polenta_chia_chips_hurbrasomhelst_2 polenta_chia_chips_hurbrasomhelst_4 polenta_chia_chips_hurbrasomhelst_3ugnsrostade_grona_tomater gron_tomatsalsa_med_polenta_chia_chips_hurbrasomhelst_1gron_tomatsalsa_med_polenta_chia_chips_hurbrasomhelst_2Salsa på gröna tomater med polenta – och chiachips – det ni! Är som ett fyrverkeri i munnen av smarriga smaker. Fick 1 kg gröna tomater häromdagen och funderade vad jag skulle göra med dom, det blev helt enkelt denna supergoda salsa med tillhörande krispiga och lövtunna glutenfria chips. Så om du har en massa gröna tomater över som inte hunnit mogna är detta recept ett hett tips. Hoppas att det ska smaka.

GRÖN TOMATSALSA MED KORIANDER

ingredienser till ca 1kg salsa

1 kg gröna tomater
1 kruka färsk koriander, kan självklart bytas ut mot annan valfri krydda, t.ex färsk basilika
1 1/2 tsk örtsalt, mer efter behag
1 medelstor vitlöksklyfta
1/2 chili, mer eller mindre beroende styrkan på chilin och hur starkt du vill ha, den chili jag använde är en gul hemodlad chili som är ganska het.
2 tsk agave sirap, alt. annan valfri flytande sötning
Saft av 1/2 stor citron eller 1 hel lime

GÖR SÅ HÄR

Sätt ugnen på 100C. Lägg tomaterna på en plåt och ringla över lite olivolja. Jag hade min inne i 4 timmar, sedan lät jag dom även stå på eftervärme över natten, men det är inget måste. Ta bort tomaterna från stjälkarna och mixa med resterande ingredienser i en blender eller med stavmixer. Smaka av. Klart!

POLENTA – OCH CHIACHIPS

ingredienser till 1 plåt

2 msk chiafrön blandat med 6 msk vatten (1 dl + 1 msk)
2 msk bovetemjöl
4 msk polenta
1 msk fiberhusk
1 krm gurkmeja, kan uteslutas
1/2 tsk örtsalt
1 msk smält kokosolja
1/2 dl mjölk

Eventuellt flingsalt att strö på när du bakat ut degen

GÖR SÅ HÄR

1. Sätt ugnen på 175C.
2. Smält kokosoljan på låg värme i en kastrull, tillsätt mjölken och ställ åt sidan för att svalna.
3. Blanda chiafröna med vattnet, rör om.
4. Blanda alla torra ingredienser i en skål. Rör om i chiafröna igen. Låt dom sedan stå tills du har en geléaktig massa.
5. Blanda sedan ihop den geléaktiga chiafrömassan med kokosoljan, dom torra ingredienserna och kokosoljemjölken till en jämn deg i en skål. Se bild överst i blogginlägget för riktlinje av konsistens på degen.
6. Lägg degen på ett bakplåtspapper och platta till den.
7. Lägg ett till bakplåtspapper över och kavla ut degen så tunt du kan. Försök att få den jämnt tunn över hela plåten, om den är tjockare i mitten riskera du att kanterna bränns och att den är ofärdig i mitten. Det hände mig, så jag talar av erfarenhet här.
8. Dra av det översta pappret och skär trekanter med hjälp av en kniv eller en pizzaskärare.
9. Grädda i mitten av ugnen i ca 30-40 minuter eller tills dom är gyllenbruna och krispiga. Låt svalna helt innan servering och skär eller bryt av chipsen.
10. Förvara torrt och svalt.

FRI FRÅN

Chipsen och salsan är glutenfri, mejerifri, raffinerat sockerfri, utan ägg och utan nötter.