veganska_lussekatter_1veganska_lussekatter_3 veganska_lussekatter_4 veganska_lussekatter_5 veganska_lussekatter_7 veganska_lussekatter_6Alltså dessa ljuvliga, saftiga veganska lussekatter! Himlen i munnen. Så otroligt smakrika och goda. Dom är dessutom enkla att göra utan nötter genom att utesluta mandelfyllningen, dom är minst lika goda ändå. Dessa lussebullar passar med andra ord perfekt för dig som inte äter nötter och ägg! Att dom är superenkla att göra gör ju inte heller dessa godingar till lussekatter sämre.

INGREDIENSER

Recept räckte för mig till 6 st små lussekatter och 1 mindre lussefläta

1/2 msk mortlade chiafrön blandat med 2 msk vatten

2 msk majsmjöl alt. bovetemjöl
2 msk kokosmjöl
1 tsk fiberhusk
1 tsk bakpulver

1 nypa örtsalt
3 msk kokossocker
0.25-0.5 g saffran, beroende på hur mycket saffranssmak du gillar, personligen körde jag på 0.5 g
1 dl valfri mjölk, t.ex mandelmjölk
2 msk kokosolja

MANDELFYLLNING

3 msk mandelmjöl
1 msk valfri mjölk, t.ex havremjölk
1 tsk agave sirap, alt. annan valfri flytande sötning
1 nypa äkta vaniljpulver

GÖR SÅ HÄR

1. Sätt ugnen på 200 C.
2. Mortla chiafröna tills de får en mer pulverliknande konsistens och blanda med vatten och låt det stå tills det bildat en geléliknande massa. Du kan även använda chiafröna i sin hela utan att mortla, den enda skillnanden är att du då får hela chiafrön med i bullarna.
3. Blanda sedan mjölk, saffran, kokosolja och kokossocker i en kastrull och låt sjuda på låg värme tills kokossockret och kokosoljan smält.
4. Blanda alla torra ingredienser. Vispa sedan ner dom i mjölkblandningen och addera chiablandningen. Blanda väl tills du har en tjock, jämn smet. Pudra lite majsmjöl på toppen och låt smeten stå och svälla i kylskåpet i 20 min.
5. Under tiden gör du mandelfyllningen genom att blanda alla ingredienser till denna. Olika mandelmjöl absoerbera olika mycket vätska, du kan eventuellt få lägga till mjöl eller vätska för att få den konsistens du vill ha. Tänk på att mandelmjöl också sväller ju längre det står. Smaka av.
6. Lägg ett bakplåtspapper på köksbänken eller använd ett bakbord/bakduk. Lägg degen på arbetsytan. Jag gjorde 6 st små lussekatter och en lussefläta av min deg. Dela degen i så många delar som du vill göra lussekatter, ta sedan en degbit och platta till den i din hand, lägg i mandelfyllningen, rulla ihop och forma till en lussekatt. Lägg på en plåt med bakplåtspapper om du inte redan arbetar på ett bakplåtspapper.
7. Grädda i mitten av ugnen. Jag gräddade mina lussekatter i ca 15 min och lusseflätan i ca 20 min. Gräddningstiden varierar beroende på hur stora eller små du gör dom.

FRI FRÅN

Gluten, ägg, raffinerat socker och mejeri.

TIPS

Om du vill ha en nötfri fyllning kan du t.ex mala solroskärnor i en mandelkvarn och använda istället för mandelmjölet. Du kan också använda sesammjöl. Det går också bra att utesluta fyllningen ändå, lussekatterna blir väldigt saftiga oavsett.

LÄS OCKSÅ

Veganska pepparkakor (klick)