pumpasoppa_med_koriander_chili_jordnot_hurbrasomhelst_1 pumpasoppa_med_koriander_chili_jordnot_hurbrasomhelst_2 pumpasoppa_med_koriander_chili_jordnot_hurbrasomhelst_3

Jag är ju väldans svag för kombinationen lime, koriander, jordnöt och chili. Den här soppan är verkligen så otroligt enkel att göra och framförallt så himla god. Pumpa i alla former är så tacksamt att jobba med tycker jag. Det är enkelt, ger en god (neutral) smak och konsistens, går att använda i mycket och håller länge i kylen.

INGREDIENSER 

1-2 portioner

320 g grön eller vit pumpa
Örtsalt
Chiliflingor, efter behag beroende på hur starkt du vill ha det
Olivolja

2 dl kokosmjölk

1 liten vitlöksklyfta
2 msk limesaft
Rivet skal av 1/2 lime
1 tsk agave sirap, alt. annan valfri flytande sötning
1 handfull färsk koriander
1 tsk jordnötssmör
Eventuellt mer salt, jag hade ca 1/2 tsk örtsalt utöver det jag saltade på pumpan

GÖR SÅ HÄR

1. Sätt ugnen på 200C.
2. Skär bort skalet från pumpan, dela den, karva ur kärnorna och skär sedan pumpan i mindre bitar. OBS! Spara kärnorna.
3. Lägg pumpabitarna på en plåt, ringla lite olivolja på, strö över lite chiliflingor och salta med örtsalt. Rosta sedan i mitten av ugnen i 30-40 min eller tills bitarna är genomgräddade.
4. Pilla ur pumpakärnorna ur köttet, skölj av dom med vatten och torka sedan av dom med lite hushållspapper. Rosta i en torr stekpanna på medellåg värme tills dom blivit gyllene.
5. Koka upp 2 dl kokosmjölk och häll sedan den varma vätskan i en mixer tillsammans med pumpabitarna och övriga ingredeinser till soppan. Mixa tills du har en slät soppa. Smaka av. Värm eventuellt på ytterligare i kastrull om du vill ha den varmare.
6. Servera förslagsvis med färsk koriander, lite ringlad kokosmjölk och rostade pumpafrön.

FRI FRÅN

Pumpasoppan är glutenfri, raffinerat sockerfri, mejerifri och utan ägg. Jordnötssmöret kan uteslutas helt för att göra den nötfri.

Inlägget är ett samarbete med Kenwood / Blend-X Pro Blender