svartkalssallad_valnotter_tranbar_hemmagjord_senap_2 hemmagjord_senap svartkalssallad_valnotter_tranbar_hemmagjord_senap_3 hemmagjord_senap_2Det här är verkligen en riktigt fräsch och urgod sallad som passar lika bra som förrätt eller tillbehör. Ett väldigt fint salladsalternativ att ha med på julbordet om du frågar mig! Jag har inte angett några exakta mängder då det är otroligt enkelt att dosera efter hur många munnar du vill mätta.

INGREDIENSER SALLAD

Svartkålsblad
Sötpotatis
Tranbär
Valnötter
Örtsalt
Svartpeppar
Kokosolja att steka i

GÖR SÅ HÄR

1. Skala sötpotatisen och använd en osthyvel, potatisskalare eller mandolin för att få tunna skivor. Ha lite kokosolja i en stekpanna och låt pannan bli riktigt varm. Lägg i sötpotatisen och sänk till medelvärme. Vänd på potatisen efter en stund. Kryda med örtsalt och svartpeppar. Om du vill kan du sänka sänka temperaturen till väldigt låg värme och låta den ligga länge, ju längre den ligger desto krispigare blir den.
2. Stek stedan svartkålsbladen i kokosolja på medelvärme tills dom fått lite färg och blivit krispiga. Vänd dom då och då. Salta med örtsalt. Du kan också göra dom i ugnen på det här viset (klick).
3. I med valnötter i en stekpanna och låt dom rostas lite också.
4. Under tiden lägger i tranbär med en skvätt vatten och några nypor kokossocker eller agave sirap i en kastrull och låter det sjuda ihop en snabb sväng.
5. Servera sedan alla komponenter till salladen med din hemmagjorda senap, se recept nedan.

TIPS

Du kan även använda grönkål istället för svartkål, lingon istället för tranbär och pumpa eller morot istället för sötpotatis.

FRI FRÅN

Glutenfri, mejerifri, raffinerat sockerfri, äggfri och kan enkelt göras nötfri genom att byta ut valnötterna mot t.ex solros – eller pumpakärnor.

INGREDIENSER HEMMAGJORD SENAP

2 påsar gula senapsfrön
2 msk senapspulver
3/4 tsk flingsalt
1 knivsudd pressad vitlök, kan uteslutas
1 krm cayennepeppar
1 1/2 – 2 msk vitvins – eller äppelcidervinäger
1 1/2 msk rapsolja
1 msk kokossocker
1 msk agave sirap, alt. annan valfri flytande sötning
1 nypa gurkmeja, kan uteslutas, mest för färgens skull

GÖR SÅ HÄR

Lägg sensapsfröna i en skål. Koka upp några dl vatten som du slår över fröna i skålen så att det täcker. Låt stå och dra i någon timme eller två. Häll sedan av vattnet och mixa med resterande ingredienser till en krämig senap, du väljer själv hur grova senapsfrön du vill ha kvar. Smaka av och ha eventuellt i mer syra, sötma, sälta eller hetta.

TIPS

Du kan även blanda i bruna senapsfrön, det är väldigt fint.

FRI FRÅN

Glutenfri, raffinerat sockerfri, äggfri, mejerifri, nötfri.