Sojafärsbiffar med rotmos, kantarellstuvning och stekt savojkål
Recept på en riktigt härlig höst-middag: Sojafärsbiffar med kummin, rotmos, trattkantarellstuvning, salviachips, stekt savojkål, morot och lingonsylt – lång rubrik! Men en så god måltid kräver sin beskrivning. Min sambo utbrast ”det här var det godaste jag ätit på länge” ett flertal gånger under middagen när vi åt detta. Det tolkar jag som ett väldigt bra betyg och kan därför å det varmaste rekommendera er att göra denna höstmiddag!
ROTMOS
ger ca 900 g rotmos
Sötpotatis, ca 300 g
Kålrot, ca 300 g
Morot, ca 300 g
1/2-3/4 tsk örtsalt
1 msk kokosolja
1 dl valfri mjölk, jag använde kokosmjölk
SOJAFÄRSBIFFAR MED KUMMIN & HASSELNÖTSMJÖL
Ger ca 8 st biffar
325 g sojafärs
1 vitlöksklyfta, pressad
1 ägg, kan ersättas med ett chiaägg
3/4 tsk örtsalt
1/2 dl hasselnötsmjöl alt. mandelmjöl
1/3 tsk svartpeppar
1/2 tsk curry
1/2 tsk spiskummin
Kokosolja att steka i
SVAMPSTUVNING
1 dl förvällda trattkantareller alt. annan valfri ätbar svamp
1 dl havregrädde alt. kokosgrädde
1/2-1 krm örtsalt
Några droppar agave sirap
En nypa vitpeppar
LINGONSYLT
Lingon
Valfri sötning, jag använde en blandning av sukrin gold och steviadroppar
STEKT SAVOJKÅL & STEKT MOROT
Savojkål, strimlad
Morot, delad i bitar
Kokosolja att steka i
Örtsalt
SALVIACHIPS
Salvia
Kokosolja att steka i
Flingsalt
GÖR SÅ HÄR
1. Skala och hacka sötpotatis, kålrot och morot i jämnstora bitar och koka tills dom är mjuka.
2. Blanda under tiden alla ingredienser till sojafärsbiffarna. Forma biffar med hjälp av händerna, se till att du pressar ihop biffarna så håller dom ihop fint. Stek sedan gyllenbruna i kokosolja.
3. Stek savojkål och morot i kokosolja på medelvärme, toppa med lite örtsalt. Jag gillar när det fortfarande är finns krisp och stuns kvar i grönsakerna.
4. Blanda förvällda* trattkantareller, havregrädde, salt och vitpeppar i en kastrull, låt sedan småputtra på medelvärme en stund.
5. Lägg lingon och valfri sötning i en kastrull och koka ihop tills lingonen är lite mosade.
6. När morötterna, sötpotatisen och kålroten kokats mjuk häller du av vattnet (spara det gärna och använd som såsbas, där finns massor av goda smaker och nyttigheter), har i valfri mjölk, kokosolja och salt och mixar med stavmixer till en slät mos.
7. Stek till sist salviachipsen på bägge sidor på medellåg värme i en stekpanna med kokosolja, toppa med flingsalt.
FRI FRÅN
Glutenfri, raffinerat sockerfri, mejerifri.
Om du vill utesluta ägg, använd istället chiaägg = 1 msk chiafrön blandat med 3 msk vatten till en geléaktig massa.
Om du vill utesluta nötter, använd istället t.ex. bovetemjöl istället för hasselnötsmjöl, tänk då på att du kan behöva minska mängden, 1/2 – 1 msk räcker nog.