varvat med pepparkakscrunchet i ett serveringsglas, avsluta med en klick kokosgrädde, några skivor fikon, hackade hasselnötter och lite ringlad avage sirap, alt. annan valfri flytande sötning.

FRI FRÅN

Glutenfri, raffinerat sockerfri, mejerifri och utan ägg.