stekta_kikartor_sotpotatismos_salsaHemma hos oss är det ofta kylskåpsrensningar som gäller, både till lunch och middag. Jag vill alltid ta vara på all mat och det gäller oftast varenda liten slatt. Det har jag min kära mor att tacka för, som alltid sagt att ”man vet aldrig, någon kan vilja ha den här såsklicken till middagen imorgon”. Vilket ofta händer. Dessutom är det både ekonomiskt och miljövänligt. Bara bra grejer med andra ord, fint va?! Den här rätten är verkligen en salig blandning, men ack så god. Ofta blir jag faktiskt förvånad över hur gott det kan bli med udda kylskåpsrensningskombinationer (långt ord).

STEKTA KIKÄRTOR

Stek kokta kikärtor i kokosolja och krydda med curry, salt, svartpeppar, cayennepeppar, citronsaft och en gnutta agave sirap.

MOS AV GRÖNA ÄRTOR

Jag hade kokta, frysta ärtor som jag värmde upp i en kastrull och mixade med örtsalt och en liten skvätt fet kokosmjölk.

SÖTPOTATISMOS

Koka sötpotatisen mjuk, häll av vattnet och mixa potatisen med en klick kokosolja, örtsalt och en skvätt fet kokosmjölk.

SALSA PÅ GRÖNA TOMATER

Recept på det kommer imorgon! Plus recept på jättegoda chips av polenta och chiafrön.

HEMMAGJORD CURRYMAJONNÄS

Lägg sedan två äggulor (eller fler beroende på hur mycket majonnäs du vill göra) i en skål, ha i curry, örtsalt, cayennepeppar och svartpeppar. Se till att äggulorna och matoljan är i samma temperatur. Med en stavmixer mixar du sedan ner matolja i en tunn stråle i äggblandningen tills du har önskad konsistens och mängd av majonnäsen. Mixa sedan ner citronsaft, pressad vitlök, äppelcidervinäger, några droppar agave sirap och dijonsenap. Smaka av och ha i sälta, hetta, syra eller sötma efter behag.  (Ett mer detaljerat recept finns i min kokbok Friendly Food, det kommer även ett recept på bloggen längre fram). 

SALLAD

Tomat, bladspenat och hackad basilika.

Hoppas det ska smaka!