lingon_zucchinibrod_hurbrasomhelst_1lingon_zucchinibrod_hurbrasomhelst_4_lingon_zucchinibrod_hurbrasomhelst_2Mjukt, saftigt, luftigt och alldeles underbart lingon – och zucchinibröd. Yep, ni läste rätt, lingon och zucchini i kombination i bröd är en superhit. Glutenfritt, mejerifritt och världsgott. Blev helt salig av lycka när jag skar första biten av brödet – rykande färskt och varmt. Insåg i just den stunden att det dessutom var evigheter sen jag bakade bröd?! Det blir det ändring på nu. När jag fick bre en klick smör på det nybakade brödet och bara njuta av alla smaker dansade jag happydance i köket. Vad är egentligen grejen med det här med bröd? Varför är vi så slaviskt förälskade i just nybakat bröd? Det är liksom både lugnande, ger må-bra-känslor, inger någon form av trygghet och ja, jag vet inte, fascinerande är det i alla fall. Om du är sugen på att baka denna söndag är det detta recept du ska slå till på om du frågar mig. Här kommer det!

INGREDINSER

ger 1 bröd

2 1/2 dl bovetemjöl
2 dl mandelmjöl
1 msk fiberhusk
1 tsk bakpulver
1 tsk bikarbonat
Någon nypa salt
Lite mortlad kummin, kan uteslutas

2 ägg
2 msk olivolja eller smält kokosolja
2 dl valfri mjölk, jag använde havremjölk
Riven zucchini, ca 1 1/2-2 dl
1 dl lingon, frysta eller färska

ATT TOPPA MED

Svarta sesamfrön, vita sesamfrön, hampafrön, vallmofrön och lingon att toppa med

GÖR SÅ HÄR

1. Sätt ugnen på 200C.
2. Blanda alla torra ingredienser. Ha därefter i äggen, mjölken, zucchinin och lingonen och blanda ordentligt tills du har en tjock jämn smet.
3. Klä en brödform med bakplåtspapper och häll i brödsmeten i formen. Toppa eventuellt med sesamfrön, hampafrön, vallmofrön och lingon.
4. Sätt in i mitten av ugnen och grädda i 40-50 minuter. Brödet är klart när det har en krispig yta och känns stumt när du ”klappar” på det på ovansidan.
5. Låt svalna på galler innan servering.

FRI FRÅN

Brödet är glutenfritt och mejerifritt. Kan enkelt göras utan ägg genom att använda chiaägg istället. 1 msk chiafrön + 3 msk vatten som blandas till en geléaktig massa motsvarar 1 hönsägg.

FÖRVARING

Jag brukar förvara brödet i kylskåpet. Värm på för nybakad känsla. Passar utmärkt att rosta också! Går även bra att skiva upp och frysa, väldigt lämpligt att ta fram och tina sen.